קומוניקטים ופרטים על ספרים יש לשלוח לעורכת המדור דנית צמית במייל:  danittzamit@gmail.com


“שב עלי והתחמם – הדיאלוג ההומוארוטי בין ברנר לגנסין” מאת מנחם פרי

הספריה החדשה הוצאת הקיבוץ המאוחד / ספרי סימן קריאה

‘שב עלי והתחמם’ הוא סיפור אהבתם ההומוארוטית של ברנר וגנסין, דרמה סוערת לאורך כעשר שנים, שהגיעה לשיאה בלונדון במאי 1907, בחדרו הקטן של ברנר, עם מיטת-הברזל הכמעט-עירומה. ואז באו האכזבה וההידרדרות, עד לנתק המוזר והמוחלט בין השניים, המוסבר כאן לראשונה.

הסיפור המסופר בספר הוא פְּרי ניחושים נועזים, המוצאים את אישושם בגודש של ‘רמזים’ סמויים, פרטים זעירים זנוחים שחמקו עד כה מתשומת-הלב והיו מושלכים כפסולת חסרת-ערך. פֶּרי מנחש את ההתרחשות ואת התכנים הנפשיים השתוּקים של ברנר וגנסין בדרך דומה לזו של הבלשים הספרותיים הראשונים, דוּפֶּן של פּוֹ ושרלוק הולמס של קונן דויל, המוצאים את הראָיות שלהם בזוטות, שמהן הם ממריאים להיפותזות חובקות, לא-צפויות.

לפיכך העלילה האחרת של ספר זה היא עלילת ההתחקות אחר העקבות – סיפור היטלטלותו של המחבר, בדקדקנות אובססיבית, בתוך הפרטים השוליים, המתלכדים לבסוף ב’קְלִיק’ אחד מרהיב. פרי פוסע בפועל בעקבות דמויותיו ברחובות לונדון, עד אשר שני הסיפורים, סיפור המעקב וסיפורם של ברנר וגנסין, מתחברים במפתיע בגן בצפון לונדון, והמחבר מוצא את עצמו בלב הסיפור של דמויותיו. הספר כולל נספחים מוּעָרים, וביניהם אגרות גנסין אל ברנר ורשימת-הזיכרון של ברנר “אורי-ניסן: מלים אחדות”.

410 עמודים * 92 ש”ח

%d7%a9%d7%91-%d7%a2%d7%9c%d7%99-%d7%95%d7%94%d7%aa%d7%97%d7%9e%d7%9d-%d7%9e%d7%a0%d7%97%d7%9d-%d7%a4%d7%a8%d7%99

המגזין הספרותי גרנטה בנושא “שפות זרות”

הוצאת סיפור פשוט

המהדורה העברית של גרנטה משתייכת  למגזין הבריטי Granta, הפועל בעולם הספרות כבר משנת 1889. המגזין הנודע מחויב לגילוי ופרסום של כותבות וכותבים חדשים ומסקרנים ומתייחד בבחינה מעמיקה של סוגיות פוליטיות וחברתיות עכשוויות ברחבי העולם דרך מסות, רשימות אוטוביוגרפיות, פרוזה ושירה. בין היתר, הוקדשו הגיליונות האחרונים של גרנטה הבינלאומית לנעשה בסוריה ולסוגיית הפליטים, חיי היומיום ביפן, שאלות עכשוויות של מגדר ומעמד בהודו, פמיניזם, ספרות אנגלית בת זמננו, גורל ובחירה, ספרות ברזילאית חדשה ועוד.  

בגיליון החדש של המהדורה העברית של גרנטה בנושא’ שפות זרות’, רואות אור יצירות פרי עטם של דיוויד סאלאי, לידיה דיוויס, דוריס לסינג, פדריקו פלקו, אדם אחמד, וִיֶוֶוק שַׁאנבַּׁהַׁאג, יהודה גזבר, לודמילה אוליצקיה ,קלייר חג’אג’, אלי הירש, נדב ליניאל, ואן נויין, יונית נעמן, תומר גרדי, אסתר אורנר, בועז לביא, ננו שבתאי, רוני מז”ל, יפתח אלוני,  ראוויה ברבארה ,ועוד שמות נוספים ומסקרנים.

