1) מהם הספרים האהובים עליך?
ספרי נוער עומדים במרכז חיי, בעיקר בזכות רוח התקווה הנושבת בהם. רק מיעוטם (דיסטופיות, למשל) מבטאים ייאוש. אמנה כאן כמה מהטובים ביותר בעיני (ובשאלה הבאה – אדבר על ספרי מבוגרים).
מיו, מיו שלי (לינדגרן), אגדה מודרנית התובעת מהקורא לא להסתפק בשינוי גורלו של הנער-המספר אלא ללכת אחריו להרפתקה המסכנת את חייו – למען ישועתם של הילדים שיציל; ילדת הגבעות (מקגרו), ספר המכיר בכך שהשונה אכן שונה ובכל זאת ראוי לגורל טוב מזה שהחברה מייעדת לו; גן החצות של תום (פירס), המציג תפיסה מיוחדת במינה של הזמן; מומו (אנדה), שבו הסכנה לאנושות היא הממשית ביותר, ולכן הניצחון עליה מתוק כל כך; מונה מספר לכוכבים (לוורי), שהוא הביטוי הפשוט והמרתק ביותר להצלת יהודי דנמרק; חבורת חצות (מייספילד), המערב להפליא את עולם הדמיון במציאות; אי המטמון (סטיבנסון), שעודו הטוב בספרי ההרפתקה; המנימים (סילביה וו), העוסק בדרך מקורית בשאלת ההתבגרות; וכן תרועת הברבור (וייט), זיכרונות מהשרוול (זרחי), שירת הלווייתנים (אורלב), אני לא גנב (שם-טוב), אגם הצללים (גלבפיש), הסודות של אבא (חנה לבנה).
2) מהם ספרי הילדים האהובים עליך?
למרות נטייתם להגיע למסקנות מייאשות, גישתם של הטובים בספרי המבוגרים שקראתי חדורה בתקווה, וכנראה משום כך אני אוהב אותם: אל תיגע בזמיר (הרפר לי), המוצא את הטוב בבני אדם מסוימים (והיפוכו בספרה האחר של המחברת); הקומדיה האנושית (סרויאן), שאינו אומר נואש גם מול המלחמה הנוטלת מאיתנו את טובי בנינו ואת כבודנו; סמוק בליו ומרטין עדן (ג’ק לונדון), למרות גישתו הפרחחית של הראשון ולמרות הייאוש האופייני לרבים מספרי במבוגרים; שבעה סיפורים גותיים (איסק דינסן), ויטו המעופף (זירלדו), העובדות מדברות בעד עצמן (קול), הפחד לדרוס שליח פיצה (ויטל-גלעד).
3) מה הספר האחרון שקראת?
הגולם, האח השקט (מרים פרסלר) – סיפור היסטורי משובץ במובאות מהתנ”ך. קראתי בספר כחלק מהקריאה המרובה לטובת העלון שאני שולח למנויים, חינם, זו השנה התשיעית.
4) איזה ספר גרם לך לתהות ‘על מה המהומה’?
הארי פוטר (רולינג) – בייחוד מהכרך החמישי ואילך (המחברת חוזרת על עצמה, והטיפול ב”טוב” שהוא גם “רע” נעשה חינוכי יותר ויותר).
5) איזה ספר לא זכה למספיק הערכה לדעתך?
מתנות מן הים (קינסי-וורנוק) – סיפור יפהפה על חיים באי-מגדלור שבמרכזו ילדה שאמה מתה המוצאת בין שברי ספינה טרופה תינוקת שהוסתרה בין מזרנים וכך ניצלה. בתפנית מיוחדת במינה מגיעה לאי דודתה של התינוקת. וכן, כמובן, פיטר פאן (בארי).
6) מיהם הסופרים האהובים עליך?
טים וין-ג’ונס (המאסטרו), שסיפוריו חושפים מציאות משכנעת; ג’ואן איקן (ציפורי לילה בננטקט), היודעת ללהטט בסיפורים קצרים וברומנים היסטוריים; קורנל מקושינסקי (השד מהשביעית), שהלהיב ילדים בארץ ועודנו נקרא בעניין בזכות אמונתו באדם (זו התערערה במלחמת העולם השנייה); מרי נורטון (הלקחנים).
7) ספר שנתן לך השראה?
מריוס (רולף דקר) – מהספרים שבהם נברא עולם דמיוני המשתלט על העולם המציאותי-לכאורה. מהי המציאות ומהו הדמיון? אם מריוס יכול לגרש את המוות – אולי אין לנו סיבה לפחוד?
8) ספר עיון מומלץ?
תולדות האנושות (הנריק ון לון) – מהספרים המעזים לחבוק הכול.
9) מהם ספרי ה-“גילטי פלז’ר” האהובים עליך?
משחקי הרעב (קולינס), המועמדת (קיארה קאס) – מיוסדים על דיסטופיה מצד אחד ועל משחקי ראליטי טלוויזיוניים (שאיני רואה) מצד אחר. וגם שלושת המוסקטרים (דימא), סקרלט פימפרנל (אורצ’י) – כאילו רומנים היסטוריים. וגם קומיקס מיושב…
***
יחיעם פדן, סופר, עורך ומתרגם, מומחה בספרות ילדים ונוער. ערך את סדרת “מרגנית” בהוצאת זמורה-ביתן, את “הסדרה הצעירה” ואת סדרת “ראשית קריאה” בהוצאת כתר, ואת סדרת “מפרש” לבני 18-16 בהוצאת הקיבוץ המאוחד (עם איילין מוסקוביץ). ספרו אודיסאוס ראה אור בהוצאת כתר בשנת 2007, וספרו לילות קסומים ראה אור ב-2017 בהוצאת פעמון.
לעמוד הספר “לילות קסומים” באתר ההוצאה לחצו כאן.
עוד על הספר:
לילות קסומים הוא רומן-באגדות על נסיכה שגדלה במגדל מבודד ועל זר מסתורי המשמיע באוזניה מעשיות מרתקות. לקוראים מתגלות גיבורות אמיצות וחכמות הגוברות על צבא טרולים, על ענקים ועל מכשפים מרושעים. לבנו יוצא אל הנערות החטופות, אל רועת האווזים ואל הנער בר המזל, ויותר מכל מקוננת בנו השאלה איך תסכל הנסיכה את הסכנה האורבת לזר ההולך וכובש את לבה.
הגהה? בבקשה?
תודה ליחיעם הידען. אני חולקת איתו את תפיסת העולם-קריאה ולכן נהנתי במיוחד ורשמתי בנוקדנות את ההמלצות. יחיעם, איזה תרגום לעברית לאי המטמון הוא הראוי ביותר בעיניך? תודה
[…] השאלון עם ירמי פינקוס ועם יחיעם פדן […]