קומוניקטים ופרטים על ספרים יש לשלוח לעורכת המדור דנית צמית במייל: danittzamit@gmail.com
“שעות הקטיפה” מאת אליסון ריצ’מן
מאנגלית: ניצה פלד
פן הוצאה לאור וידיעות ספרים
“זה כמו הציור שלך, סבתא. היופי של הדיוקן גלוי לעין. אבל כשמכירים את הסיפור שמאחוריו… היופי מקבל תהודה עמוקה עוד יותר.”
מקרה אמיתי של דירה פריזאית מפוארת, שננטשה בערב מלחמת העולם השנייה ונשארה נעולה במשך שבעים שנה, הצליח לעורר את כל החושים הספרותיים של סופרת רבי המכר אליסון ריצ’מן: כוחות הצבא הגרמני עומדים לכבוש את פריז. אישה צעירה נועלת את דלת דירתה המלאה באוצרות סבתה, מבלי לדעת אם תזכה לשוב אי-פעם.
מַרְתְ דֶה פְלוֹריאן היתה קורטיזנה שטיפחה אורח חיים עשיר באמנות וביופי, ודחקה הצידה כל זכר לילדותה הענייה בסמטאות האפלות של רובע מונמארטר. בזמן שאירופה ניצבת על סף מלחמה, היא חושפת בפני נכדתה סולאנז’ בוֹז’ירוֹן-בֶּלדוֹ את שכיות החמדה שמאכלסות את דירתה, ודרכן את סודותיה הכמוסים ביותר. מבין האוצרות בולטים במיוחד שרשרת פנינים יפהפיה ודיוקן של מרת שצייר האמן האיטלקי ג’יובאני בולדני. סיפורה של מַרְתְ יוצא אט אט מן החושך לאור ומסייע לסולאנז’ למצוא את דרכה שלה.
אליסון ריצ’מן היא סופרת מוכרת ומצליחה בארצות הברית וספריה היו שם לרבי-מכר. הרומנים שלה תורגמו עד כה לחמש-עשרה שפות והיא זכתה להכרה בארצה ובעולם. ספריה, שתורגמו לעברית, גן המכתבים ואהבה אבודה היו לרבי מכר גם בארץ.
406 עמודים * 98 ש”ח
“היום שבו היא אהבה אותי” מאת יוסף חרמוני
הוצאת אחוזת בית
“מה שסיפרת היה שכבר כמה חודשים את אולי אוהבת אותי. קצת, אבל אוהבת. אולי. וסיפרת לי שאת מחייכת כשאת חושבת עלי, ושאת מחפשת אותי ורוצה לראות אותי ושהלב שלך פועם יותר מהר בחודשים האחרונים – טיפה, אבל בכל זאת יותר – כשאת רואה אותי. הנה, אמרתי את זה עכשיו, והבזק של אושר תוקף אותי. אושר אמיתי, כמו כל האושרים שאת שותלת אותי בהם גם עכשיו, חמישים וחמש שנים אחרי שהכל נגמר.”
בגיל 75 מפרסם יוסף חרמוני רומן ביכורים שמשרטט את סיפור אהבתו לאישה אחת, בלתי מושגת, שהחל בהיותו בן 16 ועודנו נמשך גם כעת, לאחר מותה. במשך יותר מחמישים שנה הסופר דבק באהבתו הבלתי ממומשת אל בת קיבוצו, גליה, אף שהיא דחתה אותו ובהמשך נישאה לאחר, וגם הוא המשיך בחייו והקים משפחה. אהבות חד-צדדיות רוקמות רשת צפופה של תקוות ואכזבות בסיפור אהבתו אליה אשר נפרש בספר זה.
“היום שבו היא אהבה אותי” הוא רומן אוטוביוגרפי יוצא דופן, הכתוב כולו כמכתב ארוך לאישה אהובה, שכבר איננה בין החיים. באוזניה המדומיינות הוא מתאר איך נכרכה נפשו בנפשה ואיך נותרה אהבתו כלפיה מוחשית וחיונית, עד שנעשתה כמעט לאיבר מאיברי גופו. מכתבו הוא וידוי נרגש ומכמיר לב שמהווה מעין מחקר דקדקני על רגעי האושר והסבל שמביאה איתה ההתאהבות. דרך תיאור העליות והמורדות בחייו ובאהבתו, חרמוני מתחקה אחר הכוח הטמון באהבה, המאפשר לה לחמוק מגבולות ההיגיון ולגבור על ההבחנות הברורות שבין חיים למוות.
