1) מהו הספר האהוב עלייך?
“הזמנה לגרדום” – נבוקוב, מלחמה ושלום – טולסטוי, דון קיחוטה – סרוורנטס, בעקבות הזמן האבוד – פרוסט (ובבקשה/תחינה להלית ישורון שתגמור לתרגם את הכל) סיפורים פטרבורגיים – גוגול, נפשות מתות – גוגול, (בקרוב יצא תרגום חדש !) , “תודעתו של זנו” – איטלו זבבו, לוליטה – נבוקוב, מאה שנים של בדידות – מארקס, אהבה בזמן כולרה – מארקס, אושר סמוי – קלאריס ליספקטור, פו הדוב – א.א מילן, סיפור על אהבה וחושך – עמוס עוז, Daughters of copper woman – Anne Cameron, והיום איננו כלה – צ`ינגיס אייטמטוב, שוגון – ג’יימס קלאוול, מון הגדול – אלן-פורנייה, אשליות אבודות –בלזק, המקרה המוזר של ד”ר ג`קיל ומר הייד – סטיבנסון, סיפורים של צ’כוב (כל הסיפורים והמחזות שלו), האחים קארמזוב –דוסטוייבסקי, עלובי החיים – ויקטור הוגו, מוות והפינגווין – קורקוב, The Portable Dorothy Parker – דורותי פרקר , פרויקט לזרוס – אלכסנדר המון, חיילי סלמיס – חויר סרקס, בדם קר – טרומן קפוטה, ארוחת בוקר בטיפני´ס – טרומן קפוטה, ברנשים וחתיכות – דיימון ראניון, כריתות וסיפורים אחרים – דבורה בארון, הטרילוגיה המלוכלכת של הבאנה – פדרו חואן גוטיירס, הקיסרית –פרל בק, סיפורים – גי דה מופסאן, מוזיאון התמימות – אורהאן פאמוק, ההרפתקאות המדהימות של קוואליר וקליי – מייקל שייבון. זה רק חלק זעיר מהרשימה של הספרים שאני אוהבת ובטח שכחתי ספרים נורא חשובים…
2) מהו ספר הילדים האהוב עליך?
ארץ יצורי הפרא – מוריס סנדק, פו הדוב – א.א. מילן, שלושים וחמישה במאי – אריך קסטנר, נוריקו סאן הילדה מיפן – אסטריד לינדגרן, לילבס ילדת הקרקס – אסטריד לינדגרן, גילגי – אסטריד לינדגרן, אגדות – הנס כריסטיאן אנדרסן, אגדות –אוסקר ווילד , ועוד ועוד.
3) מה הספר האחרון שקראת?
קלאופטרה – סטייסי שיף.
4) איזה ספר גרם לך לתהות ‘על מה המהומה’?
יש הרבה מאוד ספרים כאלה. במשך תקופה ארוכה כתבתי בעיתונים על ספרים וראיינתי סופרים. באותה תקופה החלטתי לכתוב רק על ספרים שאני אוהבת.
5) איזה ספר לא זכה למספיק הערכה לדעתך?
‘מספיק הערכה’ הוא מושג יחסי. בשביל סופר שמשקיע זמן אינסופי בכתיבת ספר הערכה מספיקה היא אולי בממדים שזכתה לה ג’יי קיי רולינג. לכן אמליץ כאן על כמה ספרים שלא מככבים כרגע בחלונות הראווה של חנויות הספרים אך חלקם זכו להצלחה גדולה בזמנו.
האורח המסתורי – גרגואר בוייה, כל מה שנהרס כל מה שנשרף – ולס טאואר, מועדון מקיפי העולם –משה גלעד, ועוד ועוד.
6) מיהו הסופר האהוב עלייך?
ללא ספק נבוקוב, וזה המקום להזכיר עוד אחד מספריו שתורגמו לעברית גוגול, הספר מספר על הסופר הגדול גוגול ובמקביל עוסק גם בענייני קריאה וכתיבה. כמובן שאני אוהבת גם את כל הסופרים הנזכרים בשאלות הקודמות ועוד רבים אחרים.
7) ספר שנתן לך השראה?
הרשימה היא אינסופית. רק חלק מהספרים שקיבלתי מהם השראה מוזכרים בשאלות הקודמות.
8) ספר עיון מומלץ?
הים השחור – ערש הולדתן של ציוויליזציה וברבריות – מאת ניל אשרסון. זהו אחד הספרים המבריקים והמעניינים ביותר שקראתי.
*) את התמונה של תמי זר שמופיעה בעמוד הראשי צילמה חדוה שפרעם
***
תמי זר, עיתונאית עצמאית וסופרת. הרומן הראשון שלה, ‘טרינידד’ יצא זה עתה בהוצאות מודן. תמי זר כתבה בעיתונים ומגזינים רבים בארץ ובעולם .בין היתר כיסתה את האינתיפאדה השנייה ואת מלחמת לבנון השנייה עבור ה- Los Angeles Times. כתבה, בשיתוף עם עיתונאית נוספת, את ‘Oost West’ ספר עיון על החברה הישראלית שהתפרסם בהולנד. טרינידד הוא הרומן הראשון שלה.
אילו בחירות משובחות! ירין, אני רוצה שתדע שבזכות השאלונים האלה לקחתי לקרוא שוב את מאה שנים של בדידות. ואיזה כיף שמזכירים את מון הגדול ואת ארוחת בוקר בטיפני’ס, למשל – שכיות חמדה שאני עצמי לא הזכרתי. ודיימון ראניון!
גם טקסט הגב של טרינידד היה מסקרן מאוד, ובעיקר אהבתי את הציטוט שלמעלה. שהחיים נמשכים וגם הוא יכול להשתתף – זה מיד נוגע.
כן, תמי הייתה יסודית בתשובות שאלה לשאלון וגם איכותית!
אני נהניתי מכך שהיא הזכירה את סיפורים פטרבורגיים של גוגול. אני אפילו לא יודע להסביר מה בסיפורים האלה כל כך טלטל אותי (מבחינת יכולות הכתיבה) אבל זה מה שקרה. מעניין אם אחשוב ככה בקריאה שניה.
בכל מקרה, בנוהל, הלכתי לקרוא לתמי שתראה את המחמאות שהיא מקבלת פה:)
מסכימה אתך. סיפורים פטרבורגיים הוא מדהים, הוא חושף אפשרויות חדשות ומרנינות של הצעצוע הזה (לא במובן רדוקטיבי) שנקרא ספרות, כתיבה, יצירה… 🙂
ואין על השירות האישי בבלוג הזה.
[…] לקריאת השאלון עם תמי זר לחצו כאן. […]