קומוניקטים ופרטים על ספרים יש לשלוח לעורכת המדור דנית צמית במייל:  danittzamit@gmail.com  


“סווינג טיים” מאת זיידי סמית

מאנגלית: קטיה בנוביץ’ 

הוצאת מודן

שתי ילדות “מוקה”, בנות להורים שחורים ולבנים, גדלות באחד מפרבריה של לונדון. הן נפגשות בחוג למחול וחולמות להיות רקדניות כשתגדלנה. רק לאחת מהן – טרייסי – יש הכישרון לכך. לשנייה, שהיא גם המספרת, יש חיבה מיוחדת למעשיות פרי דמיונה, למוזיקה טובה, ולדברים שהופכים אדם לחופשי באמת. השתיים גדלות ופונות כל אחת לדרכה: טרייסי מצליחה להגשים את חלום הילדות שלה ולהופיע מעל הבמה, אך ביתר תחומי החיים היא נדרשת למאבקים קשים ולא אחת מוצאת עצמה מובסת. המספרת מתגלגלת להיות עוזרת אישית של זמרת מצליחה ומבלה את רוב זמנה מעבר לים, בסבבי הופעות או בתפקידה כמסייעת לפרויקט פילנתרופי שיזמה הזמרת באפריקה. עבודתה התובענית גובה ממנה את מחיריה וגורמת לה להאמין שהצליחה להשאיר הרחק מאחוריה את עברה, עד שמגיע הרגע שבו מתחוור לה שהדברים אינם חד–משמעיים כפי שחשבה. מערכת היחסים בין השתיים קרובה ומורכבת ונתונה להשפעת יתר בני משפחותיהן, ולמרות שדרכיהן מצטלבות ונפרדות שוב ושוב היא ממשיכה להיות נוכחת בעולמן עוד שנים רבות, גם לאחר שהחברות האמיצה ביניהן באה אל קיצה.

סווינג טיים הוא הרומן החמישי של זיידי סמית, סופרת ומסאית בריטית עתירת פרסים (‘אורנג‘‘, ‘ויטברד‘, ‘גרדיאן‘ ואחרים), מחברת הספרים: ‘שיניים לבנות‘, ‘סוחר ההתחממות‘, ‘על היופי‘, ‘שגרירת קמבודיה‘ ו–‘NW‘.

98 ₪

 

“קוסמי הנשק” מאת יעקב כץ ואמיר בוחבוט

הוצאת כנרת זמורה ביתן

מלוויינים ועד מערכות הגנה מפני טילים, ממל”טים ועד לוחמת סייבר, ישראל ניצבת בקו הראשון של שדה הקרב המודרני, חמושה בטכנולוגיה צבאית מתקדמת, מעוררת קנאה והשתאות. כיצד עשתה זאת? מה סוד ההצלחה הייחודי שלה?  זוהי השאלה העומדת ביסודו של הספר הזה, קוסמי הנשק. זוהי השאלה שהספר משיב עליה בשלל סיפורים על אתגרים ופתרונות, על אכזבות ופריצות דרך.

לפני כמה שנים הצליחו שני מחברים לפענח את הסוד הטכנולוגי של ישראל ברב המכר הנודע “מדינת הסטראט-אפ”. עכשיו באים שני מחברים נוספים, שניהם כתבים צבאיים ותיקים, ומפענחים את הסוד הצבאי שלה – סוד החדשנות הטכנולוגית שמקנה לה יתרון בשדה הקרב.

זהו ספר על כלי נשק, שפותחו והתעצבו בתקופות שונות ובנסיבות שונות. זהו ספר על ממציאים של כלי נשק שהונעו משאיפות שונות. זהו ספר על תרבות. תרבות ישראלית מיוחדת במינה של תעוזה וחדשנות. תרבות שהפכה את ישראל למעצמת־על צבאית.

יעקב כץ, העורך הראשי של העיתון ‘ג’רוזלם פוסט’, היה במשך כעשור הכתב והפרשן הצבאי של העיתון. היה עמית בכיר במרכז ניימן לתקשורת באוניברסיטת הרווארד. ספרו הקודם, “ישראל נגד איראן — מלחמת הצללים”, ראה אור בהוצאת כנרת ב־2011.