הגיליון הנוכחי הוא החמישי הרואה אור מאז הוקמה המהדורה המקומית לפני כשנתיים. המהדורה רואה אור בעקבות היוזמה של סיפור פשוט – חנות ספרים עצמאית ומרכז תרבות וספרות בנוה צדק, שהקימה רוני קרמר, מו”לית גרנטה בעברית. הרעיון נולד לאחר הכרות מוצלחת וקשר מקצועי פורה עם כתב העת הבריטי.

את כתב העת עורכות מירה רשתי ושירה לוי ועבודתן נתמכת על ידי מערכת מורחבת אשר כול לת אנשי ונשות רוח ישראליים בולטים, ביניהם: דרור בורשטיין ,יהודה שנהב שהרבני ,טל ניצן, אתגר קרת, רפי וייכרט, מרית בן ישראל, עדי שורק, נעמה צאל, עידן צבעוני, מרב שאול, ירון פלג ,ננה אריאל  ועדנה דגון.

granta

ארבע שניות” מאת גלי עגיב מלול

הוצאת אופיר ביכורים

זה קרה ללא הודעה מוקדמת – שלוש דפיקות בדלת מאיש זר הכריעו את גורלה של ליאן. היא לא העלתה על דעתה שאותו זר יתפוס מקום מרכזי בחייה למשך השנים הבאות – אחת עשרה שנים של מאבקים בלתי פוסקים מתוך יצר הישרדותי כמעט חסר סיכוי.

ליאן בת העשרים היא דיילת קרקע בתחילת דרכה שזה עתה השתחררה משירותה הצבאי, עם חלומות גדולים שהשתבשו. בצל דמותו המחוספסת של אסי התבגרה בעל כורחה, ובמעטפת של אישה כנועה וצייתנית, גילתה במסע ארוך, מייגע וכואב את הלוחמת החבויה בתוכה.

“ארבע שניות” הוא רומן אוטוביוגרפי, סבוך מרגש ומורכב. הספר יוצא לאור לאחר ארבע שנות כתיבה, ומסופר מראות עיניה של הסופרת כמראה על עברה. באמצעות הוצאתו תוכל לסגור מעגל, ואולי אף לחיות מחדש את חייה.

168 עמודים

20161222_084404

“הַמַּאֲפִיָּה שֶׁל הַצִּפּוֹרִים” מֵאֵת תַּמִּי בראון אֶלְקֶלֶס

אִיּוּרִים: שִׁירָה קֹרַח

הוצאת מטר

הַמַּאֲפִיָּה שֶׁל אַבָּא שֶׁל יוֹאָב הִיא הַלֵּב שֶׁל הַשְּׁכוּנָה. קוֹנוֹת שָׁם עוּגִיּוֹת לַנְּכָדִים – אַחַת מֵהֶן אֲפִלּוּ מַגִּיעָה לְשָׁם בְּאֹפֶן קָבוּעַ עַל וֶסְפָּה וְרֻדָּה! אֲנָשִׁים בּוֹדְדִים בָּאִים לִשְׁתּוֹת קָפֶה עִם עוּגָה וּמַרְגִישִׁים פָּחוֹת בּוֹדְדִים כְּשֶׁמָּתוֹק לָהֶם בַּפֶּה וּכְשֶׁיֵּשׁ עוֹד אֲנָשִׁים סְבִיבָם. יוֹאָב מֵבִיא לַמַּאֲפִיָּה אֶת הַחֲבֵרִים שֶׁלּוֹ מֵהַגַּן. הוּא עוֹזֵר לְאַבָּא שֶׁאוֹפֶה וּלְאִמָּא שֶׁמְּכִינָה רִבּוֹת. אֲבָל יוֹם אֶחָד יוֹאָב שָׂם לֵב שֶׁאַבָּא עָצוּב וְשֶׁאִמָּא מֻדְאֶגֶת. לַמַּאֲפִיָּה מַגִּיעִים פָּחוֹת וּפָחוֹת אֲנָשִׁים – כַּנִּרְאֶה כְּבָר אֵין לָהֶם תַּקְצִיב לְעוּגוֹת. אֲבָל רֶגַע, מָה קוֹרֶה כָּאן? בְּעִקְבוֹת רַעְיוֹן גְּאוֹנִי שֶׁל יוֹאָב מַתְחִילִים לְהַגִּיעַ אֶל הַמַּאֲפִיָּה לָקוֹחוֹת חֲדָשִׁים – וּמְאוֹד מְאוֹד מְעַנְיְנִים… אֶפְשָׁר אֲפִלּוּ לוֹמַר שֶׁהֵם – מְעוֹפְפִים! סִפּוּר מַקְסִים עַל כָּךְ שֶׁתָּמִיד יֵשׁ תִּקְוָה, הַמּוֹכִיחַ שֶׁלִּפְעָמִים מַסְפִּיק לְהָרִים אֶת הָעֵינַיִם וּלְהַבִּיט גָּבוֹהַּ, אֶל הָעֲנָנִים.

