קומוניקטים ופרטים על ספרים יש לשלוח לעורכת המדור דנית צמית במייל: danittzamit@gmail.com
“מלך זהב ודם: מזיכרונותיו של ניקולאוס איש דמשק” מאת גבריאלה אביגור-רותם
הוצאת כנרת זמורה-ביתן
מלך זהב ודם, הרומן החדש של גבריאלה אביגור־רותם, מזמין אותנו לצלילה עמוקה אל תקופה מרתקת בהיסטוריה הלאומית שלנו, ימים של חילופי שלטון וחרדות.
במניפה אפית מרהיבה נפרשים לנגד עינינו ימי מלכותו של הורדוס, המלך הבנאי, שקומם את בית המקדש השני ובנה את האמפיתיאטרון בקיסריה, השכיל להתנהל עם האימפריה הרומית, אך נהג באכזריות פראית בכל מי שהיה נדמה לו שמאיים על שלטונו, ובהם רבים מבני משפחתו.
אביגור־רותם בראה בספר – שהוא הרומן ההיסטורי החשוב ביותר שנכתב בספרות העברית מאז מלך בשר ודם (1954) של משה שמיר – עלילה מגה־דרמטית.
זו נרקמת במציאות המזכירה לא במעט את זו של ‘משחקי הכס’: רוחשת רוע, תככים רצחניים ותסיסות מרידה. כל אלה מסופרים מפיו של יועצו ופרקליטו של הורדוס, ניקולאוס איש דמשק, האיש שחייו נשזרו באירועים ההיסטוריים הגדולים של הזמן לאין היתר וללא תקנה.
מלך זהב ודם הוא הרומן החמישי של גבריאלה אביגור־רותם. קדמו לו מוצרט לא היה יהודי (1992), חמסין וציפורים משוגעות (2001), אדום עתיק (2007) וכל סיפור הוא חתול פתאום (2013) – כולם זכו באהבת הקהל ובשבחים מופלגים של מבקרי ספרות.
461 עמודים * 98 ₪
“50 קריאות בסיפורי חסידיים” מאת זאב קיציס
הוצאת דביר
החסידים מאמינים כי בכוחם של סיפורים לשנות את המציאות ולרפא את הנפש.
מתוך השפע העצום של סיפורי החסידים, ומתוך אמונה עמוקה שהם רלוונטיים לקוראים בני זממנו, בחר זאב קיציס חמישים סיפורים והעמיד לצדם פרשנות פשוטה מאירת עיניים.
הספר חמישים קריאות בסיפורי חסידים מציע הזדמנות להתוודע לכוחם של סיפורי החסידים, לחוכמה ולתום, למהפכנות ולמסורת, לכאב, להומור ולשמחה שיש בהם.
בעזרת תובנות אישיות וספרותיות חושף המחבר את סודם של סיפורי החסידים ומפגיש אותנו עם קסמם של הסיפורים ועם הפלא הטמון בהם.
ד”ר זאב קיציס גדל במשפחה חסידית. הוא מלמד ספרות חסידית באוניברסיטת בר אילן, בישיבת מעלה גלבוע ובמדרשה ליהדות באורנים ומשמש העורך הראשי של מפעל הכינוס “זוּשא – מגלים את הסיפור החסידי”.
234 עמודים * 94 ₪
“חצץ אדמה” מאת רונה ברנס
הוצאת חבר לעט
זהו ספרה הראשון של ברנס, עורכת-שותפה של הקבצים הספרותיים “עירובין”. קובצם השלישי יראה אור בקרוב. ברנס שימשה כעורכת מוסף סוף השבוע בעיתון הג’רוזלם פוסט עד לאחרונה, ובעלת תואר שני בספרות עברית מהאוניברסיטה העברית.
בקיץ 2017 זכתה במלגת קיום לארבע השנים הבאות באוניברסיטת בר אילן לכתיבת דוקטורט בתחום ההיסטוריה של הציונות. היא ילידת הארץ, 1987, גדלה בחיפה, ומאחוריה פרסומים רבים בכתבי עת ספרותיים ובעיתונות, בעברית ובאנגלית.
הספר כולל שירים המדברים על הארץ, אהבה, חשק, הומור, אימה, ויופי.