אמיר בוחבוט, הכתב והפרשן לענייני צבא וביטחון של אתר וואלהNews,  היה כתב לענייני צבא במעריב.

בוחבוט הוא דוקטורנט בתחום המודיעין והטרור באוניברסיטת בר אילן.

265 עמודים * 96 ש”ח

“קוד שבור” מאת רפאל מלול

הוצאה גלילית
עמוס ברדה הוא מאצ׳ו ישראלי מהפריפריה, הוא קשה עם החברים שלו, בעייתי ביחסו כלפי נשים, יש לו בעיה קשה עם מותגים, וטעם נוראי במוזיקה משנות ה-90׳. עמוס הוא שובר לבבות מקצועי, שלא מתאהב לעולם… עד שגבריאל המסתורית פורצת לחייו וסוחפת אותו לפרשה של ריגול בינלאומי. כשג׳יימס בונד הישראלי פוגש את חמישים גוונים של אפור.

״קוד שבור״ הוא ספר ריגול ומתח ארוטי שבמרכזו עומדת דמותו של עמוס ברדה, אנטי-גיבור שאי-אפשר לכבוש את ליבו. הוא נקלע בעל כורחו לפרשת ריגול חוצת גבולות, המתרחשת במקביל בתל-אביב, ברלין, ארצות הברית ורוסיה.

הספר משלב מתח ופעולה, מערכת יחסים אחת נועזת, תכנות מחשבים ברמה גבוהה, חברת מחשבים ומרגל גרמני אחד. כשכל אלו משתלבים יחד, מקבלים ספר קולח, קצבי ושנון.
עמוס ברדה, לשעבר לוחם קרבי, מלח הארץ, גאון מחשבים שהתקבל גם לשב”כ וגם למוסד וסירב, פוגש את גבריאל, אישה יפה ומושכת. בין השניים ניצתת תשוקה מטורפת אך היא חיה בוילה של אייקון נדל”ן העונה לכינוי בונו. מיהו אותו בונו והאם גבריאל תוכל להיכנס למערכת יחסים בריאה , שלא לומר אפשרית בכלל עם אותו עמוס?
איך לכל זה נכנסת עסקת ענק בין חברת מחשבים לבנק ומציאת פתרון מהפכני לגנבות אשראי?
ויותר מכל זה, כיצד עמוס וגבריאל מסתבכים בפרשת ריגול מסועפת מטורפת המערבת את גרמניה, רוסיה וארה”ב , ובכל כורחה, גם את ישראל.
ספר מותח ומסקרן וסופו וואוו אחד גדול. ספר טוב, סוחף וחצוף, הבועט בכל המוסכמות. כמו לראות מותחן ריגול טוב בקולנוע.

ספר ביכורים לרפאל מלול, יליד קריית שמונה ובן משפחה שעלתה מטוניס בשנות ה-50׳. בצעירותו הצטרף לשומר הצעיר והמשיך לגרעין נח״ל בקיבוץ ברעם. בקיבוץ הכיר את אשתו הראשונה ונולדה להם בת, אך הקשיים בעקבות הלינה המשותפת בקיבוץ גרמו להם לעזוב לשווייץ, שם הוא מתגורר ב-25 השנים האחרונות, נשוי בשנית ואב לשתי בנות.

“הי, מה קורה שם למעלה?” מאת אפרים סידון

איורים:איתמר טל

הוצאת בבה

“מי לא מכיר את הכוורת החדשה,

הכוורת הקטנה שבקצה החורשה.

כן זו שליד העצים ממש –

שבה מכינות הדבורים את הדבש…”

“הי מה קורה שם למעלה” הוא ספר מלא חן, הומור וחוכמת חיים  המספר על דבוריק הדבורה והרפתקאותיה בכוורת.

לקראת ראש השנה – כתב אפרים סידון וצייר איתמר טל, סיפור מלא הרפתקאות על דבורים, על חוכמתן ועל חשיבותה של עבודת צוות.

הדבורים אמנם קטנות אבל הבאזזז שעושה עבודת הצוות רב משמעות, ובאמצעותו אפשר להגיע עד השמים.