תַּמִּי בְּרָאוּן אֶלְקֶלֶס הִיא אִמָּא לִשְׁנֵי יְלָדִים, יוֹצֶרֶת בַּהֲוָיָתָהּ דֶּרֶךְ כְּתִיבָה שֶׁל סִפְרֵי יְלָדִים, תַּסְרִיטִים, מַחֲזוֹת וְקוֹמִיקְס וְיוֹצֶרֶת גַּם דֶּרֶךְ הַגּוּף – כְּמוֹרָה לְיוֹגָה. סְפָרֶיהָ לִילָדִים בַּשָּׂפָה הָאַנְגְּלִית נִמְכָּרִים בְּאָמָזוֹן, הַמַּחֲזֶה “אָבָק” פְּרִי עֵטָהּ הֻצַּג בְּתֵאַטְרוֹן גִּבְעָתַיִם. תַּמִּי מַאֲמִינָה גְּדוֹלָה בְּאַהֲבָה, אוֹפְּטִימִית נִצְחִית וְיַלְדָּה בְּנִשְׁמָתָהּ.

שִׁירָה קֹרַח הִיא מְאַיֶּרֶת וְאָנִימָטוֹרִית בּוֹגֶרֶת בְּצַלְאֵל, זֶהוּ סִפְרָהּ הַמְּאֻיָּר הַחֲמִישִׁי. הִיא אִמָּא לִשְׁנֵי יְלָדִים (אוּלַי כְּבָר שְׁלוֹשָׁה), קַנְיָנִית עוּגוֹת שְׁמָרִים כְּפִיָּתִית וְאַלֶּרְגִּית לְנוֹצוֹת.

68 ש”ח

%d7%94%d7%9e%d7%90%d7%a4%d7%99%d7%94-%d7%97%d7%96%d7%99%d7%aa

 

“אחחח איזה אח” מֵאֵת קרן פטל גונן

אִיּוּרִים: אלינה גורבן

הוצאת מטר

קוֹרְאִים לִי אֹרֶן, וְלִפְנֵי כַּמָּה שָׁנִים, בְּלִי שֶׁשָּׁאֲלוּ אוֹתִי אִם אֲנִי רוֹצֶה, הָפַכְתִּי לְאָח בְּכוֹר.

אֲנִי רוֹצֶה לְסַפֵּר לָכֶם אֵיךְ אֲנִי מַרְגִּישׁ וּמָה אֲנִי חוֹשֵׁב, עַל לִגְדֹּל עִם אָח מֵצִיק שֶׁאֲנִי כָּלכָּךְ אוֹהֵב.

אַחחח אֵיזֶה אָח הַנִּכְתָּב מִנְּקֻדַּת מַבָּטוֹ שֶׁל יֶלֶד, מְתָאֵר בְּכֵנוּת שׁוֹבַת לֵב וּמְשַׁעֲשַׁעַת אֶת הַקֶּשֶׁר הַמֻּרְכָּב בֵּין אַחִים. הַסֵּפֶר מְלַמֵּד שֶׁגַּם לְמַצָּבִים מְצִיקִים בֵּין אַחִים, נִתָּן לְהִתְיַחֵס בִּקְרִיצָה, בְּהוּמוֹר וּבַהֲמוֹן אַהֲבָה. הַסֵּפֶר כָּתוּב בַּחֲרִיזָה מְשֻׁבַּחַת וְקוֹלַחַת עִם אִיּוּרִים מְלֵאֵי הוּמוֹר הַמַּמְחִישִׁים, בְּעֶזְרַת טֶכְנִיקוֹת מְשֻׁלָּבוֹת, אֶת הַמֵּצִיק וְהַמַּצְחִיק שֶׁבְּקוֹלוֹ וּבְמַחְשְׁבוֹתָיו שֶׁל אֹרֶן.