אבק פרפרים
וְאוּלַי
כֻּלָּנוּ אֲבַק פַּרְפָּרִים
נִשְׂרָפִים אֶל מְנוֹרוֹת פְלוֹרוֹסֶנְט לָבָן.
שְׁאֵר ־כְּנָפַיִם נִתָּז
לִזְעֵיר חֲלָקִים,
נִדְבָּקִים לִיצֹר אָדָם.
וּצְלִיל חֲרִיכָה מְלַוֶּה אֶת
מְנוֹרַת הַלַּיְלָה.
הוּא צְלִיל יָהּ.
48 עמודים * 40 ₪ (דיגיטלי 25 ₪)
“מעשה שלא היה: קונספירציית מלחמת יום הכיפורים” מאת אבירם ברקאי
הוצאת כנרת זמורה-ביתן
מלחמת יום הכיפורים היא מגנט שמושך אליו ממציאי תיאוריות קונספירציה ואבירם ברקאי למד את מרביתן, אם לא את כולן. את תיאוריית הקונספירציה הצבעונית ביותר, המכעיסה ביותר, המקוממת ביותר, משווקים ד״ר אורי מילשטיין וחבורתו ,ויש להם לא מעט חסידים.
תקציר הקונספירציה – שר החוץ הנרי קיסינג׳ר (בשם ארצות הברית), הנשיא אנואר סאדאת (בשם מצרים) ושר הביטחון משה דיין (בשם ישראל) רקחו מזימה סודית, שמטרתה מציאת הדרך לקירוב השלום בין ישראל ומצרים ושבירת הברית ארוכת השנים בין מצרים לבין הדוב הרוסי.
לפי התאוריה, המכשול העיקרי שעמד בפניהם היה ההכרה שמצרים לא תשב לשולחן המשא ומתן לפני שיושב כבודה, שרוסק לרסיסים עם ההפסד במלחמת ששת הימים.
כדי להתגבר על כך, סוכם כי ישראל תאפשר לכוחותיו של סאדאת לאחות מחדש את כבודם באמצעות ניצחון קטן.. איך דואגים לכך? ובכן, שר הביטחון והצלע הישראלית בקונספירציה, משה דיין, יעכב את גיוס המילואים, ימנע ״מכה מקדימה״ ויגרום לצה״ל להילחם ״חלש״.
אמת או בדיה? קונספירציה או היסטוריה? לברקאי אין ספק. בחוש דרמטי יוצא דופן ובקפדנות מחקרית מפריך ברקאי את תיאוריית הקונספירציה. חשוב מזה, הוא מספק לקוראים תמונה אמיתית על תהליכי קבלת ההחלטות שקדמו למלחמת יום הכיפורים ושופך אור על פינות עלומות בהיסטוריה הצבאית והמדינית של ישראל.
אבירם ברקאי, חוקר וכותב על מלחמות ישראל ומחבר רבי המכר: על בלימה – סיפורה של חטיבת השריון 188 במלחמת יום הכיפורים; בשם שמים – קורותיה של טייסת הפנטומים 201 במלחמת יום הכיפורים; משק כנפי הטעות – סדרת ראיונות עם האלוף אלי זעירא ובכירים נוספים בעקבות מקורות הערכת המודיעין השגויה טרום מלחמת יום הכיפורים; ואנחנו על השחור – סיפור לחימתה של חטיבה 500 המורחבת במלחמת שלום הגליל.
בנוסף, ברקאי הוא מורה דרך, מרצה, מדריך נהיגה מתקדמת ומחברם של שנים־עשר ספרים בנושאי ג’יפים, אופנועים, חילוץ, טיילות־שטח וגם ספר ילדים אחד, בשביל הנשמה. מעשה שלא היה הוא ספרו ה־17.
