1) מהם הספרים האהובים עליך?

רבים וטובים. יש לי זיכרון מתעתע בנוגע לספרים ולסרטים – אני פשוט לא זוכרת על מה הם היו! אני יודעת שאהבתי, אפילו אם בכיתי בסוף, אבל לומר לך על מה זה היה? אין לי מושג. לכן ארכיב פה רשימה משובחת, אך בבקשה אל תשאלו אותי על מה מסופר.

רומן רוסי / מאיר שליו, התפסן בשדה השיפון / ג’יי די סלינג’ר, מרטין עדן / ג’ק לונדון, משפחתי וחיות אחרות / ג’רלד דארל, גם לבוקרות יש רגעים קודרים / טום רובינס, יסמין / אלי עמיר, מדריך הטרמפיסט לגלקסיה / דאגלס אדמס, מאה שנים של בדידות / גבריאל גרסיה מארקס, שירת הסירנה / עירית לינור, אלה תולדות / אלזה מורנטה, ההרפתקאות המדהימות של קוואליר וקליי / מייקל שייבון, וזרח השמש / המינגווי.

2) מהם ספרי הילדים האהובים עליך?

האהבה הגדולה שלי. התחלתי לאסוף ספרי ילדים עוד לפני שהפכתי לאמא, מאז שנולדו שלושת הבנים והתחלתי לכתוב בעצמי – האובססיה רק מחריפה. אני אוהבת (וגם כותבת) את כל הז’אנרים. המבחן של ספר ילדים טוב – צריך לגרום הנאה בכל גיל.

מפיקצ’ר בוקס קלאסיים כמו: ארץ יצורי הפרא / מוריס סנדק או יומגדול עם צפרנגול / אורית ברגמן – אני נהנית בכל פעם מחדש.

ספרים כמו: טרופותי / ג’וליה דונלדסון ו-אבא עושה בושות / מאיר שליו – תמיד מעלים חיוך על הפנים.

סדרת ספרי צפרדי וקרפד / ארנולד לובל – עולם ומלואו של חברות וקסם יומיומי.

סדרת הספרים: ילדי העולם / צילמה: חנה רִיבקִין-ברִיק, כתבה: אסטריד לינדגרן ותרגמה: לאה גולדברג, שהביאה לנו טעימה של ילדים מחוצלארץ עוד טרום עידן הכפר הגלובלי, ממשיכה לסקרן ולעניין ילדים גם היום.

כל ספריה של טובה יאנסון – על משפחת המומינים וחבריהם המופלאים, כל ספרי אסטריד לינדגרן – ביניהם הגיבורים הנהדרים בילבי, אמיל ומדיקן, פו הדב של א.א. מילן תמיד מרגש ומצחיק, אורה הכפולה ועוד של קסטנר, סוד הגן הנעלם ו-נסיכה קטנה הקסומים (לא פחות!) של פרנסס ה’ ברנט, ולקינוח – פלורה ויוליסס של קייט די-קמילו, שהוא ספר מעולה ובית ספר לכתיבה. בעצם, כל ספר טוב מלמד כתיבה טובה מהי.

3) מה הספר האחרון שקראת?

יש לי נטייה לקרוא כמה במקביל. מתחילה אחד, ממשיכה עם השני, השלישי מחכה על יד המיטה וזוכה להצצות חטופות. כולנו מרוויחים.

לולי וילוז /  סילביה טאונסנד וורנר. מתה על ספרות ויקטוריאנית חדה וחותכת.

החולם בהקיץ / איאן מקיואן. ספר המלהטט בין מציאות של ילד בן עשר לדמיונו הפרוע, מוגדר כספר נוער אך מתאים גם לצעירים בנפשם.

דואר ספרותי / ויסלבה שימבורסקה. הו, השנינות. שיעורים ב-איך לא לכתוב, קטונתי.

4) איזה ספר גרם לך לתהות ‘על מה המהומה‘?

ללכת בדרכך – מבלי לזלזל בטעמה וביופייה של ספרות מהזן הרומנטי, הדרך ביניהם לבין ספרות יפה ארוכה ומלאת מהמורות (וטישיו).

5) איזה ספר לא זכה למספיק הערכה לדעתך?

ממ. קשה לי לומר… אם נתייחס רגע לספרי ילדים ונוער, יש לי תחושה שסדרת הספרים המופתית: צפרדי וקרפד מוכרת רק ליודעי ח”ן.

6) מיהם הסופרים האהובים עליך?

הרוקי מוריקמי, מאיר שליו, ארנסט המינגווי, פרנסס ה’ ברנט, אסטריד לינדגרן, אלזה מורנטה, ג’יי די סלינג’ר, דאגלס אדמס, מוריס סנדק, מרים ילן שטקליס. רשימה חלקית בהחלט.

7) ספר שנתן לך השראה?

בילדותי היו בביתי שלושה ספרים גדולים ומאוירים ששבו את דמיוני, בהם שבתי וקראתי ודפדפתי עד שהתבלו: אלף לילה ולילה, עליזה (כך במקור) בארץ הפלאות וסינדרלה של דיסני. הושפעתי עמוקות מהסיפורים והעלילות, מהאיורים המרהיבים, ודמיינתי את עצמי חיה באושר ועושר עד עצם היום הזה.

8) ספר עיון מומלץ?

ילדים גדולים – סופרים אהובים לילדים – חייהם ויצירתם, מאת יהודה אטלס – שלושה כרכים שהם מעין אנציקלופדיה לספרות ילדים מרחבי העולם. הסיפורים שמאחורי הספרים שכולנו מכירים ואוהבים. נראה שאטלס המשיך את מפעלו של אוריאל אופק, אשר כבר בסוף שנות ה-60 כתב את סדרת: איך נכתבו ספרי ילדים / הרפתקאות, והנגיש לילדים את סיפוריהם המופלאים של סופרים ידועים.

9) מהם ספרי ה-“גילטי פלז’ר” האהובים עליך?

כל ספר כבודו במקומו מונח, ספרי בלש ו-צ’יק ליט הם הכי פאן שיש ואדאג לארוז לפחות אחד מהם לחופשה.

***

 

מיה מיטב מגן כותבת שירים וסיפורים בעיקר לילדים. עובדת על ספר חדש לפעוטות, מפרסמת שירי ילדים בבלוג משותף עם המאיירת שרית עציץ וכותבת על ספרי ילדים בבלוג “אמא ירוקה” בסלונה.

לעמוד הספר “אמא מה זה עושה” באתר ההוצאה לחצו כאן.

עוד על הספר:

“אמא, מה זה עושה? כלום, זה סתם קרטון ריק. אפשר לשים בו עיתונים ישנים”.

“אמא, מה זה עושה?” מאת מיה מיטב בהוצאת “דני ספרים” הוא ספר ילדים מקסים, הכולל דו-שיח שגרתי לכאורה בין ילד לאמו והופך לנגד עינינו לקסם עתיר יצירתיות ודמיון. למה יהפוך הקרטון כאשר הילד יוסיף לו חפצים שונים מרחבי הבית?

זהו ספרה הראשון של מיה מיטב, הכותבת שירים וסיפורים לילדים. היא מקדישה את הספר לשלושת ילדיה האהובים: אסא, עילי ונורי.

לאורך כל הספר מתכתב הטקסט עם האיורים המקוריים והססגוניים של אביאל בסיל שמאיר בשלל צבעים את הסיפור ומוסיף לייחודיות שלו. בסיל אייר ספרי ילדים של מיטב הסופרים. הוא זכה בציון לשבח בפרס בן יצחק בשנת 2012.