אפרים סידון חתן פרס ביאליק לספרות הוא מסופרי הילדים האהובים בארץ, וקיבל השנה פרס למפעל חיים. איתמר טל הוא  אמן יוצר, מאייר, המוכר לרבים בזכות סדרת רבי המכר ״בבה הכבשה״ ו״שיפקה המכשפה הטובה״. שניהם מגלים עניין רב בחיים הסודיים של הדבורים.

הספר יצא לאור בחסות מועצת הדבש.

48 עמודים * 68 

“התשמע קולי: תהלים ישן חדש” עורך: יאיר אסולין

הוצאת דביר ומיזם 929

האזינה קולי, שמע תפילתי, קורא משורר תהלים בנפש פצועה.

התשמע קולי? שואלת רחל המשוררת, וכולה כמיהה לאהוב רחוק.

תהלים, והיצירה העברית החדשה. שנים רבות מפרידות ביניהם, אך המילים עודן עבריות, והנפש עודנה כמהה ומתפללת, שרה ומהללת.

התשמע קולי מבקש להפגיש את “הישן” ואת “החדש”, את המזמור ואת השיר. למצוא את עקבות תהלים ביצירה העברית ולגלות מחדש את תהלים.

התשמע קולי הוא מסע בין קצוות הנפש, מסע שמלווה שפה עתיקה־חדשה מימיה הקדומים ועד לרגע הזה, שבו, אתם הקוראים, אוחזים בידכם בספר ותוהים על קנקנו וגם על עולמכם.

יאיר אסולין הוא סופר, משורר, הוגה דעות ועורך. יועץ ועורך תוכן ותסריט. זוכה פרס ספיר לספר ביכורים, פרס שרת התרבות ופרס ראש הממשלה ע”ש לוי אשכול.

מיזם 929 נולד כדי לקרב את התנ”ך לציבור הישראלי דרך מגוון פלטפורמות במרחב הדיגיטלי, אירועי תרבות ופעילויות בהשראת הטקסט המקראי, וקבוצות לימוד המזמנות מפגש אנושי בלתי אמצעי ושיח פתוח. מאז חנוכה התשע”ה, דצמבר 2014, לומדים פרק אחד בתנך מדי יום, סך הכול 929 פרקים – מבראשית ועד גמר דברי הימים. 929 מזמין את החברה הישראלית כולה לגשת אל הטקסט המקראי, להכיר אותו ואת עצמה דרכו, להשמיע קולות רבים ושונים וגם להקשיב.

279 עמודים * 94 ש”ח

“תמיד גרנו בטירה” מאת שירלי ג’קסון

 הוצאת ידיעות ספרים

“קוראים לי מרי קתרין בּלֶקווּד. אני בת שמונה-עשרה, ואני גרה עם אחותי קוֹנסטַנס. לא פעם חשבתי שעם קצת מזל יכולתי להיוולד אישה-זאב, כי שתי אצבעותיי האמצעיות באורך שווה. אבל נאלצתי להסתדר עם מה שיש לי. אני לא אוהבת להתרחץ וגם לא כלבים ורעש. אני אוהבת את אחותי קונסטנס, ואת ריצ’רד פְּלַנטֶגֶ’נֶט ואת אָמָניטָה פָאלוֹידֶס, פטריית אָמָנית המוות. כל שאר בני משפחתי מתים”.

 מֵריקֵט בּלֶקווּד מתגוררת באחוזה המשפחתית עם אחותה הגדולה קונסטנס ועם הדוד ג’וליאן. בעבר מנתה המשפחה שבע נפשות – עד שבערב נורא אחד מצאה מנת רעל את דרכה אל קערית הסוכר.

לאחר שזוכתה מרצח ארבעת בני משפחתה, שבה קונסטנס לביתה – טירה מבודדת בקצה הכפר – כשמריקט מגינה עליה מפני אנשי הכפר הסקרנים והעוינים. השנים עברו בניתוק נעים ונוח, עד שיום אחד הופיע בפתח ביתן בן הדוד צ’ארלס. מריקט זיהתה מיד את הסכנה הנשקפת להם וידעה שעליה לעשות הכול כדי להציל את קונסטנס ואת הבית.