יוסף חרמוני, יליד 1942, נולד בקיבוץ בית השיטה ומתגורר בקיבוץ איילת השחר. לאורך השנים עבד חרמוני בחקלאות ובהוראה, ופרסם מעת לעת טורי דעה בעיתונות. זהו לו ספרו הראשון, ובימים אלו הוא עמל על כתיבת ספרים נוספים.
295 עמודים * 98 ש”ח
“תשעה קיפולים יוצרים ברבור נייר” מאת רות גיליגן
מאנגלית: שרון פרמינגר
פן הוצאה לאור וידיעות ספרים
“במשך הזמן נטוו אינספור סיפורים סביב הרגע הזה. חלקם אמרו שעם הגעת הספינה ליבשה, נשמעו קריאות, “קורק! קורק!” אלא שמרוב תשישות שמעו, “ניו יורק! ניו יורק!” ובמשך שבועות לא הבחינו בהבדל. אחרים טענו שהכירו את המילה האנגלית פּוֹרְק, בשר חזיר, וחשבו שזו קריאתם של הספנים – “פורק! פורק!” – מטר איומים לא-כשרים, שנועד להבריח אותם מהספינה. ואולי רב-החובל אמר להם שזאת התחנה האחרונה – “כמה מטרים מאמריקה”, רק עוד היטלטלות קצרה בשממה. כן, ברור שיספיקו להגיע לארוחת הערב. אבל רות ומשפחתה נותרו עם סיפור אחד. גרסה אחת ויחידה של שיברון לב.”
שלוש עלילות המגשרות על פני כמה דורות ונשזרות בדרכים מרתקות ומפותלות, מתחברות ב”תשעה קיפולים יוצרים ברבור נייר” לכדי סיפור קורותיה של הקהילה היהודית של אירלנד שכמעט נשתכחה. תחילת המאה העשרים – משפחה יהודית מהגרת מליטא לאמריקה בחיפוש אחר חיים טובים יותר, אלא שבמקום להגיע לאמריקה ספינתם עוגנת באירלנד. דבלין, 1958 – נער יהודי אילם כלוא במוסד לחולי נפש הממוקם מחוץ לעיר ומפתח יחסי חברות לא צפויים עם גבר השבוי בסיפור של אהבה נושנה. לונדון, ההווה – עיתונאית אירית נאלצת לבחון את תפישותיה בדבר זהות ומשפחה כשבן זוגה מבקש ממנה להתגייר. בפיוטיות המשולבת בהומור, רוקמת רות גיליגן עלילה סוחפת הבוחנת את השאלה עד כמה נרחיק לכת כדי להבין מי אנחנו באמת וכדי להרגיש נוח בעולם.
רות גיליגן, בוגרת קיימברידג’ ובעלת תואר שני מאוניברסיטת ייל שבארצות הברית, עוסקת בכתיבה עיתונאית וספרותית ומלמדת כתיבה יוצרת באוניברסיטה של ברמינגהם. גיליגן כותבת מגיל 18, וכבר פרסמה כמה ספרים שנהפכו לרבי-מכר בבריטניה. תשעה קיפולים יוצרים ברבור נייר, שזכה לשבחי הביקורת, מסמן כיוון חדש בכתיבתה.
343 עמודים * 98 ש”ח
“זה האיש – ישו באמנות הישראלית” מאת אמיתי מנדלסון
הוצאת מאגנס והוצאת מוזיאון ישראל
מה לישו באמנות ישראלית?
ספר זה, שבו מגוון עשיר של יצירות אמנות, מבקש להראות כיצד חלחלה דמותו האסורה והמוקצית של ישו, האחר המובהק, לאמנותם של יהודים בני המאה ה-19 ושל ישראלים בני המאה ה-20 וה-21, ואיך גברה הזדהותם עם אנושיותו על העדר האמונה באלוהותו. מהתבוננות מחודשת ביצירות מאת מאוריצי גוטליב, מרק שאגאל, ראובן רובין, יגאל תומרקין, משה גרשוני, מנשה קדישמן, עדי נס, סיגלית לנדאו ואמנים אחרים המוצגים בספר, עולה כי דמותו המורכבת של האיש החזק-החלש הזה – אדם ואֵל בעת ובעונה אחת – הפכה בידי אמנים אלה לדמות המסמלת דווקא את הסבל היהודי בכלל ובשואה בפרט, לדמות שבתחייתה מן המתים מייצגת את תחיית העם היהודי בארצו, ולדמות שהאדם ההומניסטי מזדהה עם פניה המוסריים האוניברסליים. בעיני אמנים יהודים וישראלים היה ישו סמל למי שנלחם בממסד ונצלב על דעותיו ודגם לאדם הסובל ולאמן המיוסר. דמותו שימשה בידיהם גשר בין היהדות לנצרות וכרטיס כניסה לתרבות המערבית, אך גם דרך לפשר בין יסודות סותרים בנפש האדם והאמן: בין הגופני לרוחני ובין החולשה והכאב המלווים את תהליך היצירה לעוצמה ולנצח שהאמנות מבטיחה.