מַתְאִים לְהַקְרָאָה, לִקְרִיאָה עַצְמִית וְלִקְרִיאָה מְשֻׁתֶּפֶת עִם הַיְּלָדִים. אחחח איזה אח הוּא סֵפֶר בְּכוֹרָה לְקֶרֶן פֶּטֶל גּוֹנֵן, הָרִאשׁוֹן בְּסִדְרַת מֵצִיק וּמַצְחִיק.

פֶּטֶל הִיא אָחוֹת בְּכוֹרָה, אֵם לִשְׁלוֹשָׁה וּבַעֲלַת תֹּאַר בְּמַדְּעֵי הַהִתְנַהֲגוּת.

אלינה גורבן גָּדְלָה בְּפֶתַח תִּקְוָה, וּמִתְגּוֹרֶרֶת בִּנְיוּ יוֹרְק. מְאַיֶּרֶת וּמְעַצֶּבֶת, בּוֹגֶרֶת שֶׁנְקָר. זֶהוּ סִפְרָהּ הַתְּשִׁיעִי.

64 ש”ח

%d7%90%d7%97%d7%97%d7%97-%d7%90%d7%99%d7%96%d7%94-%d7%90%d7%97-%d7%97%d7%96%d7%99%d7%aa-%d7%a2%d7%98%d7%99%d7%a4%d7%94

 

“לך-לך – חמישה מסעות גדולים מן התנ”ך” מאת ניר רצ’קובסקי

איורים: עינת צרפתי

הוצאת כתר

“לך-לך” מספר מחדש חמישה סיפורי מסעות מהתנ”ך: סיפורו של אברהם אבינו שיצא למסע ששינה את ההיסטוריה של כולנו. סיפורו של אליעזר, משרתו של אברהם, שיצא לחפש כלה ליצחק – מסע שכולו אהבה. סיפורו של יוסף שיצא לחפש את אחיו בשדה והתגלגל למצרים. המרגלים שיצאו לסייר בכנען ומצאו ארץ זבת חלב ודבש. סיפורו של יונה שהיה אמור לצאת לנינוה ובסוף הגיע אל בטנו של לוויתן.

בעזרת מדרשים ואגדות מספר ניר רצ’קובסקי סיפורים מלאי הרפתקאות, חיפושים ומציאות.

ניר רצ’קובסקי סופר ומתרגם. “לך-לך” הוא ספר הילדים הראשון שכתב ויוצא בסיוע מפעל הפיס. רומן הביכורים שלו “בת אהובה” יצא לאור ב-2013.

109 עמודים * 74 ₪.

%d7%9c%d7%9a-%d7%9c%d7%9a-%d7%9b%d7%a8%d7%99%d7%9b%d7%94

“טעם הבת” מאת אילה בן לולו

הוצאת אפיק בתמיכת קסת

צהרי היום

עַל הָאַסְפַלְט הַחַם רוֹעֵד

צִלּוֹ שֶׁל פַּרְפַּר, תָּלוּשׁ מִגּוּפוֹ

כְּמוֹ יַלְדוּת.

ספר השירה השני של אילה בן לולו “טעם הבת” הוא מופע חזק ומפעים של משוררת במלוא כוחה. זהו כוח שנצבר והזדקק מאז ספרה הראשון “ילדות מקוצרת” שזכתה עליו בפרס טבע לשירה. הספר שלפנינו מגיע לפסגות חדשות. בן לולו בוראת עולם שירי מגובש שנקודות המשען שלו הן פשוטות לכאורה: היופי, הכאב, האהבה. למעשה אלו היסודות שהשירה הלירית נבנתה עליהם מימים ימימה ואילה בן לולו שבה ולוכדת אותן כצורות פשוטות שעולם שלם יכול  לעמוד עליהן. זוהי שירה שאין בה מותרות. הכול הכרחי בה. לא בכדי מהווה שורה משיר של דליה רביקוביץ’ מוטו בספר, יתכן מאוד שיש להצביע על אילה בן לולו כממשיכתה של האחרונה.