מעשיה מניעים עלילה מסתורית ומותחת שמגיעה לשיאים כמעט בלתי נתפסים.

תמיד גרנו בטירה, שכתבה הסופרת המהוללת שירלי ג’קסון, ראה אור בשנת 1962 ונחשב ליצירת מופת של ספרות המסתורין. ג’קסון בוראת בלשון חמקמקה ומפותלת טקסט שבו האמת תמיד מערערת ומעורערת, והקורא נאלץ לשמור על דריכות כדי לנסות להפריד בין העולמות הפנימיים של הדמויות לבין המציאות החיצונית של חייהן.

207 עמודים * 78 ₪

ליזה המסכנה וכתבים אחרים” ניקולאי קרמזין

מרוסית: פטר קריקסונוב

קדימה הוצאה לאור

אי אפשר להבין את הספרות הרוסית, ובייחוד את שיאיה – הרומן הפסיכולוגי של טולסטוי, דוסטויבסקי ואחרים – בלי להתוודע אל אחד מרגעי-הראשית שלה: יצירתו של ניקולאי קַרַמְזין (1826-1766), אבי הסֶנְטימֶנְטָליזם בספרות זו. הנובלה פרי עטו ליזה המסכנה (1792) גרמה למוסקבה כוּלה לבַכות את גורלה המר של האיכּרה שידעה לאהוב, והשפיעה על דורות של יוצרים, עד זמננו. במובן זה ‘ליזה המסכנה’ לתרבות הרוסית כמוה כרומן של גתה ‘ייסורי וֶרתֶר הצעיר’ לתרבות הגרמנית.

קרמזין עצמו הושפע מכִּתבי ז’אן-ז’אק רוּסוֹ הצרפתי ולורנס סְטֶרן האנגלי, ותיווך את משנת הנאורות והסנטימנטליזם שביצירתם לתרבות הרוסית.

בספר זה תורגמו לעברית, לראשונה, שלוש הנובלות הבולטות של קרמזין: ׳ליזה המסכנה׳, ׳נָטַלְיָה בת הבּוֹיָאר׳ ואביר זמננו׳, שלושתן אבני דרך בספרות הרוסית. לצדן ניתן מבחר מיצירת מופת אחרת פרי עטו, ‘מכתבי הנוסע הרוסי’, המתעדת את מסעו באירופה בסוף המאה השמונה-עשרה, שבמהלכו נפגש עם הפילוסוף עמנואל קאנט.

170 עמודים *99 ₪

“צרות של עשירים” מאת פיליפ וייל

הוצאת P.J.Weil

70% מהמשפחות העשירות לא מצליחות להעביר את נכסיהן כראוי לדור הבא.

מדוע בעצם? החלק המעניין טמון בתשובה, וזו לא בהכרח כלכלית.

יש לעשירים צרות. הן לא פשוטות והן ראויות לתשומת לב.

צרות של עשירים מציע כלים פרקטיים ותאורטיים – סקירות כלכליות, תיאורי מקרה ופתרונות  המכוונים כל משפחה לתקשר בתוכה ולהתמודד עם החיכוכים הפנימיים בה לפני שיהיה מאוחר ויקר מדי.

צרות של עשירים מנסה לפענח מה קורה במעבר הבֵּינדורי ולהציב שורה של פתרונות לשמירה על ההון המשפחתי דרך מנגנוני טיפול כלכליים ומשפחתיים כאחד. פיליפ וייל מביא לספר את כל ניסיונו העשיר בעבודה עם משפחות, בניהול תיקים כלכליים ובבנקאות פרטית ומדריך את הקורא כיצד להצליח בהעברת המורשת הרוחנית והכלכלית שלו הלאה, לדורות הבאים.

פיליפ וייל הוא בנקאי שוויצרי, בעל ניסיון של 30 שנה בבנקאות העולמית, שעלה לישראל ב-1996. הוא המייסד של P.J.Weil LTD פמילי אופיס שפועל בתל אביב ובציריך. וייל הוא חבר בארגון האמריקאי לפמילי אופיס,CFF, ומשמש מרצה אורח באוניברסיטאות ובכנסים בארץ ובעולם.