ספר מקורי זה מתבסס על עבודת הדוקטור של אמיתי מנדלסון, אוצר בכיר וראש המחלקה לאמנות ישראלית במוזיאון ישראל. באמצעות דיון אמנותי, כרונולוגי ותמטי, ובעזרת יצירות ודימויי השוואה מאמנות המערב המובאות בו, הוא פוקח את העין לראות את דמות ישו, ומאפיינים נוצריים אחרים השזורים בסיפורה של האמנות הישראלית, אך עד היום טרם הוכרו. בתוך כך, מתגלה גם אפשרות הפיוס הטמונה ביצירות בין האחר לאח ובין הרחוק לקרוב.
288 עמודים * 149 ₪
“ספר ברית המנוחה” מאת עודד פורת
הוצאת מאגנס והוצאת הקיבוץ המאוחד
ספר ברית המנוחה הוא חיבור אנונימי שנכתב בדור היוצר של הקבלה, בין סוף המאה הי”ג לתחילת המאה הי”ד. זהו “ספר המאורות”, המתאר את מסעותיה של החכמה על פי מסעות בני ישראל במדבר, ואת מסעותיהן של הנקודות, שהן סימני הניקוד של שם הוי”ה. שלמותה של אחדות ההוויה נבנית בעשר דרכיו של הספר, הנפרשות למן דרגת “המציאות” הנשגבת השייכת לאל לבדו, דרך העשירייה התאוסופית, המתוארת במערכות האורות העליונים שבדרך השנייה, ועד הרשימות המפורטות של המלאכים למדרגותיהם והפעולות המאגיות.
ייחודיותו של הספר מתבטאת בשיטתו הדו־פנית, הכפולה והחיובית, שבה ניכרת אחדות הניגודים בכל שם או ביטוי. כך בשמו: “ברית המנוחה” הוא חיבור והרכבה שבין שני הקצוות המנוגדים של הכוח והתוקף לבין המנוחה המיסטית, “מנוחה נכונה” שאין בה התבטלות אלא יצירה; תחנת “קברות התאווה” מתוארת כהתגברות השגת הלימוד ותאוות הדעת שבעליונים בתוך המצבים הקיצוניים של מוות מיסטי. לשונו הייחודית היא לשון השירה, שירת ההוויה שהיא, עבור המחבר, התשתית לקיומו של עולם.
החיבור מופיע במהדורה מדעית מוערת על פי כתבי יד, בצירוף מקטעים וסיכומי שמות מכתבי יד, יחד עם חיבורו המוקדם של המחבר, “ספר הגבורה”.
601 עמודים * 149 ₪
“בתי היקרה” מאת אליזבת ליטל
הוצאת כנרת
בתי היקרה – ספר הביכורים של אליזבת ליטל פרץ לעולם הספרות בסערה: הוא היה בראש רשימת רבי המכר של הלוס-אנג’לס טיימס, מועמד לפרס ספר הביכורים הטוב ביותר לשנת 2014 מטעם Barry and Macavity, וזכה בפרס Strand Critics לספר ביכורים. זכויות התרגום נקנו ע”י מדינות רבות ברחבי העולם. הביקורות על הספר ציינו את סגנונה המבריק של הכותבת ואת היותו של הספר מותחן cutting edge עם גיבורה בעלת קול ייחודי ובלתי נשכח.