203 עמודים * 94 ₪
“חיים בשני קולות: סיפורה של משפחה יהודית מהמבורג” מאת ולטר ומשה וולף
הוצאת מאגנס
“איני חכם ואיני אמן. לא עשיתי לי שֵם גדול בסביבתי או במקצועי. אני רק יהודי פשוט שבא לכתוב על חייו הן מאחר שבני ביקשו זאת ממני והן מפני שאני שייך לתקופה ולדור שהתאפיינו במאורעות גדולים ואכזריים, שלא היו מנת חלקו של שום דור לפניו” (ולטר וולף)
“חיים בשני קולות” הוא סיפור חייהם הלא שגרתי של אב ובנו: ולטר (1887–1966) ומשה (1922–2017) וולף, שניהם בני המבורג. האוטוביוגרפיה שלהם מופיעה כאן זו לצד זו בקולות משתרגים: האב מספר על ילדות יהודית-בורגנית בגרמניה, על שירותו הצבאי במלחמת העולם הראשונה בצבא גרמניה, על היותו לבנקאי והקמת משפחתו, על יציאתו מגרמניה הנאצית ועל החיים החדשים בארצות הברית; הבן מוסיף את נקודת מבטו וממשיך את הסיפור עם עלייתו לארץ ישראל, בחירתו לעבוד בה את האדמה ולהתגייס לצבא הבריטי במלחמה נגד גרמניה הנאצית.
הסיפור הזה אינו שגרתי גם מפני שהוא מתאר מציאות שונה לחלוטין מן הדימוי ה”מתבולל” של יהדות גרמניה: משפחת וולף ייצגה את האורתודוקסיה היהודית-הגרמנית, שהפליאה לשלב ערכים יהודיים ואוניברסליים. הספר מעשיר אפוא את דמותה המרתקת ורבת הפנים של יהדות גרמניה ומציע דרך רלוונטית מאין כמותה לחברה הישראלית של ימינו. “חיים בשני קולות” מלווה בעשרות צילומים, שתחילתם במאה התשע-עשרה ואחריתם במאה ה-21.
350 עמודים * 98 ₪ (דיגיטלי: 73.5 ₪)
“ארגונאוטיקה” מאת אפולוניוס אישׁ רודו
הוצאת מאגנס
ארגונאוטיקה (מסע הספינה ארגו) הוא אפוס יווני מן התקופה ההלניסטית מאת אפולוניוס איש רודוס, בן המאה השלישית לפני הספירה. יצירה זו, יחד עם האיליאדה והאודיסיאה, היא בבחינת המעט ששרד מן האפוס היווני העתיק והגיע אלינו בשלמותו. היא מגוללת את סיפור הרפתקאותיהם של יאסון וחבר מרעיו, ששטו בספינה ארגו אל קולכיס כדי לבקש את גיזת הזהב. זהו אחד הסיפורים הידועים במיתולוגיה היוונית ובמרכזו פרשת אהבתם של יאסון ומדיאה.
ליצירה נודעה חשיבות רבה על שום סגולותיה האמנותיות ומורכבות עלילתה ובשל השפעתה הרבה על משוררים רומיים חשובים כגון קטולוס, אובידיוס, ולריוס פלאקוס ובייחוד – ורגיליוס. גם יצירות מודרניות, כמו גיזת הזהב מאת רוברט גרייבס, נכתבו בהשראת האפוס הזה.
לראשונה מוגש האפוס לקוראי העברית בתרגום שנעשה מן המקור היווני. התרגום שומר על המשקל השירי המקורי, ובכך מעלה באוזני הקוראים את ניגונה העתיק של היצירה. ככל אפוס הרואי, ארגונאוטיקה מתאפיין בלשון נשגבה ומרוממת.
314 עמודים * 98 ₪ (דיגיטלי: 73.5 ₪)
“ניטשה והאסתטי: מעשה היצירה ב’מדע העליז'” מאת איתן מכטר
הוצאת רסלינג
“המדע העליז”, אשר כתיבתו החלה בשנת 1882, נחשב לחיבור האישי ביותר של ניטשה אשר מתוכו מתגלה לו המשבר האפיסטמי של המדע הרציונלי והמשבר המוסרי הנגזר ממנו, שמשמעותו אפשרות של ניוון ורגרסיה של העולם כתוכן רוחני. בחיבור זה ניטשה מפענח את תכונות היוצר ואת אופייה של היצירה בבחינת “יש” שמקורו במעשה פרשנות, כלומר בהבנה של האדם את עצמו ואת מקומו בעולם, וכל זאת על דרך הגיוון והריבוי. הסובייקט הנושא את כוח הרצון וחופש הבחירה, המונע מתוך תשוקה לעולם, אסור שיוגבל תחת האחידות והחוקיות האוניברסלית הנכפית עליו מבחוץ. בכך הטרים ניטשה את המפנה של חילוץ המחשבה המערבית מקטגוריות של “אמת” ו”שקר” לעבר קטגוריות של פרשנות ויצירה.