174 עמודים * 98 ₪

“העצלן שלא רצה להיות מלך” מאת גיא פינקלשטיין

איורים: הילה חבקין

הוצאת קרן

איך זה להיוולד עצלן לא-עצלן? סיוט, אם תשאלו את נום. במיוחד כשאתה נסיך ממלכת העצלנים, ומצפים ממך להוות דוגמה ומופת לחוסר מעש. אוף! כל שיר שאתה כותב, כל בגד שאתה תופר בהנאה, כל שחיית בוקר באגם – הכל בושה וחרפה! אז מה עושים? מוצאים חבר, בורחים אתו אל המדבר, ומשם יוצאים למסע מופלא על פני שש ארצות שכל אחת מהן מוזרה מקודמתה, ובכל אחת מהן אתגר.

אילו אוצרות מגלים עמוק בתוך הנפש במהלך המסע? ואיך חוזרים, אם בכלל? בשביל לדעת את התשובות, תצטרכו לעבור עם נום וחופרחופרחופר את כל הדרך.

גיא פינקלשטיין, בת 34, נולדה וגדלה בבאר שבע. מתגוררת בתל אביב ובעלת תואר שני בהיסטוריה ופילוסופיה של המדעים והרעיונות. עצמאית בתחום כתיבת התוכן, מאזנת בין פעלתנות לעצלות. העצלן שלא רצה להיות מלך הוא ספרה הראשון.

80 עמודים * 68 ש”ח

“שם הכוכב” מאת מורין ג’ונסון

מאנגלית: חמוטל ילין

הוצאת גרף

מורין ג׳ונסון, מסופרות הנוער הידועות בעולם, מתפרסמת לראשונה בעברית עם שם הכוכב, הספר הראשון בשלישיית ספרי צללי לונדון. במרכז הספר (והשלישייה כולה) ניצבת רורי, נערה אמריקאית רגילה המגיעה לבירת הממלכה המאוחדת כדי ללמוד בפנימיה אנגלית יוקרתית שכל כולה בריטיות מאופקת. עד שעל העיר התוססת נופלת אימתו של רוצח אימתני שנראה כי מחקה את מעשיו של ג׳ק המרטש, הרוצח הסידרתי האגדי מהמאה התשע-עשרה. לאף אחד אין שמץ ראייה לזהותו של הרוצח, ואף אחד לא ראה אותו. אפילו מצלמות האבטחה הרבות שמפוזרות ברחבי העיר לא הצליחו לצלם את הפושע.

חוץ מרורי. רק היא ראתה אותו. רק היא מסוגלת לראות אותו. כי לרורי יש תכונות מיוחדות שאפילו היא עצמה לא היתה מודעת להן. מהר מאד היא מתחילה לשתף פעולה עם חבריה החדשים מהפנימייה (כל אחד מהם יחודי בדרכו) מחד, ועם יחידת הצללים של משטרת לונדון, זו העוסקת באיומים הנראים על טבעיים, מאידך.

שם הכוכב הוא מותחן קצבי ורענן לבני נוער ומבוגרים כאחד, רומן שבמרכזו תהליך התבגרות מזוית מקורית במיוחד.

מורין ג׳ונסון היתה מועמדת לפרסים ספרותיים רבים, וספר זה אף זכה בפרס ארגון הספריות האמריקאיות כספר הנוער הטוב ביותר לשנת 2012. רבים מספריה כיכבו שבועות ארוכים ברשימות רבי המכר של הניו-יורק טיימס ועיתונים ידועים נוספים בארה”ב וברחבי העולם.

שני הספרים הבאים בסידרה יראו אור בעברית במהלך השנה הקרובה, ובמרכז כל אחד מהם רורי ויחידת הצללים יתמודדו עם תעלומה חדשה לגמרי. בתחילת שנת 2018 הוצאת גרף תוציא לאור את ערמומית שכזאת, הספר החדש של ג׳ונסון שיצא לאור בעברית במקביל ליציאתו בארה״ב ובאנגליה.

