1) מהם הספרים האהובים עליך?
ספרי השירה האהובים עלי מכל – דברים ואור פרא של יונה וולך, כל השירים עד כה של דליה רביקוביץ וכל שיריה בכלל, כל השירים א-ג של לאה גולדברג; אמצע הבשר של דורי מנור שבו כלולים גם שני ספריו הראשונים מיעוט ובריטון, כל שירי ויליאם בלייק הצרורים אצלי שנים בספר תכול ומוזהב עתיק, פרחי הרע של בודלר בתרגום דורי מנור, כל שירי סילביה פלאת בעטיפה כחולה כהה עם רישום פניה, מבחר משירי אן סקסטון, ת’ינקרבל של אפרת מישורי, מבחר משירי רילקה, בלדת כלא רידינג של אוסקר וויילד.
ספרי הפרוזה האהובים עלי מכל – מכתבים מנסיעה מדומה של לאה גולדברג, הר הקסמים ובית בודנברוק של תומאס מאן, בדמי ימיה של עגנון, פעמון הזכוכית של סילביה פלאת (אני מתרגמת אותו עכשיו מחדש). ספר האגדות של הנס כריסטיאן אנדרסן.
2) מהם ספרי הילדים האהובים עליך?
המסע אל האי אולי של מרים ילן שטקליס ואורה הכפולה של אריך קסטנר הם שני ספרי הילדים הנחוצים ביותר בעולם מבחינתי, אבל יש עוד מבחר עצום של ספרי ילדים מופלאים שאני אוהבת בכל לבי וזקוקה להם בכל מאודי – מה עושות האיילות וידידי מרחוב ארנון של לאה גולדברג, מרים ילן-שטקליס – שירים וסיפורים, שירי הילדים של נורית זרחי, פצפונת ואנטוןו השלושים וחמישה במאי של אריך קסטנר. ולעולם לא אשכח כיצד קראתי במיטה שוב ושוב בגיל שבע, בשטף דמעות בלתי-פוסק, אחוזת מחנק בגרון שהעיד על הדיוק הצורב שבו, את ספרה של דבורה עומר פגיעה ישירה.
3) מה הספר האחרון שקראת?
אני חוזרת שוב ושוב אל אותם הספרים האהובים עלי. לאחרונה חזרתי וקראתי את התחלתו המופלאה של חנויות הקינמון / בית המרפא בסימן שעון החול של ברונו שולץ. כמה עמוק ונהדר היופי בתחילת הספר הזה. ויש ספר פרוזה חדש ששמו מהלך עלי קסם ולכן אני מרגישה שאני מוכרחה לקרוא אותו – שדרך של שמעון אדף. ספר השירה האחרון שאינני מסוגלת להניח מידי הוא ספר השירים הגנוזים של דליה רביקוביץ. חלק מן השירים שבו איננו נופל מן השירים הגדולים ביותר שפרסמה בחייה, למשל השיר “פחד גבהים” שאין מדוייק ממנו בכל העולם כולו. וגם השיר “באמצעות שליח”. כמה נחוצים השירים האלה.
4) איזה ספר גרם לך לתהות ‘על מה המהומה‘?
יש רבים כאלה, אבל אם אינני מתעניינת בהם, אני שוכחת אותם מהר מאד.
5) איזה ספר לא זכה למספיק הערכה לדעתך?
טעם הבת – ספר השירים השני של אילה בן לולו שראה אור בשנה האחרונה בהוצאת אפיק. זה ספר שירה חזק ומרגש מאד, שהשירים בו יפהפיים ועזים וחסרי-פשרות. בספר הזה משתוללת סופת ברד עזה.
6) מיהם הסופרים האהובים עליך?
תומאס מאן, מרים ילן-שטקליס, עגנון.
7) ספר שנתן לך השראה?
כל ספרי השירה שמניתי בתשובה הראשונה. ספרים שהנחתי מתחת לכרית שלי מדי לילה בנעורי ושישנו אתי במיטתי כמגנים עלי וקראתי וקראתי וקראתי אותם מתוך צורך פנימי עמוק עד שהפכו לחלק בלתי-נפרד ממני.
8) ספר עיון מומלץ?
בסתיו ימי הביניים – הכרתי את הספר הזה בתחילת שנות העשרים שלי ודי היה לי בשמו.
9) מהם ספרי ה-“גילטי פלז’ר” האהובים עליך?
הנה אני מתחילה של יהודית קציר שמתאר בדיוק נמרץ דבר שעבר עלי בנעורי. חזרתי אליו שוב ושוב בתחושה של מה שניתן לכנות גילטי פלז’ר. מיכאל שלי של עמוס עוז (קראתי אותו על סף גיל ההתבגרות והוא היה לי מדוייק כתער, אבל אינני יודעת איך היה לי לו קראתי אותו לראשונה בבגרותי. שנתיים לאחר מכן קראתי את בדמי ימיה של עגנון שכישף אותי – כרבים מסיפורי עגנון – בשל העברית שבו ורקמת המסתורין שבו – אבל לאורך כל שורה בספר ידעתי שגבר כתב את הסיפור הזה ושמעתי את קולו מבעד לדמותה של תרצה, ואילו במיכאל שלי היה קולה האמיתי לגמרי של חנה גונן. זו היתה הבנה שחלפה בי כשהייתי נערה).
אבל כל הספרים שאני אוהבת באמת, ויותר מכל ספרי השירה האהובים עלי, מעוררים בי תחושת גילטי פלז’ר. והיה גם הרומן הרומנטי ציפורים מתות בסתר שקראתי בתחילת גיל ההתבגרות שלי שהיתה בו מגי אוניל הקתולית שאהבה עד כלות את הכומר ראלף דה בריקסר.