“לא לקח לי הרבה זמן להבין איך לשטות בשיטה. בתוך חודש עלה בידי להחליף את האלמוניות בגל של פרסום לשמצה; בתוך שישה חודשים כבר לא היה צורך שאציג את עצמי בפני זרים. שנה וחצי אחר כך, רק כמה שבועות לפני שאמא שלי מתה, זכיתי בשער המגזין הראשון שלי. לא הייתי צריכה אפילו להדליף קלטת סקס בשביל להגיע לזה. (ולא שהייתי עושה את זה.) והאמת העצובה היא שזה לא היה קשה כל כך. כל מה שנדרש הוא חתיך שתוי ועותק חבוט של קלאוזביץ והבנה שבמה שנוגע לתהילה, אין הבדל בין אוהבים אותי לשונאים אותי. אחד מהשניים פשוט הרבה יותר קל. אם מצליחים לעמוד בזה.” ג’ני ג’נקינס
לפני עשר שנים היתה ג’ני ג’נקינס נערת זוהר בהוליווד. אז הואשמה ברצח של אמא שלה – ונשלחה לכלא. בזכות תקלה טכנית ג’ני משתחררת לפני הזמן, אף שכולם משוכנעים שהיא הרוצחת. בתור האישה השנואה ביותר באמריקה, לג’ני הערמומית, אלופת ההישרדות, אין ברירה אלא להיאחז בקצה החוט היחיד שיש לה, ולרדת למחתרת בחיפוש אחר האמת
אלא שבעיירה שכוחת האל בדקוטה הדרומית שאליה היא מגיעה מתברר לג’ני כי כל רמז מוליך לתעלומה נוספת: תצלום ישן, בית נטוש ויומן נשכח משרטטים בפניה את דמות אמה כפי שמעולם לא הכירה אותה. ככל שג’ני חושפת פרטים נוספים על עברה של אמה, היא חושפת גם בעל כורחה את זהותה שלה. וכך, ככל שהיא מתקרבת לאמת ולרוצח שאותו היא מחפשת, גם העיתונות, המשטרה ואולי אפילו אותו רוצח עצמו, מתקרבים אליה.
אליזבת ליטל למדה בהרווארד, וכתבה עבור הוול סטריט ג’ורנל, הניו יורק טיימס והלוס אנג’לס טיימס. היא מתגוררת בלוס אנג’לס עם משפחתה. בתי היקרה, ספרה הראשון, קדמו לו שני ספרים אקדמיים על השפה האנגלית כראי לתרבות בארה”ב.
464 עמודים
“על בהונות” מאת אילנה וייזר-סנש
הוצאת הקיבוץ המאוחד
גם אחרי שפנו איש לדרכו ממשיך אוריאל, אהוב נעוריה של נעמי, לעקוב אחריה בעיקשות: הוא כותב אליה, שותק אליה בטלפון, קשוב לנשימתה, מתעד את לכתה ובואה ומבטיח איחוד מחודש ומזהיר. במשך שנים נעמי כבולה, ממתינה ונזהרת. היא עושה כל שביכולתה לשכוח או להישכח, לקיים מראית עין של חיים עצמאיים ולשמש אֵם ראויה לדנה, בתה העקשנית, המסרבת לחוש בסכנה האורבת לשתיהן.
ואז, ביום בהיר אחד, אוריאל נעלם, אבל במקום לחוש הקלה ושחרור נותרת נעמי חסרה וחרדה, ולבה מנחש שרק לקח לעצמו הפוגה, והנה, עוד מעט – אולי עוד היום, אולי בעוד רגע – ישוב ויתבע את עלבונו. בעודה תוהה על מסתורין היעלמותו, היא נכבשת באהבה חדשה ומפתיעה, שפורעת שגרה מוקפדת, ארוכת שנים. האם יודעת נעמי בלבה שאיחרה את המועד? שהיא זו שחוללה הכול? האם תוכל לחיות בלי אוריאל? האם תוכל לעמוד בגילוי סוד היעלמו?
שלוש הדמויות הללו – האֵם, בתה ואהוב לשעבר, מוצאים עצמם לכודים בתוך משולש בלתי אפשרי של תשוקה וכמיהה לשחרור, כשסוד אחד, מרחף על ראשיהם כמשקולת שמאיימת להישמט ולרסק הכול. גיבורי ספרה של אילנה וייזר-סנש, כמו גיבורי חייה, מתהלכים “על בהונות“, נתונים בסחרחרת של דמויות יצירי טראומה אישית והיסטורית. הדמויות הן תאומי נפש אינצסטואליים הלכודים זה בזה, רדופים ושבויים עד סופם. כמותם, הסופרת, שבוייה אף היא בתוך נתיב מורעל של סיפור אישי ומשפחתי שלא היה ממנו מפלט עד שהביאה את עלילת ספרה אל הדפוס.