ג׳ונסון, אשה חדה ומושחזת היא גם בלוגרית פעילה, מתחזקת חשבון טוויטר מושחז במיוחד, ובשנת 2008 הקימה קהילת בני נוער שתמכה במועמדותו של ברק אובמה לנשיאות ארצות-הברית. היא מתגוררת בעיר ניו-יורק עם החתול שלה, אוזימנדס, וממשיכה לכתוב ספרים. מדי פעם היא משתפת פעולה עם חברה הטוב, הסופר ג’ון גרין (אשמת הכוכבים) וכבר הוציאו יחד מספר ספרים משותפים.

325 עמודים * 94 ₪

 

“מה צריכה אישה לדעת” מאת אסתר שקלים

הוצאת כנרת זמורה-ביתן

אסתר שקלים, משוררת וחוקרת קהילות ישראל, ילידת איראן. לשעבר מנהלת “המרכז למורשת קהילות ישראל” במוזיאון ארץ־ישראל ת”א ומדריכה ארצית ומחוזית לאמנות יהודית ומורשת במשרד החינוך. כתבה ספרים, מאמרים וערכות־לימוד בתחומי התמחותה. זהו ספר שיריה השני

70 עמודים * 59 ש”ח

“הפרעות אישיות בספרות הישראלית” מאת שגית בלומרוזן-סלע

 הוצאת רסלינג

למעלה מ-10% מהאוכלוסייה סובלים מהפרעות אישיות שונות, ואף על פי כן מאפייניהן והדינמיקה הפסיכולוגית שבבסיסן לרוב אינם מוכרים כמעט. ספר זה מאפשר היכרות עם הדינמיקה של כל אחת מהפרעות האישיות באמצעות 10 דמויות ראשיות בספרות הישראלית – ביצירות “זבובים” מאת אהרן מגד, “הדבר היה ככה” מאת מאיר של̤ו, “דולי סיטי” מאת אורלי קסטל-בלום, “האישה הגדולה מן החלומות” מאת יהושע קנז, “חפץ” מאת חנוך לוין ו”חיוך הגדי” ו”מישהו לרוץ איתו” מאת דויד גרוסמן – המתאימות ל-10 הפרעות האישיות העיקריות המוכרות כיום בעולם המערבי. המחברים משרטטים את הפרעות האישיות השונות בחדירה פסיכולוגית עמוקה, המתאימה להפליא לתיאוריהן בספרות הקלינית, ויתרה מזאת הם מספקים תיאורים, תובנות וסמלים ספרותיים מרתקים אשר מעשירים את הבנתנו את הפרעות האישיות.

בכל פרק בספר מתוארת הדינמיקה הנפשית של הגיבור לאור מאפייני הפרעות האישיות שבספרות הקלינית, ובכלל זה כתבי תיאורטיקנים פסיכואנליטיים שונים (כמו פרברן, מסטרסון, קוהוט, בולאס ואחרים). בהמשך כל פרק מתואר כיצד הפריזמה של הפרעת האישיות של הגיבור שופכת אור על היבטים רבים נוספים ביצירה, כמו דמויות אחרות (בעלות קשרי דמיון או ניגוד לדמות הראשית), תמות, מוטיבים, סמלים והיבטים רעיוניים, מבניים וסגנוניים. כך מתגלה שלצירים הפסיכולוגיים שבבסיס הפרעות האישיות תפקיד מרכזי במישמוע היצירות.

המתעניינים בפסיכולוגיה יוכלו למצוא בספר תיאורים מפורטים ומעמיקים של הפרעות האישיות, על מאפייניהן (דפוסי יחסים, רגשות, דימוי עצמי, הגנות ועוד), הרקע להיווצרותן, מהלכן במרוצת החיים ורמזים לפתרונן; חובבי הספרות יוכלו למצוא ניתוחים מעמיקים של היצירות דרך מנסרת הפרעות האישיות המאירה היבטים רבים ומגוונים ביצירות, אשר רבים מהם לא הובנו היטב ללא המפתחות שמנסרה זו מספקת.

שגית בלומרוזן-סלע היא ד”ר לספרות כללית והשוואתית ופסיכולוגית קלינית. עובדת כיום כמטפלת בקליניקה פרטית ובמרפאה ציבורית בירושלים.

