1) מהם הספרים האהובים עליך?

״לב לבן כל כך״, ״בקרב מחר חשוב עלי״, ״חילופי מקומות״ ו״חושב״.

באופן לא מפתיע אני אוהב מגוון גדול של ספרים וסגנונות. בראש הרשימה נמצאים אצלי הסופרים הלטינים (ספרד ודרום אמריקה). למשל הספרים ״לב לבן כל כך״ ו-״בקרב מחר חשוב עלי״ של חוויאר מריאס. שני מאפיינים החביבים עלי אצלם הם: (1) כל מאורע שם בסימן שאלה את ההיסטוריה עד כה והעתיד ונותן לנו פרספקטיבה חדשה על המציאות. (2) לעתים קשה לדעת מה באמת קרה ומהו רק פרי הדימיון של המספר. כמובן ששני מאפיינים אלה אינם ייחודיים לסופרים הלטינים, אבל הם בולטים במיוחד אצלם.

סוג נוסף של ספרים שאני אוהב נוגע בעולם האקדמי. בהקשר הזה הסופר האהוב עלי הוא דיוויד לודג׳ הבריטי. הוא שנון ועמוק והדמויות שלו מסקרנות ומרתקות. מרבית ספריו לא תורגמו לעברית. ככל הידוע לי תורגמו ״חילופי מקומות״ ו״חושב״. שניהם מצוינים. 

2) מהם ספרי הילדים האהובים עליך?

״אורה הכפולה״, ״אמיל והבלשים״ ו״פצפונת ואנטון״ של אריך קסטנר. אני מניח שלא צריך לנמק את הבחירות האלה.

3) מה הספר האחרון שקראת?

אני קורא עכשיו את ״טוהר״ של ג׳ונתן פראנזן. אהבתי את שני ספריו הקודמים ״התיקונים״ ו״חרות״. מצאתי את הדמויות עשירות ומרתקות ואת הדילמות עכשוויות ורלבנטיות.

4) איזה ספר גרם לך לתהות ‘על מה המהומה’?

אני יודע שאני הולך לעורר עלי זעם, אבל אני אישית לא התחברתי ל״סיפור על אהבה וחושך״. אני חייב לציין שלמרות זאת, קניתי אותו כמתנה לרבים מחברי בחו״ל שהכירו את ישראל רק דרך התקשורת ואלה הגיבו אליו נהדר. היו בספר עמודים נפלאים  והתמה המרכזית שלו חשובה, אבל לטעמי היה בו משהו טרחני. זהו, עכשיו אני בטוח שאיבדתי את אחרון הקוראים…

5) איזה ספר לא זכה למספיק הערכה לדעתך?

יש לא מעט ספרים בקטגוריה הזאת. אציין שניים מרכזיים. ״אלוהי הדברים הקטנים״ של ארונדהטי רוי שפשוט כבש אותי. הכרחתי את עצמי לקרוא אותו באיטיות כדי לא לאבד אף תחושה ותובנה ולא עזבתי אותו. ״לקנות את לנין וסיפורים אחרים״ של מירוסלב פנקוב. מצחיק. עצוב. חושף בפנינו עולם שאנחנו לא מכירים.

6) מיהם הסופרים האהובים עליך?

בהמשך ישיר לשאלה הראשונה: חוויאר מריאס ודיוויד לודג׳. ובנוסף להם דויד גרוסמן ואשכול נבו.

7) ספר שנתן לך השראה?

״אלוהי הדברים הקטנים״ של ארונדהטי רוי.

8) ספר עיון מומלץ?

The storyteller’s secret. מרתק ומעשיר. מבין הספרים שראו אור בעברית אהייה מאוד צפוי — ״קיצור תולדות האנושות״ של יובל נח הררי. 

***

 

פרופ’ רוני שחר, לשעבר דיקן בית הספר למנהל עסקים בבינתחומי, חוקר מוביל בעולם בתחומים של פרסום, מיתוג ושיווק פוליטי. שימש כיועץ כלכלי בלשכת שר האוצר, שמעון פרס. חבר צוות ״מאה הימים״ של יצחק רבין לפני בחירות 1992. סוקר ואסטרטג בבחירות לכנסת ב-1999 וב-2003. יועץ לחברות תקשורת מובילות. פרסם ספר עיון על שיווק פוליטי (2001) ואת “סרנדיפיטי” (ידיעות ספרים, 2006), שזכה בשבחי הביקורת והיה לרב-מכר. בימים אלה רואה רומן מתח חדש פרי עטו “איקס” (הוצאת ידיעות ספרים).

לעמוד הספר באתר ההוצאה לחצו כאן.

עוד על הספר:

גל איינשטיין. 42. תל אביב. מורה למתמטיקה. גולש גלים חובב. זמר לשעבר. חי בלה-לה-לנד. איש די נורמטיבי בסך הכול. אז מי היה יכול לשכור בלשים לעקוב אחריו? האם אשתו, נורית עמית, מנכ”לית של אחת מחברות המזון הגדולות במדינה, עלתה על הרומן שלו עם פרופ’ יעל דהאן, ראש החוג לכלכלה באוניברסיטה? ומה נורית עשתה בבית הישן ליד חוף סידני עלי? ולמה היא משקרת לו בנוגע לזה?

מה שמתחיל כסיפור מוכר על בגידות בחיי הנישואים מקבל תפנית כשמתברר לגל שנורית נקלעה לתסבוכת מסוכנת, והוא מוצא את עצמו במערבולת מאורעות המאיימת על כל היקר לו.

השתלשלות העניינים מחייבת אותו לבחון מחדש את אהבתו, החדשה והישנה, ואת יחסיו עם אביו ועם בנו, ולהתמודד עם פצע ישן שהותירה היעלמותו של חברו הטוב בבוליביה לפני כעשרים שנה.

“איקס באמצע”, רומן מתח קצבי שקשה להניח מהיד, מספק הצצה אל התחרות, היצרים התככים והמזימות של עולם השיווק והעסקים הישראלי ואל המאבקים שבין כוחניות וערכיות. כל אלו מתרחשים על רקע סיפור אהבה ובגידה ביקרים לך מכל. האם הדרך שהובילה אותנו עד הלום עדיין רלוונטית להמשך.

 

*) צילום תמונת שער: אלדד רפאלי