אילה בן לולו היא משוררת ילידת ראשון לציון, כלת פרס טבע לשירה לשנת תשע”ה. “טעם הבת” הוא ספר שיריה השני. ספרה הקודם, ילדות מקוצרת, (פרדס, 2013) זיכה אותה בפרס טבע ובפרס שרת התרבות לספר ביכורים.

85 עמודים * 40 ₪

%d7%98%d7%a2%d7%9d-%d7%94%d7%91%d7%aa-%d7%a2%d7%98%d7%99%d7%a4%d7%94

“הצליל הפוליטי – על מוזיקה אמנותית עכשווית” עורך אורי הולנדר

הוצאת רסלינג

הספר הצליל הפוליטי מבקש לתרום תרומה צנועה אך ייחודית למדף הספרים העברי שאינו משופע בספרים ובמאמרים שכתובים עברית ועוסקים במוזיקה האמנותית שנכתבה לאחר 1950 (ועדיין מכונה “חדשה”). מאמרי האסופה הנוכחית – ראשונה מסוגה הרואה אור בישראל  – מבקשים להשיב על שתי שאלות עיקריות: מהי מוזיקה במאה ה-21 ומהו תפקידה החברתי-פוליטי במאה זו. כל כותב השיב לשאלה זו בדרכו ובסגנונו האישי.

כל אחד מהמאמרים – מאת ענבל גוטר, עודד אסף, יובל שקד ורון וידברג – מייצג את אחד מתחומי מומחיותו המובהקים של כותבו. הספר אינו מתיימר למפות את כל סגנונות המוזיקה האמנותית החדשה, אלא להצביע על שִמעם וצליליהם של מלחינים בולטים שהגיעו לעתים רחוקות מדי לאוזנינו. תכליתו, במובן מסוים, אף להצביע על “חזית החיפוש” אחר דרכי הבעה חדשות בתקופה האמורה, ולהדגיש שחיפוש זה – על מתחיו, הצלחותיו, כישלונותיו וסתירותיו הפנימיות – נמשך גם בימינו, שבהם גם שִמעם וצליליהם של מלחינים בולטים שאינם “חדשים” או “חדישים” עושים את דרכם אל פינות ההנצחה וההשכחה.

עורך הספר, ד”ר אורי הולנדר, הוא בוגר הקונסרבטוריון הישראלי למוזיקה, תל אביב; כתב עבודת דוקטור באוניברסיטה העברית על המוזיקה בשירתו של נתן זך; שימש עמית מחקר במרכז למדעי היהדות של אוניברסיטת הרווארד; מנהלו האמנותי של פסטיבל המשוררים הישראלי במטולה ומבקר במוסף “תרבות וספרות” של “הארץ”. פרסם ספרי שירה, תרגום, מסה ומחקר.

240 עמודים * 79 ש”ח

uri_hollander_con_front-page-001

 

“ז’אק לאקאן – ביוגרפיה, כרך א'” מאת אליזבת רודינסקו

הוצאת רסלינג

ז’אק לאקאן היה ונותר לא רק אחד הפסיכואנליטיקאים והאינטלקטואלים החשובים והמשפיעים ביותר במאה ה-20, אלא גם אחד השנויים ביותר במחלוקת. ביוגרפיה מונומנטלית זו של לאקאן, אשר נכתבה על ידי חברה במעגל הקרוב שלו, עוקבת אחר דרכו המזהירה והלא-אורתודוקסית – שהגדירה מחדש את הפסיכואנליזה – ובוחנת את הולדת רעיונותיו ואת התפתחותם. בתוך כך נחשפים אופיו הסוער של לאקאן וקשריו האישיים עם כמה מגדולי ההוגים של המאה החולפת – בהם ז’ורז’ בטאיי, קלוד לוי-שטראוס, רומן יאקובסון, מרטין היידגר ולואי אלתוסר – לצד פרטים על יחסיו הרומנטיים, על הטראומות המשפחתיות ועל הקונפליקטים שלו עם ילדיו. ביוגרפיה זו מספקת הסבר מאיר עיניים למערכות היחסים הסבוכות שניהל לאקאן, כמו גם לכמה מהמושגים המקוריים שתרם לפסיכואנליזה שלאחר פרויד.