“עדים או מומחים: יהודים משכילים בני ירושלים והמזרח בתחילת המאה ה-20מאת עמוס נוי

הוצאת רסלינג
ספר זה עוסק בקבוצה של משכילים בני ירושלים שפעלה מסוף המאה ה-19 עד תחילת שנות ה-30 של המאה ה-20. אנשים אלה, אשר גדלו, חונכו, התעצבו ופעלו כמשכילים שוחרי ידע בתקופת השקיעה של האימפריה העות׳מנית ובתחילת ימי המנדט הבריטי, ראו את עצמם כמי שעתידים להיות עילית אינטלקטואלית מובילה בתנועת התחייה העברית, אשר תשלב השכלה ונאורות ״אירופית” עם תודעת-עצמי מזרחית של בני הארץ והמקום. ואולם בפועל הם מצאו את עצמם מתמקחים על תפקידם ומעמדם: בין מבט אירופי שראה בהם ״עדים״ – מקורות סבילים וילידיים של ידע גולמי – לבין דימויים העצמי כ״חוקרים״ משכילים אשר זיקותיהם התרבותיות המגוונות למורשת המזרח ולנאורות האירופית היו להם נכס תרבותי. הם ניסו להגדיר את עצמם מחדש, ללא הצלחה, בתוך ניגודים שנכפו עליהם – מזרח מול מערב, דת מול חילון, מסורת מול קידמה – ונאלצו לראות כיצד הם יורדים מנכסיהם הסמליים אל מול יחס אדיש או סולד ביחס לאוצרות הרוח של יהודי המזרח ועמי ערב, אשר בהיכרות אינטימית עם אורחות חייהם הם ראו, בצדק, הון סִמלי אשר ברשותם.
בין חבריו של חוג זה נמנו, בין השאר, אברהם אלמאליח, יוסף מיוחס, ויחזקאל בנימין יהודה. הספר, המאורגן סביב הדיון בעבודותיהם המונומנטליות, מבקש להשיב לסדר היום המחקרי והציבורי אותם ואת יצירתם המחקרית הענפה והנשכחת ברובה, תוך כדי גילוי מחדש של חומרים רבי-ערך, בחלקם בלתי ידועים כלל.
ספרו החדשני והחשוב של עמוס נוי חורג ממחקר היסטורי של העבר – הוא פועל בהווה ומתוכו. הוא מפרק ומרכיב מחדש קטגוריות של זהות בהקשרן ההיסטורי והדיאלוגי, ומצביע על שפה שתאפשר דרכי מחשבה וראייה אחרות גם של ההווה, כמו גם אופני התפתחות עתידיים ברוח מחקריהם של גיבוריו הנשכחים של ספר חשוב, מרתק ורב-ערך זה.
ד”ר עמוס נוי הוא בוגר התוכנית לפולקלור ותרבות עממית באוניברסיטה העברית בירושלים; לימד במכללת אחווה ובאוניברסיטת בן-גוריון בנגב; עוסק במחקר במסגרת המרכז לחקר הפולקלור באוניברסיטה העברית.

 

“הרוח הלא-מודעת: השפעת הקבלה על הפסיכואנליזה על פי אייגן” מאת רות גולן

הוצאת רסלינג

בספרה החדש, “הרוח הלא-מודעת”, ממשיכה רות גולן לחקור כמה מהשאלות הנצחיות המעסיקות אותנו כבני אדם: ” מי אנחנו?”, “מהי תכלית חיינו?”. בספרה הראשון, “אהבת הפסיכואנליזה”, עמדה גולן על הקשר הנפשי העמוק של האדם אל תוצרי התרבות שלו, ובספרה השני, “נושאי התודעה”, בחנה את הקשרים בין פסיכואנליזה להתפתחות התודעה.

בספר הנוכחי משלבת גולן שני תחומים נפרדים לכאורה העוסקים בשאלת מהותו של האדם – חקר הסיבתיות הנפשית המניעה אותנו, כפי שמנסחת זאת הפסיכואנליזה, וחיפוש האמת הנוגעת לסיבה ולתכלית, על פי הקבלה והחסידות. המחברת נעזרת בכתביו של הפסיכואנליטיקאי מייקל אייגן, אשר מנסח את תפיסתו הפסיכואנליטית במושגים כמו אינסוף, אמונה, ידיעה, שפה, מסתורין, ארוס, ספירות, תוך כדי כך שהוא מגלה נקודות השקה רבות ומפתיעות בין הפסיכואנליזה לחוכמה היהודית הקדומה.

