1) מהם הספרים האהובים עליך?

זכרונות אדריאנוס של מרגריט יורסנר/ עוד אירק על קברכם של בוריס ויאן/ הערומים והמתים של הנרי מילר/ ספר תורת המפלות והתבוסות של שמעון צבר/ הג’ינג’רמן של דונליווי. מישהו שראה את אוסף התקליטים שלי אמר שזה נראה כמשהו ששיך לסכיזופרן. כימיקל ברדרס וצביקה פיק.  כנראה שמשהו מזה קיים גם בספרים.

2) מהם ספרי הילדים האהובים עליך?

החמישיה הסודית של איניד בלייטון/ וינטו יד הנפץ של קארל מאי/ הדב פדינגטון וילד עיר של שהם סמיט.

שני הראשונים מילדותי שלי. פדינגטון וסמיט של ילדי שלי. לפחות אחד מהם נטש לרגע את הכדורגל והחזיק ספר ביד.

3) מה הספר האחרון שקראת?

עיני מים מאת דומינגו ויאר. כמו  טיול עם מדריך מקומי בין מסעדות באזור לא מוכר. פלוס כמה גופות פה שם.

4) איזה ספר גרם לך לתהות על מה המהומה?

קיצור תולדות האנושות של יובל נח הררי. יותר מדי סימני קריאה במקום סימני שלה.

5) איזה ספר לא זכה למספיק הערכה לדעתך?

“ביות צמחים והמהפכה החקלאית” מאת אבי גופר ושחל עבו.

עוסק במהלך המשפיע ביותר בתולדות האנושות. ואולי גם בחורבנה הצפוי. 

6) מיהם הסופרים האהובים עליך?

אנטוניו מולינה/ אליס מונרו/ המינגויי/ גרהם גרין/ אילנה ברנשטיין ומיכל פלג.

ברנשטיין ופלג לא רק כותבות יפה. גם יודעות לבשל.

7) ספר שנתן לך השראה?

תאום כוונות של חיים סבתו נתן לי חופש לעשות סרט כמו שאני רוצה ומבין. וזה הצליח.

8) ספר עיון מומלץ?

אלוף בטלות של טום הודג’קינסון. הלוואי והייתי מיישם פרק או לפחות עמוד מתוך “מדריך” הבטלה המשובח הזה.  

9) מהם ספרי ה-“גילטי פלז’ר” האהובים עליך?

מדור הספורט של ישראל היום. נותנים שם כבוד ומספיק עמודים למה שבאמת חשוב בחיים.

***

 

איל חלפון הוא תסריטאי ובמאי קולנוע, זוכה שני פרסי האקדמיה עבור התסריט והסרט הטובים ביותר (“קרקס פלשתינה”, “איזה מקום נפלא”). ספרו הראשון, “מסע חיפושים: עם חברים, באמצע החיים, לאורך שביל ישראל” ראה אור ב-2008 בהוצאת אחוזת בית, ובימים אלה רואה אור ספר חדש שלו – “בת דודתי לילי”, גם הוא בהוצאת אחוזת בית.

לעמוד הספר באתר ההוצאה לחצו כאן.

עוד על הספר:

ערב מלחמת ששת הימים. לילי בוכמן התל אביבית, בתם המתבגרת של אלגרה וטוביה (האשכנזי היחיד במשפחה), נשלחת לבית דודיה שבמרכז הארץ. דווקא כשכולם מתכוננים למלחמה, הוריה מחליטים לנסוע לחו”ל, כי אבא שלה חייב לקבל מסז’ים בבאדן באדן, ולכן הם מבקשים ממלכה ומוריס, הדודים של לילי וההורים של שחר בן השתים-עשרה, שישמרו עליה. וכשכולם בטוחים שתכף יגיע הסוף של מדינת ישראל, ללילי הסקסית לא אכפת והיא ממשיכה להראות את הציצים והתחתונים שלה לבנים שסביבה. כולם מסוחררים מלילי, כולל דוד סמי, האח של מלכה. אבל לילי שומרת “את מה שחשוב באמת” למיקו, זמר מפורסם עם גיטרה אדומה ולמברטה. עד שלילה אחד קורה במקלט הבניין של משפחת אלפסי משהו נורא, גורלי. משהו ששחר מבטיח ללילי לא לגלות לעולם.

מרגע זה והלאה מסופרות תולדות המדינה, לאורך ארבעה עשורים, מנקודת מבטה של משפחה מזרחית חרותניקית שצמחה בפריפריה: החל בשמחה האדירה על הניצחון במלחמת ששת הימים והאופוריה שהוליד הניצחון של מכבי תל אביב על צסק”א מוסקבה, דרך המהפך הדרמטי שהוביל מנחם בגין ומשבר המניות, וכלה במלחמת המפרץ ובולמוס הנדל”ן של שנות האלפיים. חיי משפחת אלפסי נעים בין חגיגות פוליטיות לצרות פרנסה, בין שמחות לאסונות – כשמתחת לפני השטח טמון סוד גדול.

בת דודתי ליליהוא סיפור על חטא קדמון. המחבר איל חלפון שוזר בסיפורו רגעים מכוננים וטווה רשת של קורים המחברת בין האישי לציבורי, בין התשוקה לבין החטא, בין תאוות השררה לחלומות אישיים, בין האמת לבין הנסתר. זהו סיפורה של מדינת ישראל כפי שהיא נראית דרך עיניה של משפחה אחת, שמנסה להשלים עם תהפוכות החיים גם אם לשם כך עליה לעצום עיניים. 

 

 

*) צילום תמונת שער: נאדין פרצ’קובסקי