בספר זה בוחן איתן מכטר כיצד “המדע העליז” מַחֲיה את הממד האירוני, תוך כדי קריאת תיגר על כל סוג של סטגנציה, ובכלל זה על כבלי המוסר, התועלתנות, האידאולוגיה והמדע הרציונלי, באמצעות מעשה היצירה. האמנות היא מדיום שדרכו יכול האדם להשתחרר מהסדר הפוזיטיביסטי הכפוי, כשהפירוש והדימוי מבטאים את רוח האדם המכירה את עצמה, תוך כדי עיצוב רוחני בחומר והענקת צורה לרוח; מדובר בסוג של הכרה והתגברות עצמית. האמנות חושפת ומסבירה לנו כמה מיסודות הקיום מבלי שהיא נוקטת לשון מילולית דווקא; היא שבה ומתכתבת באמצעות ייצוגים ודימויים ומובילה אותנו להכרה עצמית ולהגשמה אישית. היות האמנות סוג של שפע המזרים לעורקי הקיום תוכן ויטאלי, מעורר ומרגש, מעיד על זיקתה ליצרים ולתשוקה, תוך כדי התמרה מתמדת שלהם לנשגב. זהו מפגש מפרה בין היסוד ה”אפולוני” ליסוד ה”דיוניסי” המהווה אצל ניטשה תנאי להתגברות ולעוצמה רוחנית.
ד”ר איתן מכטר הוא חוקר ומרצה לתרבות חזותית במרכז האקדמי ויצו חיפה ובמכון הטכנולוגי בחולון. בין ספריו שראו אור: “בין מרכס למדונה – מבוא לסוציולוגיה” (1990); “אוריינות חזותית – מחקר עיון ויצירה” (2010); “קריקטורה, פרשנות וביקורת” (2014); “בין האינטימי לאנונימי במרחב האורבני – מבט סוציו-תרבותי על תל אביב” (2016).
“מזבח שנים וחצי השבטים: סמל לאחדות העם” מאת גלי דינור
הוצאת רסלינג
ספרה של גלי דינור מעניק לפרשת מזבח שנים וחצי השבטים (יהושע כב 9- 34) קריאה מקורית אשר ממקמת אותה כאחת הפרשות החשובות הנוגעות בשאלת יחסי העם היושב בישראל עם חלקים ממנו היושבים בגולה. החיבור מבהיר נושא מהותי ביחס לקיומו הנמשך של עם ישראל, ולפיו בכל מקום שבו נמצאים אנשים הנמנים על עם ישראל, ניתנת בידם האפשרות להמשיך לעבוד את ה’, ובאופן הזה לשמור על זהותם ועל זיקתם לאחיהם היושבים בארץ.
הדיון מחיל על הפרשה מבט ביקורתי ומרענן, ובולטת בו מיומנות הניתוח הטקסטואלי המקראי הבוחן את הפרשה מכל היבט אפשרי: אוצר מילים, ניבים, מבנים תחביריים, מבנה ספרותי, מיקומה בספר יהושע, זמנה בזיקה למקורות התורה ולכתבים מקראיים אחרים, האסכולה אשר אליה היא שייכת, ובעיקר בירור המגמה אשר היא באה לשרת.
ספר זה מהווה תרומה חשובה בחקר הפרשה בפרט ובחקר המקרא בכלל. מחד גיסא, נושאים שהמחקר לא טרח כלל להוכיח, כמו תיחום הפרשה והמבנה שלה, והסוג הספרותי השליט בה, זוכים לראשונה בספר זה לניתוח משמעותי; מאידך גיסא, זיקת הפרשה לאסכולת הקדושה מצביעה על איחורה ועל טביעות אצבעותיה של אסכולה זו בחומרים שמחוץ לתורה.