בכרך הראשון, מבין שניים, מסופר על שנות ילדותו ונעוריו של לאקאן, וכן על התפתחותו כפסיכואנליטיקאי לקראת הפיכתו לאחד המשפיעים בזמננו. הכרך הראשון מתעכב על הרקע המשפחתי של לאקאן, התחנכותו בבית ספר קתולי; לימודי הרפואה וההתמקמות של לאקאן ביחס לזרמים השולטים בפסיכיאטריה הצרפתית של תחילת המאה ה-20; המפגש עם מרגריט אנזייה (אֵמֶה), המפגש עם הפסיכואנליזה בתיווך הסוריאליסטים (סלבדור דאלי); החינוך הפילוסופי של לאקאן, בפרט ההיכרות עם תורתו של הגל דרך אלכסנדר קוז’ב; ההתערבות הראשונה בשדה האנליטי (כנס מריאנבד) והניסיון הכושל להציג את שלב המראה; תרומות ראשונות לשדה האנליטי (הטקסט על המשפחה באנציקלופדיה הצרפתית); נישואיו הראשונים וההתאהבות בסילביה בטאיי והולדת בתו ג’ודית; היחסים המורכבים עם ילדיו מנישואיו הראשונים; ההתמקמות שלו ביחס למחלוקות שפילגו את האגודה הבריטית בשנים שלאחר מלחמת העולם השנייה; הפיכתו של לאקאן לדמות משמעותית בפסיכואנליזה הצרפתית, וה”אש” שהתחיל למשוך אליו מהממסד הפסיכואנליטי.

אליזבת רודינסקו היא היסטוריונית ופסיכואנליטיקאית; מלמדת בבית הספר ללימודים גבוהים במדעי החברה בפריז ובאוניברסיטת פריז VII. חיברה, בין השאר, ספר בשני כרכים על תולדות הפסיכואנליזה בצרפת וכן ביוגרפיה מקיפה על זיגמונד פרויד.

350 עמודים * 84 ש”ח

elisabeth_roudinesco_lacan_con_front-page-001

 

“מחברות לפילוסופיה קונטיננטלית – מחברת א / 2017” עורכת רונית פלג

הוצאת רסלינג

כתב העת החדש של הסמינר לפילוסופיה קונטיננטלית בתל אביב מחויב לקידום המחשבה הביקורתית ולשאלות הוֹוִיוֹת-מקומיות בישראל. מחברות לפילוסופיה קונטיננטלית מבקש פרספקטיבות חדשות ומרעננות-שיח להבנת קווי השבר השונים הנפערים במערב, בישראל ואף במזרח התיכון, תוך כדי בחינה רדיקלית של האפשרויות ההיסטוריות, הפוליטיות והפילוסופיות הניצבות לפתחנו כאן מדי יום.

בעקבות השנה הראשונה של הסמינר, הגיליון הראשון של כתב העת דן בשאלת האסון וההבטחה. מאמרי הגיליון מבקשים להציג את הקשרים, הפרובלמטיקות והשאלות סביב מושגי האסון וההבטחה, במיוחד לבחון סוגיות פילוסופיות דחופות על רקע המציאות האסונית המתגלגלת בימינו, במיוחד מתוך המרחב האסוני העכשווי של ישראל/פלסטין 2016 ושל העולם הגלובלי העכשווי.

200 עמודים * 78 ש”ח

notebooks_con_front-page-001

“פידל קסטרו – פנים לנבל” מאת תמר טאובר-פאוזנר

הוצאת רסלינג

מי היא הדמות המזוקנת, עוטת המדים והכומתה, אשר לא נפרדת מהסיגר ולא חדלה מלנאום? במשך עשורים רבים תפאורות מתחלפות, דמויות באות והולכות ופידל קסטרו (1926-2016) נותר בעינו. הוא-הוא האיש הרע, האויב המושבע, הארכי-רשע, הנבל הלאומי של ארצות הברית. סיפורה של אומה יכול להיות מסופר בדרכים שונות – היסטוריית המלחמות, משברים כלכליים, רפורמות מעשי ידי אדם או השלכותיהם של כוחות הטבע. התרבות הפופולרית, בחברות מפותחות ומתועשות שבהן מתאפשר מיצוי יכולת ההבעה וההפצה שלה, היא אחת מהן. היא לוכדת ייצוגים ומשמעויות שספק אם מרחב יצירה אחר היה יכול להם. דרך דמות הנבל הלאומי בתרבות הפופולרית, החברה האמריקאית מספרת לעצמה על הדמוקרטיה שלמענה היא נלחמת, על תקוותה לחופש ולשוויון עבור בני האדם ועל עתיד טוב יותר עבור מי שעדיין אינו חוסה בצִלם של אלה. פחדיה הקמאיים ביותר משתקפים באמצעות המודל הנבלי שמדגים את כל מה שרע ומסוכן.