הקבלה והחסידות הן תורות העוסקות בשבר הקוסמי והאנושי ובתיקון היקום והאדם. החסידות העבירה את עיקר הדיון מהיקום אל האדם, ולכן יכולה להיחשב כתורה מקדימה לפסיכואנליזה – כל זאת בתנאי שנתייחס למושגים המיסטיים כאל מטפורות המתארות את מעמקי הנפש על כל רבדיה. הפסיכואנליזה התפתחה בתקופה שבה איבדו הדתות המסורתיות  את סמכותן הבלעדית על חיי האדם, ובמובן הזה אין ספק שתורת הנפש הזאת, החושפת את מורכבותה של הנפש האנושית ואת העושר הטמון בחשיבה רפלקסיבית, תרמה תרומה מכרעת למהפך התרבותי הזה.

“כשקראתי על מהות הנשמה המקיימת מגע מידי ורצוף עם מהות האל, התמוסס הרגש הרע שנגע בי. לגעת בנשמת היחידה שינה את עולמי החווייתי ואף עזר לי עם מטופלים” (מייקל אייגן).

רות גולן היא פסיכולוגית קלינית ומשוררת; עוסקת בפסיכואנליזה כפי שלימדו פרויד ולאקאן; חיה ועובדת ביפו. ספר שיריה השישי, “שפת הענפים” (2017), שואב השראה מתובנותיה במחקר הנוכחי.

“גופה של מדינה נחשקת: חברה, מדע ופוליטיקה במכון הפלסטיני לרפואה משפטיתמאת סוהאד דאהר-נאשף

ספר זה מתבסס על עבודה אתנוגרפית בת ארבע שנים, אשר במהלכן שהתה המחברת בתוך המכון הפלסטיני לרפואה משפטית אשר ממוקם במתחמה של אוניברסיטת אל-קודס באבו-דיס. הספר מתעד את קורות חיי גוף המת/ה הפלסטיני/ת שנמצא בנסיבות מוות מחשידות, מרגע כניסתו למכון עד לרגע יציאתו, כל זאת תוך כדי התייחסות מעמיקה לאופן שבו ההקשר החברתי-פוליטי מבנה את ישותו. הספר מתאר את כל הפרקטיקות הרפואיות – לגאליות, חברתיות, דתיות, פוליטיות ובירוקרטיות – אשר נחרטות על גוף הפלסטיני/ת מרגע הכרזתו כגופו/ה של מת/ה עד “שחרורו” אל יעדו הסופי; הוא מפרק את הדיאלקטיקה שבין חברה, מדע ופוליטיקה במעבריו המרחביים-זמניים השונים של הגוף.

המחברת מבררת את התפקיד שנוטל גוף המת/ה בהבניה של דיאלקטיקה זו, בעיצוב המרחבים-זמנים, החברתיים-פוליטיים, אשר בקרבם הוא משונע. הספר מזמין את הקורא/ת לעיון מקיף במהלך ישות גוף המת/ה הפלסטיני/ת כדרך להבין את ישות הפלסטיני/ת החי/ה. מכאן שההתייחסות אל גוף המת/ה היא כאל סוכן חברתי-פוליטי אקטיבי, כאל זירה שעליה ובאמצעותה מתעצבים מחדש יחסי השליטה בין מוקדי הכוח השונים בתוך החברה הפלסטינית, ובין החברה הפלסטינית לבין הכוח הקולוניאלי הישראלי. הספר כתוב בלשון זכר ונקבה כאחד/ת; הוא מזמין שימוש בטקסט אקדמי-מדעי כאמצעי לחולל שינוי מעמדי ומגדרי.

ד”ר סוהאד דאהר-נאשף היא אנתרופולוגית ומרפאה בעיסוק. עובדת כמרצה במכללת אורנים ובמכללת אל-קאסמי לחינוך. עיקר עניינה המחקרי הוא גוף, מגדר ופרקטיקות המוות בחברה הפלסטינית. פרסמה מאמרים רבים בערבית, עברית ואנגלית.