הרומן “על הבהונות” הוא סיפור אהבה אובססיבית שמבוסס על סיפור אמיתי. גם וייזר סנש, כמו גיבוריה חוותה בצעירותה אהבה שאי אפשר היה להניח לה. סיפור אהבה שנמלטה ממנו זמן מה לפני נישואיה המשיך לרדוף אותה, מתחבט בתוכה, מסכן ומבקש לכבוש מקום שרק הספר שהחלה לכתוב איפשר להרגיע. יותר משלושה עשורים נאבקה המחברת בניסיון להבין את האובססיה של הכתיבה הסיזיפית של רומן שהתעקש להיכתב שוב ושוב עד לסיומו ואת האחיזה של אנשים בטראומות עבר כדי להחיות את התאווה לחיים בתוך שיגרה מנוונת, את מערכת היחסים שלה עם בן זוגה, את החיבור המשפחתי שנשאב ללא הרף בחזרה אל הטראומה, כמו גם את מערכת היחסים המעיקה המסוכנת של נעמי ואוריאל, ואת מקומה של החיות שמשתמרת לכאורה באהבה נושנה בתוך שגרת יחסים עם בן זוג.
על בהונות הוא ספרה השלישי של אילנה וייזר-סנש. קדמו לו חלונות כפולים (ידיעות אחרונות) ומתוך הגוף (הוצאת הקיבוץ המאוחד). כמו כן כתבה את התסריט לסרט אמא של ולנטינה (בשיתוף עם הבמאי אריק לובצקי), על פי סיפור של סביון ליברכט. הסרט זכה בפרס ראשון בפסטיבל הסרטים היהודי בברלין. המחזה השתיקה (נכתב בשיתוף עם המחזאי ניב כהן) עלה בתיאטרון חיפה. זכתה בפרס על מחזה הילדים פחד, שהוצג במסגרת פסטיבל סרסוטה לתיאטרון ילדים בפלורידה, ארה”ב. סיפורים קצרים ומאמרים פרי עטה נדפסו בירחונים, במוספי עיתונים ובאסופות מאמרים. כתבה מאמרי ביקורת למוסף “ספרים” של עיתון הארץ. מפרסמת בלוג שבועי העוסק בספרות, כתיבה, יצירתיות ואמנות.
254 עמודים * 88 ש”ח
“השירים הגנוזים” מאת דליה רביקוביץ
הוצאת הקיבוץ המאוחד
בספר זה מופיעים לראשונה כל השירים שנמצאו בעִזבונה של דליה רביקוביץ, מנעוריה ועד שיריה המאוחרים. מדובר בכמאה וחמישים שטרם נחשפו, רובם מן השנים שבהן חיברה את ספר ביכוריה פורץ הדרך ‘אהבת תפוח הזהב’ (1959); לשם השוואה, רביקוביץ פרסמה בחייה כמאתיים שירים. זהו גילוי גדול לא רק לחובבי שירתה של דליה רביקוביץ, אלא לכל שוחרי התרבות העברית.
הספר החדש משלים אפוא את מהדורת שיריה שהתפרסמה בשנת 2010 ומביא את הקוראים בסוד “המעבדה השירית” של המשוררת כלת פרס ישראל, שהשנה היא שנת השמונים להולדתה (2005-1936).
השירים מתפרסמים באדיבות בנה עידו קָליר ובעריכת ד”ר גדעון טיקוצקי, חוקר יצירתה.
287 עמודים * 98 ש”ח
“גברת עוד” מאת טל ניצן
איורים: אביאל בסיל
הקיבוץ המאוחד / ספרית פועלים
גְּבֶרֶת עוֹד
אוֹהֶבֶת מְאֹד
עֵטִים, מַצְלֵמוֹת, עֲגִילִים, קֻפְסָאוֹת
תְּמוּנוֹת, מַחְשְׁבִים, סְפָלִים, טַבָּעוֹת,
גַּרְבַּיִם, שְׁטִיחִים, מְעִילִים, כֻּרְסָאוֹת,
מַפּוֹת, מִכְנָסַיִם, פְּסָלִים וּמַרְאוֹת…
עוֹד וְעוֹד!
אַךְ יוֹתֵר מִכֹּל
הִיא אוֹהֶבֶת לִקְנוֹת.
גברת עוד מאת טל ניצן הוא סיפור על אשה שתאוותה לקניות אינה יודעת גבול. היא קונה וקונה עד ש”לא נשאר לה לגברת מקום לעמוד/לא לשכב, לא לשבת, צפוף לה מאוד./ דברים מסביבה ודברים מעליה – / עוד מעט וביתה הקטן יתפקע“. הסיפור כתוב בשצף קצף מענג של חרוז ומשקל, כאילו נדבק בבולמוס של גיבורתו.