הייצוגים השונים של דמות הנבל מלמדים על יחסה של ארצות הברית למונחי הצלחה וכישלון, לראוי ולבזוי, אפילו גבולות האסתטיקה האישית מטופלים אגב כך. הבניית הדמות מעוגנת היטב בתפיסות הקפיטליסטיות ובתרבות הצריכה הקשורה קשר הדוק בתרבות הפופ; אלה מאפשרות את היצירה של הדמות ודרכה הן משתכללות בעצמן. התרבות האמריקאית משופעת בדמויות פופולריות המלמדות, כל אחת באופן הייחודי לה, משהו על החברה שיצרה אותן. המדריך המקיף לתרבות הפופולרית של ארצות הברית, כרך עב כרס המכיל למעלה מאלף עמודים, מדלג בין דמויות חיוביות בעיקרן. ספרה של תמר טאובר-פאוזנר מציע את דמותו של הנבל הלאומי כיצירה תרבותית פופולרית שערכה לא יסולא בפז.

ד״ר תמר טאובר-פאוזנר היא חוקרת תרבות פוליטית העוסקת במשמעותם הפוליטית של סמלים ומיתוסים בתרבות הפופולרית; מלמדת במכללה האקדמית תל אביב יפו. ספרה “צ’ה גאוורה – פנים למיתוס” ראה אור בהוצאת רסלינג (2012).

220 עמודים * 79 ש”ח

tamar_tauber_pauzner_con_front-page-001

 

“קיצור תולדות יהוה” מאת יגאל בן-נון

הוצאת רסלינג

ספרו פורץ הדרך והמרתק של יגאל בן-נון מציע קריאה חדשנית בטקסט המקראי; הוא מנתח אותו בגישה ביקורתית על סמך הישגי המחקר ההיסטוריוגרפי, האפיגרפי והארכיאולוגי. במרכזו הוא מציב את שלטון יאשיהו ואת הסופר שפן בן אצליהו ובני חוגו כנקודת מפתח לפיענוח הפולחן הישראלי והיהודאי. בין חידושי הספר אפשר לציין את המסקנות הבאות בתחום הפולחני וההיסטוריוגרפי: בכל הספרייה המקראית אין כמעט זכר לאמונה באל אחד, אוניברסלי, מופשט אשר שולל את עצם קיומם של אלים אחרים; במהלך כל תקופת המלוכה עד התקופה הפרסית ישראלים ויהודאים עבדו אלים רבים; בבית המקדש בירושלים הוצבו פסלי יהוה, אשרה ואלים נוספים והעם השתחווה להם; יהוה הוא אל חדש שמוצאו מצפון ערב והגיע לכאן לא לפני ימי יהושפט ובית עומרי; ליהוה הייתה בת זוג, אשרה; שפן בן אצליהו יזם רפורמה תאולוגית-פוליטית וחיבר את עקרונותיה בספר דברים; הרפורמה הפולחנית מימי יאשיהו נכשלה אבל השפיעה על הולדת היהדות; האמונה באל עליון בורא שמים וארץ התפתחה בהשפעת התרבות הפרסית; בתקופת המלוכה ועד התקופה הפרסית לא התקיימה ברית מילה ולא היו איסורי אכילה; הדת היהודית נולדה רק לאחר הפסקת הקורבנות בתקופה הרומאית, במקביל לתפוצת הנצרות.

ביחס למחקר ההיסטוריוגרפי טוען יגאל בן-נון שהישראלים הם כנענים אוטוכטונים, הם אינם עבדים שברחו ממצרים; לישראלים קשרי דם הדוקים עם ארמים, חיתים, אדומים, מדיינים, מואבים ועמונים; המונח עברים במקרא הוא שם גנאי בפי מצרים ופלישתים; דוד ושלמה מעולם לא שלטו על ממלכת ישראל; סיפורי דוד ושלמה הם נובלות היסטוריות שמטרתן לבנות עבר מפואר ליהודה; שושלת בית דוד לא הייתה נצחית; מסורות מנוגדות מרכיבות את ספרי המקרא ומתחרות ביניהן; תאוריית ארבע התעודות הגיעה למבוי סתום ויש לזנוח אותה.