לפנינו פרשה משפטית מכוננת, אשר במרכזה משא ומתן המודגם על שלל היבטיו הרטוריים: הוא מוצג מן ההיבט הפוליטי והמרחבי, ומהווה מודל למשא ומתן מתוחכם. המבט המעמיק הזה אל תוך משא ומתן בעולם העתיק הנו רלבנטי הן לטקסטים קאנונים נוספים, למשל שירת הומרוס, בייחוד המשא ומתן הפוליטי המלווה את פרקי ה”איליאדה”, כמו גם למשאים ומתנים הנערכים כיום בין פרטים לארגונים גדולים בחברה.
ד”ר גלי דינור היא ראש החוג למקרא במכללת לוינסקי; מרצה בכירה ומדריכה פדגוגית למקרא. מחקריה עוסקים בהיסטוריוגרפיה מקראית ובדרכי עיצוב הסיפור המקראי; כמו כן, פרסמה מאמרים בתחום הפדגוגיה של הוראת התנ”ך.
“למידה מהצלחות” מאת יונה מ’ רוזנפלד
הוצאת רסלינג
יונה רוזנפלד הוא מן העובדים הסוציאליים פורצי הדרך בישראל. ספר זה הוא עדות חיה לחייו המוקדשים לעבודה סוציאלית, לסוציולוגיה, לפסיכותרפיה ולפעילות חברתית. הוא מבהיר את תחום העבודה הסוציאלית ומומחיותו כדי לאפשר לעובדים סוציאליים להיות יעילים יותר.
יונה רוזנפלד (פרופ’ אמריטוס), לשעבר דיקן בית הספר לעבודה סוציאלית ולרווחה חברתית ע”ש ברוואלד באוניברסיטה העברית, למד בבית הספר לכלכלה באוניברסיטת לונדון, באוניברסיטה העברית בירושלים ובבית הספר לשירותים חברתיים באוניברסיטת שיקגו; מייסד היחידה ללמידה מהצלחות ולמידה מתמשכת במערכות חברתיות במכון מאיירס-ג’וינט-ברוקדייל, ירושלים. הראשון שזכה בפרס ישראל לעבודה סוציאלית (1998).
“אחת-עשרה שעות” מאת פמלה ארנס
מאנגלית: אורית הראל
הוצאת כתר
לור טננבאום בת ה-31, צעירה הרה, מגיעה בגפה למחלקת יולדות. היולדת הבודדה מעוררת באחות פרנקליין, שגם היא בהיריון, רגשות עזים שמקורם לא ברור לה. היא מנסה לכבוש את ליבה של לור בחיוך ובקולה הרך ומצליחה לחדור את השקט הכבוש שלה.
אחת־עשרה שעות מתמקד בעתיד המתהווה בחדר הלידה ובמשקעי העבר של שתי הנשים הללו, שהנסיבות הפגישו ביניהן: יחסיה של לור עם אמה החולה, הגעתה לניו־יורק, ומשולש האהבה שהייתה צלע ממנו ושהוביל לַהיריון; השבר בין פרנקליין לבין משפחתה בהאיטי והמפגש המקרי שהוביל להחלטתה להגר לארצות־הברית ולהפוך לאחות מוסמכת. כעת הן נשענות זו על זו על מנת להצליח במשימתן – הבאת חיים.
בנובלה עטורת השבחים שלה, פורשת פמלה אֶרֶנס בדיוק וברגישות את מה שמתרחש במשך אחת־עשרה שעות בחדר לידה בין שתי נשים, קושרת בעדינות בין ההתמודדות הפיזית בהווה לבין החוויות, אהבות והאכזבות מהעבר של שתי הגיבורות.
פמלה ארנס, סופרת אמריקאית. אחת-עשרה שעות הוא ספרה השלישי. הספר הוכרז על ידי הניו יורקר והקירקוס כספר הטוב ביותר לשנת 2016.