ילדים והורים בישראל, בהיותם חלק מהתרבות הצרכנית של העולם המערבי, ייהנו לעקוב אחר חגיגת הקניות שמקצינה מעמוד לעמוד במלל ובאיור. ברור שמשהו עומד לקרוס כאן, אבל מתי ואיך? ומה המוצא מכל זה?
זהו ספרה החמישי לילדים של טל ניצן, המשוררת והסופרת עטורת הפרסים, שבין השאר עיבדה גירסאות לילדים מן הקלאסיקות של ‘דון קיחוטה’ ומחזות שקספיר. היא עצמה דוגלת באורח חיים אקולוגי, נרתעת משופינג ומעדיפה טיפול שיננית על פני בילוי בקניון.
איוריו של אביאל בסיל, מהמאיירים הבולטים בעולם ספרות הילדים בישראל, מעניקים לטקסט המשובח ביטוי חזותי צבעוני, חי, עשיר בפרטים ומלא הומור.
יחד יצרו המשוררת והאמן דמות אנושית עגולה, לא מושלמת, ובלתי-נשכחת.
28 עמודים
“לחוץ חתונה” מאת עומר ברק
הוצאת מודן
״לחוץ חתונה״ הוא קומדיה רומנטית סוערת ושנונה שמעמידה במרכזה את אדם לפיד, גבר שמוכן לעשות הכל כדי למצוא את אהבת חייו הגדולה. הוא יוצא למסע מטורף של 30 יום כדי לאתר בחורה שליבו ייצא אליה. ולפעמים, כך מגלה אדם, כדי למצוא את הבחורה הנכונה צריך לעשות את הדבר הכי לא נכון שאפשר.
עומר, 32, עוסק בכתיבה עיתונאית משחר ילדותו. כבר בגיל 12 כתב לעיתונים ״כולנו״, ״זומביט״ ו-״ראש 1״, ובהמשך התקבל ל״במחנה״ ככתב הקרבי של העיתון וסיקר מקרוב – לעיתים קרוב מדי – את האינתיפאדה השנייה, את מבצע חומת מגן וכן את ההתנתקות.
עם שחרורו הפך עומר לכתב מן המניין ולכותב בגוף ראשון במגזין ״בלייזר״ וב״7 ימים״, שבו הוא כותב עד היום. את עולמו קנה לראשונה בגיל 22 כשנשלח תחת שרביטה ופיקוחה האישי של דנה ספקטור לצאת עם 30 בנות ב-30 יום, אירוע מכונן ששינה את חייו, ולאחר מכן הפך לאיש המשימות מיוחדות של העיתון. במהלך שנותיו ככותב התגורר עומר שבוע באיקאה, התאבק עם אלוף העולם במשקל כבד (והפסיד בכבוד אחרי שבע שניות), נתקע על אי בודד, נכלא בכלא הרוסי, בילה בפאב נודיסטים וכמובן, באופן בלתי נמנע, גם השתתף בלוויה של עצמו וכתב מתוך הארון.
בטלוויזיה יצר את תוכנית הילדים ״כח שש-בש״ שהפכה להצלחה מסחררת בהוט (יותר ממיליון הורדות בכל שנה בוי.או.די) וכן פיתח תוכניות ל״יס״ ול״רשת״. זכויות ההסרטה לטלוויזיה של ״לחוץ חתונה״ נרכשו עוד טרם יציאת הפר על ידי ״גרוס הפקות״ ו״יס״.
98 ש”ח
“צורת עתיד” מאת ●
הוצאת רסלינג
בספרו החדש פורץ ● אל מרחבי חלום חדשים כדי לפרוש תמונת עתיד מבעיתה שבה ליבות הסוד של העולם החילוני מותכות עם ליבת הסוד האינטימית והמוצפנת של היהדות. בז’אנר ייחודי ודחוס הממשיך את הקול החדשני שהפציע ב”ספר עלטה”, מתבונן ● בעולם מתוך המיטה על מנת לחדור לחיקה האפל של המאה ה-21. ואולם כאן אותו קול מסוכסך, וירטואוזי ופרוע של הספר הראשון מוּשל אט-אט מאנושיותו בתהליך מצמרר של הפיכה למחשב: ככל שהספר מתקדם, הקול המספר מופקע מאנושיותו, עד לרגעים האחרונים שבהם אובד הקול האנושי אך בה בעת לא ניתן לזהות “שפת מכונה” מובהקת.