יגאל בן-נון הוא בעל שני תארי דוקטור בהצטיינות בתחום ההיסטוריוגרפיה של הטקסטים המקראיים; לימד באוניברסיטת פריז.

400 עמודים * 84 ש”ח

yigal_bin_nun_con_front-page-001

“העץ המפותל” מאת כריס קולפר

הוצאת אריה ניר

היה הייתה ילדה קטנה שלא היו לה חברים, מפני שהייתה שונה מכולם. יום אחד כשברחה ליער כדי לבכות פגשה בעץ מפותל שעזר לה להבין שלהיות שונה זה דווקא יתרון…

כריס קולפר זכה בפרס גלובוס הזהב על גילום דמותו של קורט האמל בסדרה GLEE, והופיע ברשימת מאה האנשים המשפיעים בעולם של טיים מגזין. הסדרה ארץ האגדות שכתב מככבת ברשימות רבי-המכר בעולם.

68 ש”ח

cvcurvy-tree

“אחד מכם” מאת שמעון בארי

הוצאת גוונים

אחד מכם הוא סיפורם של הורי המחבר איש ואישה יהודים צעירים שהיו חברים בתנועת “הנוער הציוני” שפעלה בערים שונות בפולין. התמזל מזלם ועלו לארץ ישראל ממש בדקה התשעים וכבר במסעם הארוך לארץ התברר להם שאירופה נסגרת מאחור ואין לאן לחזור.

הם נפגשו בקיבוץ שזה עתה הוקם ונקשרו זו לזה. החיים בקיבוץ היו קשים ודלים ונבעו ממחסור כלכלי ומהצורך לעבוד עבודות גופניות קשות להן לא הורגלו בביתם. הם התכנסו מדי ערב בצריף חדר האוכל הדל ופיצו על הסבל בשירה אדירה ובוויכוחים אידיאולוגים.

הסיפור מועבר לנו על ידי כמה מספרים שלכל אחד יש נקודת מבט אישית וכולם יחד יוצרים מארג עלילתי משולב ומרתק. הספר מורכב משני חלקים שהראשון מתאר את תולדות הזוג מילדות ועד לרגע שבו הם עוזבים את הקיבוץ. בחלק השני עובר המספר לתאר את חייו כבנם של בני הזוג הגדל בארץ החדשה ונקלע להרפתקאות ילדות מרתקות.

הספר מתחיל בלידת האב ומסתיים במות שני ההורים, אירוע הנתפס כאות הסיום של תקופה הרואית רבת תהפוכות. בשפתו המיוחדת מצליח המחבר לברוא מחדש פרשת חיים מרתקת וסוחפת של משפחה אחת, על רקע פרק מכריע בהיסטוריה של טרום הקמת המדינה ואחריה. הוא עושה זאת בסדרת תמונות חיוניות, המציגות אירועים גדולים וקטנים, במכחול דק ומדויק, ברגישות ובהרבה אהבה. את הספר מלווים שיריו של המחבר שיש להם מגע מרפרף על ההתרחשויות בסיפור.

“אחד מכם” הוא ספרו השלישי של שמעון בארי והראשון שיוצא בהוצאת ספרים מוכרת (שני הראשונים היו לקט שירים וקובץ סיפורים שיצאו באופן פרטי). שמעון בארי יליד 1944 הוא אב לארבעה ילדים בוגרים שעבד כרואה חשבון במשך שנים רבות דבר שלא מנע ממנו לכתוב שירים וסיפורים מילדותו. בעקבות פטירת אשתו החל ללמוד ספרות עברית ואמנות באוניברסיטת בן גוריון וסיים בה תואר שני. הספר במתכונתו הראשונית הוגש כעבודת גמר וזכה להערכה רבה. לדברי המחבר הוא מהווה פירעון חוב מוסרי של המחבר להוריו. הוא מכנה אותו אתר הנצחה ספרותי.

72 ש”ח

1-mikem