195 עמודים * 78 ₪
“לפיד בלילה” מאת סבה טהיר
מאנגלית: ענבל שגיב-נקדימון
הוצאת כתר
אליאס שייך למעמד האדונים. לאיה שייכת למעמד העבדים. למרות שהם באים מעולמות שונים, הגורל מפגיש אותם והלבבות שלהם נקשרים. עכשיו הם יחד, בורחים מחיילי האימפריה שבעקבותיהם, ומהֶלֶן, הצלע השלישית, בת מעמדו של אליאס, שאוהבת אותו אבל נאמנותה לאימפריה מאלצת אותה לרדוף אותו.
אליאס ולאיה מוכרחים להגיע אל הכלא שבו כלוא אחיה. לאיה נחושה בדעתה להציל אותו, והיא תעשה הכול כדי להצליח במשימה.
לפיד בלילה, ספר ההמשך של הניצוץ שבאפר, משלב פנטזיה עם אמת אנושית, היסטוריה עם מדע בדיוני, ומזַמֵן יחד שלושה גיבורים סוחפים, שסיפור קורותיהם ייקרא בנשימה עצורה.
472 עמודים * 84 ₪
“קלודיה וריס רצים לנשיאות” מאת ג’ף רודקי
מאנגלית: גליה אלוני-דגן
הוצאת כתר
ספר שלישי בסדרה במזל תאומים
זוג התאומים בני ה-12 קלודיה וריס ממשיכים לכבוש אותנו בספר נוסף והפעם קלודיה רוצה להיות נשיאה. ולא רק נשיאה של שכבת כיתה ו’, אלא של כל ארצות הברית. לדעתה, חשוב שכל אדם יציב לעצמו מטרות גדולות ולנסות להיות האדם הטוב ביותר. היא יודעת שלהיבחר לנשיאות זו משימה אדירה ואין לה בעיה עם זה. אך לעת עתה היא תסתפק בבחירות לנשיאות שכבת ו’ של בית הספר “קלברט”. בחירות שהפכו, הודות לאחיה ריס, לקרקס שלם.
ג׳ף רודקי הוא מחברה של טרילוגיית ההרפתקאות המצליחה ״הרפתקאותיו של אג״, וכותב תסריטים לקולנוע (שוברי הקופות ״אבא בא לגן״, ״משפחה על גלגלים״ ו״גוד לאק צ׳ארלי, יוצאים לחופשה״) ולסדרות טלוויזיה קומיות. הוא מתגורר עם משפחתו בניו ֿיורק.
318 עמודים * 74 ₪
“תפילות אהבה” מאת דוד לביא
הוצאת כתר
תפילות אהבה מכנס עשרות תפילות לזיווג, לאהבה ולהצלחה בחיי המשפחה.
התפילות מיועדות למי שטרם מצא את אהבתו, אך גם למי שמצא אהבה ומבקש זוגיות אוהבת ונטולת משברים.
לצד תפילות רבות למבקשות ולמבקשי זיווג, נכללות בתפילות אהבה גם תפילות לכלה ולחתן ולהוריהם; תפילות לבני זוג נשואים; תפילות לאישה מעוברת; תפילות ללידה קלה; תפילות לגידול בנות ובנים, לבריאותם ולהצלחתם; תפילות לשלום בית ולהרמוניה משפחתית ועוד.
רוב התפילות היו טמונות בספרי קודש קדמונים, אשר חוברו בידי מקובלי ספרד והמזרח, תימן ואשכנז. אל התפילות העתיקות נוספו מספר תפילות בנות ימינו, אשר חובו במיוחד עבור ספר זה.
לתפילות המובאות בתפילות אהבה מתלוות מאות סגולות עתיקות אשר מקורן בכתבי המקובלים. הסגולות מלמדות על הפתרונות המסורתיים אשר קיימים במהלך הדורות לבעיות של זיווג ואהבה.
ד”ר דוד לביא הוא חוקר תרבות ומשפטן. במשך שנים רבות ליווה את גדולי המקובלים, ערך את רב המכר תפילת הלב – אוסף תפילות המקובלים וסיפורים מחייהם. ספרו צופן בגין, שיצא אף הוא ב”כתר”, זכה בפרס אוניברסיטת בן גוריון לחקר השואה ובפרס מורשת בגין.