עקב בצד אגודל, במסגרת טקסט אנטי-ליניארי המבקש לפרוץ מגבולות כריכת הספר עצמה, מתחולל תהליך מרתק ומצמרר של העלמות הקול המספר כקול אנושי. הקול המספר הופך לעיגול שחור במלוא מובן המילה. ואולם שפת המחשב עצמה אינה “שפת מכונה” מובהקת שניתן להפרידה בין מה שמובן כ”שפה אנושית”; תחת זאת היא הופכת לממשק חמקמק, מתעתע ומטריד, בין שפת אדם לשפת מחשב, משחק שבו לא ניתן לזהות עוד אדם או מחשב כשתי ישויות נפרדות שביניהן חקוק גבול חד-משמעי.
צורת עתיד הוא ספרו השני של ●. קדם לו “ספר עלטה” (רסלינג 2014).
210 עמודים * 64 ש”ח
“על ההוויה החברתית – קריאה מושגית בתנ”ך ובפילוסופיה היוונית” מאת יובל לוריא
הוצאת רסלינג
השקפות עולם חברתיות הן חלק בלתי נפרד מחיינו, הן מאצילות על הזהות החברתית והתרבותית שלנו ומתיימרות להנחותנו בדרך חיינו. ספרו של יובל לוריא, על ההוויה החברתית: קריאה מושגית בתנ”ך ובפילוסופיה היוונית, עורך בירור פילוסופי מושגי ביחס להשקפות עולם חברתיות המנוסחות בטקסטים המונחים ביסוד שתי מסורות תרבותיות עתיקות – האחת דתית, השנייה פילוסופית. הן מכונות באופן ציורי על שם שתי ערים עתיקות המסמלות את מוצאן ההיסטורי והרוחני: “ירושלים ואתונה”. יחדיו הן מעצבות שער כניסה רעיוני לתרבות המערב ולמאמץ הרעיוני המתמשך בה לאורך השנים לנסח ולבסס השקפת עולם חברתית.
ההשקפה של ירושלים הנדונה כאן מנוסחת בחמשת ספרי התורה שבתנ”ך; זו של אתונה מנוסחת בהגותם החברתית של פילוסופים יוונים כגון פרוטגורס, אפלטון ואריסטו. הבירור הפילוסופי המושגי הנערך בספר להשקפות העולם החברתיות העולות משתי המסורות העתיקות האלה מפרש אותן באופן פילוסופי-מודרני, לפי מושגים הרווחים בשיח היומיומי והפילוסופי של ימינו. באופן הזה מאפשר הספר לקורא לקשרן להגות פילוסופית מודרנית ולמאמץ הנמשך בה מימי קדם להסביר את המונח ביסוד ההוויה החברתית של בני אדם ולקבוע כיצד טוב לעצבה וראוי לחיות בה.
יובל לוריא הוא פרופ’ (אמריטוס) לפילוסופיה באוניברסיטת בן גוריון בנגב. מאמריו וספריו דנים בפילוסופיה של הפסיכולוגיה, באתיקה, בתרבות ובהגותו של ויטגנשטיין. מבין ספריו: “מבוא לקסמי הפילוסופיה: אתיקה ומוסר”; “בעקבות משמעות החיים: מסע פילוסופי”.
640 עמודים * 94 ש”ח
“מסות על אמנות ויהדות” מאת שבא סלהוב
הוצאת רסלינג
ספר זה מאגד אסופה של מסות השוזרת את תולדותיה של האמנות המקומית, יוצריה ואוצריה, במעשה ההגירה הגדול של התרבות היהודית המודרנית. שבא סלהוב מעמידה בספרה שפה חדשה לחלוטין של ידיעה וחקירה, אשר תרה אחר “מפגש ממשי בין מיסטיקה במובנה הדתי-יהודי לבין יצירת אמנות פלסטית”.
אל מול חילוניות רדיקלית, היכולה רק לבכות מסורת שאבדה לבלי שוב, נוסטלגיה אינסופית ובלתי פתורה אל דמות האב ובית האם, מחברת שבא סלהוב את עולמותיה המבותרים של “התרבות העברית החדשה” לממשות חיה וקרועה. סלהוב מאירה אותה תוך כדי התבוננות משוטטת בין קירותיה של גלריה דמיונית. על קירות אלה היא מציבה את מיטב היצירות של האמנות החזותית היהודית המודרנית – זאת אשר נותרה כאופן הנאמן ביותר של ההתמודדות עם בעיות היסוד של הזהות היהודית, בעולם שבו “כל הנבואות ההיסטוריות מתגשמות כאופרה חרבה, (לאחר …) התגלותו החלולה, המחוללת, של סוד שהיה לאין, לריק”.
