(פורסם לראשונה בקבוצת הפייסבוק “מועדון הספר הטוב של הכורסא” בתאריך 19/4/20)
זה הספר הראשון של דרור בורשטיין שאני קורא, ואין לי מושג אם הוא מייצג את הכתיבה שלו ואולי אפילו הייתי מהמר שהוא שונה באופן עקרוני משאר הספרים שלו, כי ככל שאני יודע הוא כותב פרוזה ופה מדובר על סוג של ממואר.
ובכן, אפתח ואגיד שהתעניינתי בספר מתחילתו ולכל אורכו ואני חושב שהוא מעניין וחכם. להבדיל ממה שכתבתי בהתייחסות ל”אישה בורחת מבשורה” של גרוסמן – על הרתיעה שלי מספרות ישראלית עטורת שבחים שנוטה לסוג כתיבה מסוים ואווירה מסוימת – אצל דרור בורשטיין (לפחות בספר הזה) לא הייתה לי שום בעיה עם הכתיבה והאווירה. כלומר, קראתי סופר ישראלי שזכה לשבחים ולא נרתעתי מיד מהתחלה ולא הייתי צריך לשכנע את עצמי להמשיך לקרוא למרות הרתיעה. תחושה נחמדה
למי שלא קרא אספר שהספר מתחיל בכך שדרור בורשטיין מתיישב על ספסל בשדרות סמאטס בתל אביב, קורא את הספר “ארץ נדירה” של פיטר וורד ודונלד בראונלי שמשמש לו כמעין עוגיית מדלן, והוא נזכר בכל מיני דברים בביוגרפיה האישית שלו ובעיקר במלון של סבו וסבתו בנתניה שהוא אחד העוגנים בספר; אלא שהוא נזכר גם בדברים שקרו לפני שנולד, בין אם 30 שנה לפני שנולד, ובין אם מיליוני ומיליארדי שנים לפני כן.
כלומר יותר מאשר אוטוביוגרפיה, יש פה מעשה אריגה בין מחשבות, דעות, סיפורים וזכרונות, ובאורח פלא התוצאה מאוד קוהרנטית; לא מדובר באיזה זרם תודעה שאתה מאבד בו את הידיים והרגליים, אלא להיפך – הדברים של בורשטיין חודרים ונוקבים עד כדי כך, שזו כנראה הטענה היחידה שלי כנגד הספר.
התעניינתי בדברים שלבורשטיין יש להגיד – הוא אדם חכם, מקורי, מעמיק ובעל כשרון ספרותי – אבל הטון הפסקני שלו, הנחרץ, המאשים אפילו, לפעמים קצת הרתיע אותי. אני כותב שקראתי את הספר, אבל למעשה שמעתי אותו בהקראה של בורשטיין עצמו, ולכן הטון הזה עבר מעבר למילים הכתובות בספר. נדמה שהספר הזה נכתב מתוך זעם מסוים על העולם, ומצד שני קבלה זנית ושלווה שלו – וכך הוא מזגזג בין שתי העמדות האלה, כשלפעמים הוא גם סותר את עצמו, אבל הטון הפסקני משכנע ברגע הראשון שאין כאן שום סתירה.
השאירו תגובה