287 עמודים * 98 ש”ח
“האל החושני: לגופו של האל המופשט” מאת פרופ’ אביעד קליינברג
מאנגלית: אביעד שטיר
ספרי עליית הגג וידיעות ספרים
כולם יודעים שאלוהי המונותאיסטים אינו נגיש לחושים.
אי אפשר לראות אותו, לשמוע אותו, למשש אותו, להריח אותו או לטעום אותו.
כולם – מלבד מחברי כתבי הקודש. בכתבי הקודש האל מסרב להיות אל-חושי. דורות של חכמי דת טרחו להפוך את כל ההתייחסויות להיבטים החושיים של בורא העולם בכתבי הקודש (ובמסורת הקדומה של הדתות הגדולות) למטאפורות ואלגוריות. בכל פעם שאלוהי ההתגלות התעקש לחרוג ממופשטותו התיאורטית, נשלפו כלי פרשנות, כבדים יותר או פחות, להשיב אותו למוטב: “דיברה תורה כלשון בני אדם”.
בדרך כלל המאמץ הפרשני הזה עלה יפה, אבל לא תמיד.
האל החושני עוסק ברגעי המשבר הללו, רגעים שבהם לא הצליחו הפרשנים ליישב את האל החושני עם האל המופשט. ומתוך העיסוק ברגעי המשבר הדתיים, מעלה הספר שאלות יסוד בהבנת האמונה: מה פירוש להאמין? האם אפשר להאמין במשהו (מישהו) שהוא לחלוטין מעבר להבנתנו? למה אנחנו מתכוונים בעצם כשאנחנו מכריזים שאנחנו “אוהבים את אלוהים”?
מחבר הספר הזה מנסה לברר איך חיים עם סתירות, ומדוע עדיף לעתים לחיות עם סתירות מאשר “ללכת עד הסוף” ולחפש את ההבנה שבאמונה.
“האל החושני הוא מחקר מרתק על סוגים שונים של אמונה. זהו טקסט של ספקן המוקסם מן הדת, מן הצורך להאמין, מן ההיבטים החושניים של האמונה ומן התוצרים הפרדוקסליים שהם מצמיחים. עשיר בידע ובתובנות מקוריות, הספר הזה הוא שילוב בין מחקר מדעי למסה אישית מחויכת… קריאת תיגר נועזת למאמינים וללא מאמינים.” עמוס עוז
פרופ’ אביעד קליינברג הוא היסטוריון ומומחה לדתות המלמד באוניברסיטת תל אביב. בספריו ובמאמריו הוא עוסק בתולדות ימי הביניים, בפולחן הקדושים, בתיאולוגיה הנוצרית ובדרך שבה קבוצות דתיות מתוות את הגבול בין האמונה הנכונה (“אורתודוקסיה”) למינות (הטרודוקסיה). ספריו תורגמו לשפות רבות.
ב”ספרי עליית הגג” ו”ידיעות ספרים” ראו אור תרגומו מלטינית של וידויים מאת אוגוסטינוס הקדוש ורב המכר שבעת החטאים.
271 עמודים * מחיר: 98 ₪
“החיפוש הגדול: הסיפור של הגֶניוּס הכלכלי” מאת סילביה נסאר
מאנגלית: ירון בן עמי
ספרי עליית הגג וידיעות ספרים
החיפוש הגדול פורשׂ לפנינו את הסיפור המאלף של מדע הכלכלה המודרנית. זה הסיפור על גדולי הכלכלנים שלא רק הכמיהה לידע הניעה את עבודתם אלא גם התשוקה המוסרית: לחלץ את תשע העשיריות של האנושות מן הגורל של מחסור תמידי ועליבות.
סילביה נסאר, מחברת רב-המכר נפלאות התבונה, מתחילה עם הסופר צ’רלס דיקנס ןהעיתונאי הנרי מֵייהיוּ, שחקרו ופרסמו את חיי הרוב העני בלונדון של סוף המאה התשע-עשרה – לונדון שהיתה אז העיר העשירה בעולם. והיא מתארת את המאמצים ההרואיים של מרקס, אנגלס, אלפרד מרשל, ביאטריס וסידני וֶובּ, אירווינג פישר ואחרים, לפתח דרכי פעולה שיעזרו לחלץ את ההמונים מחיי העוני האלה, דרכי פעולה מהפכניות אשר שינו את העולם לבלי הכר.