פרקי הספר מסות על אמנות ויהדות מציעים ציור-טקסט, משיחות מכחול עזות הנעות בין הגוף הראשון של הדרמה הסלהובית הפרטית לבין היריעה הרחבה של הדרמה “שלנו” – שבתוכה מזרח ומערב, מסורת ומודרנה, מולדת אבודה ומולדת ייעודה מתגלים כצירים של מכונה גדולה ומטלטלת שאינה מותירה דבר כמות שהוא. מכחולה של שבא סלהוב מפיח חיים במקומות מהם באנו, שאבדו לעד, שאליהם למדנו להתגעגע עוד בטרם ננטשו, כשמעליהם צלו הדורס של המקום אליו הגענו כאופק משיחי מטיל מורא.
שבא סלהוב, משוררת, סופרת ומסאית. נולדה במעברת עקיר (לימים קרית-עקרון) להורים שעלו מלוב. מחברת “עיר ונשיה” (פרס יהודה עמיחי לשירה, תשס”ד), “תורת החיתוכים, מסע האותיות של תמרה, עונת המשוגעים” והרומאן “מה יש לך, אסתר”. מסותיה ראו אור בכתבי עת מרכזיים (“אלפיים”, “חדרים”, “סטודיו”) ובספרי אמן מוזיאליים בארץ ובעולם.
340 עמודים * 98 ש”ח
“ילדות טובות – הבניית יחסים מגדריים בספרות הילדים הישראלית הקנונית” מאת גילה דנינו-יונה
הוצאת רסלינג
לספרות הילדים מקום מרכזי בתהליך הסוציאליזציה החברתית, התרבותית והמגדרית של קוראיה ושומעיה. לפיכך היא פותחת צוהר להתבוננות בקווי המתאר המרכזיים של דיוקן החברה שבה היא נוצרת ומאפשרת לבחון את השפעתה על ילדות וילדים הגדלים לאורה. הספר ילדות טובות מקיים דיון ביקורתי, טקסטואלי וחזותי בספרי ילדים מוכרים ואהובים שיצאו לאור במשך יותר משלושה עשורים; הוא בוחן אותם באמצעות תיאוריות חזותיות ותיאוריות בביקורת הספרות המודרנית על רקע ההתפתחות בחשיבה הפמיניסטית. הקריאה הביקורתית מבקשת לבחון את האופנים שבהם ספרות הילדים משמרת ומשעתקת יחסי מגדר ומבנה ילדות וילדים בהתאם לתבניות מגדריות מקובעות.
דרך עיון בתמות מרכזיות בשיח הפמיניסטי, בהן עיצוב הספרה הציבורית אל מול הפרטית, ביסוס אידיאל היופי הנשי והאלימות כאתר סימבולי ליחסי הכוח בין המינים, בוחנת גילה דנינו-יונה שאלות כגון: האם ילדות טובות “עוברות את הגבול”? מה קורה לאמא כשאבא בורח עם הקרקס? מדוע סופה של הכינה נחמה שבחרה לראות עולם כה עצוב? האם בנות מחייכות יותר מבנים? על מה חולם קרמר החתול? ומתי ילדות בוכות בספרי ילדים?
ספר זה, ראשון מסוגו אשר מציע קריאה מקיפה וביקורתית בכתיבה הישראלית הקנונית לגיל הרך מפרספקטיבה פמיניסטית, מבקש להדגים את האופנים שבהם ספרות הילדים מכוננת זהויות מגדריות שמרניות – גם בספרים המבקשים לכאורה לקרוא תיגר על תפיסות מגדריות פטריארכליות.
ד”ר גילה דנינו-יונה היא חוקרת ומרצה בספרות ילדים, מגדר וחינוך. משמשת כראש המחלקה ללימודי החוץ במרכז האקדמי לעיצוב ויצו חיפה; מרצה במכללת אורנים ומרכזת הפורום לפיתוח מקצועי במכללות האקדמיות.
310 עמודים * 79 ש”ח
[…] ספרים חדשים שיצאו לאור השבוע […]