***
אנה הרמן היא משוררת, מתרגמת ועורכת. כלת פרס ראש הממשלה ליצירה לשנת 2007, פרס ורטהיים לשירה לשנת 2005 ופרס אקו”ם לשירה לשנת 2014. ב-5/7/2017 תשתתף הרמן באירוע “ומותר, ומותר לאהוב” מחווה מוזיקלית-ספרותית ליצירותיהן של ארבע משוררות עבריות גדולות: רחל בלובשטיין, לאה גולדברג, דליה רביקוביץ ויונה וולך – כל זאת במסגרת פסטיבל העשור ליסודו של בית אבי חי.
פרטים על אירועי הפסטיבל שיתקיים ב-3-9 ביולי אפשר למצוא כאן.
עוד על הפסטיבל:
בית אבי חי חוגג עשור של יצירה יהודית וישראלית מקורית. בית התרבות והדעת, שמקיים בין כתליו עשרות אירועים מדי חודש כבר עשר שנים, יציין את המאורע בפסטיבל רב תחומי מסעיר שיימשך שבוע שלם, וישלב בין מופעי מוזיקה, קולנוע, אמנות, ספרות, שירה ויהדות. בין המשתתפים: יוני רכטר, רונה קינן ודורי מנור, אביתר בנאי והרב איתמר אלדר, שי צברי במחווה לאהובה עוזרי –עם מרגול ורביד כחלני, קבלת שבת עם דיוואן הלב, מארק אליהו וחכם דוד מנחם, נצ’י נצ, מארח את טונה במחווה לאהוד בנאי, רינו צרור, עידן אלתרמן, יוסי בבליקי, עוזי וייל, שלום גד, מאיר שלו ופרופסור אביגדור שנאן, מיכה שטרית ועוד…
בית אבי חי נוסד על ידי קרן אבי חי בשנת 2007 ופועל מאז בירושלים וברחבי הארץ. לאורך השנים אירח בית אבי חי את השורה הראשונה של האמנים ואנשי התרבות, היהדות והרוח בארץ, והפיק אירועים חד פעמיים, מרגשים ומלאי תוכן ומחשבה, עם שפע של יצירה והזדמנויות להרחבת אופקים בתחומים שונים ומגוונים. בית אבי חי יוצר מרחב תרבותי פתוח הכולל בתוכו מוזיקה, תיאטרון, מפגשים, הרצאות, שיחות ואירועי במה מגוונים, איכותיים ומקוריים, בשיתוף יוצרים ואמנים בתהליך יצירה ייחודי ומרתק. אתר האינטרנט של בית אבי משלב שידורים חיים מהאירועים המתרחשים וארכיון וידאו מפואר של אירועי העבר, לצד עולם רחב של כתבות, סרטונים ופרויקטים מיוחדים, מאת מיטב הכותבים והיוצרים בארץ, אשר משקפים את פני התרבות והחברה היהודית-ישראלית בדרכים יצירתיות, ומפגישים את הצופים עם ישראל של ימינו.עם השנים, באמצעות פעילותו המקורית והחדשנית, הצליח בית אבי חי להביא את התרבות הישראלית למרכז העניין הציבורי ולתודעה רחבה, ותרם לחיבור מחודש לשורשים היהודיים ולתרבות הישראלית על כל גווניה, הן של האמנים והן של הקהל הרחב. כעת, מסכם בית אבי חי עשור של פעילות מוצלחת בפסטיבל עשור חגיגי, אליו יעלו לרגל במשך שבוע שלם עשרות משתתפים מכל תחומי התרבות בארץ.
תכנית הפסטיבל המגוונת והעשירה תכלול, בין השאר את האירועים הבאים*:
לילה לבן בבית אבי חי עם מגוון מופעים בחללי הבית השונים ובחצר עד לפנות בוקר: נצ’י נצ, מארח את טונה במחווה לאהוד בנאי, עידן אלתרמן במופע סטנד-אפ מוזיקלי מארח את שי אביבי, יוסי בבליקי ועוזי וייל במפגש מוזיקלי-אישי על כתיבה ועל הרשת החברתית, נעמי חשמונאי במופע להקה, מחווה לדייויד גרוסמן ועוד… | תערוכת אמנות מצילומי הבית לאורך השנים |מופע מוזיקלי ומפגש בין אביתר בנאי לרב איתמר הנדלר | קבלת שבת משיר השירים בהשתתפות דיוואן הלב, מארק אליהו, חכם דוד מנחם, החוקר והמשורר אלי הירש, אליעז כהן ואחרים | שי צברי במחווה מרגשת לאהובה עוזרי: מופע מוזיקלי מלווה וידאו- ארט דוקומנטרי, בהשתתפות הנגנים שליוו את אהובה לאורך השנים ואורחים מוזיקליים: מרגול, רביד כחלני, שירן אברהם וזהר עזרא| מפגש על קווים משיקים בטקסטים בין החוקר פרופסור אביגדור שנאן והסופר מאיר שלו, מלווה במופע מוזקילי של מיכה שטרית| מחווה מוזיקלית לארבעת האמהות של השירה העברית – רחל בלובשטיין, לאה גולדברג, דליה רביקוביץ’ ויונה וולך- בהשתתפות יוני רכטר, נסרין קדרי ורונה קינן, שגם תנחה לצידו של דורי מנור | הקרנת חוצות של הסרט “בית שאן סרט מלחמה” שיחה עם רינו צרור – 21 שנים אחרי שהסרט נוצר, ועוד אירועים.
מחווה לדיוויד גרוסמן? באמת?
[…] עם אנה הרמן ועם גילי חיימוביץ' […]