מג’ון מיינרד קֵיינס לשוּמפּטר, האיֶיק וג’ואן רובינסון, דרך הכלכלנים האמריקאים רבי ההשפעה פול סמואלסון ומילטון פרידמן, וזוכה פרס נובל ההודי אַמַרְטיה סֶן, נסאר מראה כיצד האינטלקטואלים האלה הרחיבו את המהפכה שהחלה בלונדון אל שאר האומות המתפתחות באירופה ואמריקה, וכיום אל העולם כולו.
נסאר מתארת בסגנון קולח את התפתחות הכלכלה בצורתה הדרמטית ביותר: נשים וגברים מגיבים למשברים אישיים, מלחמות עולם, מהפכות, משברים כלכליים, וכן, גם לרעיונות של עמיתים שלהם, והכל כדי להפוך את “המדע העלוב” למדע שיציל את רוב אוכלוסיית העולם מאומללות, ומוות מוקדם. האתגר הזה, שרק לפני מאתיים שנה נשמע דמיוני לחלוטין, הוא סיפור של ניסוי וטעייה, אבל מעל הכול זהו סיפור אופטימי: גיוס הגאונות להשגת רווחה לאנושות.
559 עמודים * 128 ₪
“מוזיאון הנשמות הספרותיות” מאת ג’ון קונולי
מאנגלית: יעל לקסמן-בהט
הוצאת טרה ספרים,
זוכה פרס אדגר אלן פו לסיפור הקצר הטוב ביותר לשנת 2014.
מוזיאון הנשמות הספרותיות היא נובלטת מסתורין מרתקת מאת סופר רבי המכר ג’ון קונולי.
שלושים ושש שנות חייו של מר ברגר עברו עליו תוך ניסיון לשמור עליהם ריקים ככל האפשר. הגדרת התפקיד שלו, רשם חשבונות סגורים, לא מעוררת עניין מיוחד, והפלירטוט הזהיר שלו עם אישה שעבדה לצדו נקטע כאשר התארסה לגבר אחר. אך כל זה אינו מטריד אותו כלל, שכן הוא מעדיף בהרבה את חברתם של ספרים על פני חברת בני אדם. סדרה מקרית של אירועים מצערים מובילה לפרישתו המוקדמת מהעבודה ולמעבר לאזורים הכפריים של אנגליה, ומר ברגר מרוצה למדי מבילוי שארית חייו בנינוחות בין דפי הספרים שלו. אבל לגורל יש תכניות אחרות עבורו.
חייו השלווים של מר ברגר מתערערים כשהוא מוצא עצמו עד לטרגדיה שבאופן מעורר צמרמורת מזכירה את הסצנה שבה אנה קרנינה משליכה את עצמה לפני רכבת נוסעת. הוא ממהר לזירת ההתרחשות, אך מגלה שהאישה המסתורית נעלמה מסביבת פסי הרכבת ללא כל זכר. חקירתו של ברגר בעניין מובילה אותו אל “קקסטון, ספריית השאלה ומחסן ספרים פרטי”, שבה הגבול בין מציאות לדמיון מיטשטש מעבר לכל היגיון.
ג’ון קונולי (1968) הוא סופר מתח אירי ידוע. הוא פרסם עשרות ספרים וסיפורים, ואחד מספריו אף עובד לסרט קולנוע.
סדרת ה-BiblioMysteries היא סדרת סיפורים (נובלות או נובלטות) מאת סופרי מתח מפורסמים המתקיימים בעולם הספרים והספרות – חנויות ספרים והעובדים בהם, ספריות וספרנים, ספרים נדירים, מוציאים לאור, חוקרים ואספנים. כל אלה ואחרים משמשים כדמויות המרכזיות או כסביבת ההתרחשות בעלילות הסיפורים הנבחרים שבסדרה. בין ספרי הסדרה גם “ליפול על ארון” מאת נלסון דה-מיל ו”בת הלוויה” מאת איאן רנקין.
59 עמודים (דיגיטלי בלבד) * 18 ₪
[…] 8) ספרים חדשים שיצאו השבוע (עברית) […]