קומוניקטים ופרטים על ספרים יש לשלוח לעורכת המדור דנית צמית במייל: danittzamit@gmail.com
“מיסטר סקווישי” מאת דיוויד פוסטר וואלאס
מאנגלית: אלינוער ברגר
הוצאת הקיבוץ המאוחד
שלוש הדמויות המרכזיות בסיפורי מיסטר סקווישי הן אנשים גבוליים לכאורה שנמצאים “על הקצה”. הם מקפידים באובססיביות על הסדר במסגרת חייהם המאורגנים לעילא. אולם כמו מים נוזלים שמגיעים לנקודת הרתיחה וחדלים להיות מים נוזלים, כך עודף הסדר מגיע בסיפורים אלה לסף רוויה ומתפרץ במופעים מרהיבים של אי סדר ואנרכיה מוחלטת שאינה מצייתת לאף חוק.
עולם הייעוץ השיווקי, משרדי עבודה אפורים, כיתות לימוד בבית ספר, קומיקס וניתוחים פלסטיים – כל אלה מככבים בקובץ סיפורים זה. בידיו האמונות של וואלאס הם הופכים להיות חלק מעולם דחוס, מחניק ומטריד ומקבלים ביטוי ספרותי אשר נע על הגבול הדק שבין האימה לגרוטסקה.
שלושת סיפורי הקובץ לקוחים מתוך הספר האחרון שהוציא וואלאס בחייו (Oblivion, 2008). לספר מצורפת אחרית דבר מאת נגה אלבלך, עורכת ספרי וואלאס בעברית.
דיוויד פוסטר וואלאס (2008-1962) נחשב לאחד מגדולי הספרות האמריקאית של זמננו. זהו ספרו החמישי שרואה אור בעברית.
153 עמודים * 88 ש”ח
“קמצוץ של קסם” מאת נטלי לויד
מאנגלית: יעל ענבר
הוצאת הכורסא ומודן
יש אנשים שאוספים קלפי בייסבול. או קיפודים. או מוך מהפופיק.
לא פֶליסיטי פִּיקַנטי. היא אוספת מילים – מילים שאנשים חושבים עליהן, או מילים שהם רוצים. יש מילים שזוהרות, ויש מילים שרוקדות. יש מילים עם כנפיים, ויש כאלה עם פסי זברה. אבל למרות העובדה שפֶליסיטי נסעה בכל רחבי המדינה עם אימא שלה ועם אחותה הקטנה, יש מילה אחת שהיא לא ראתה מעולם – בית.
כשהוואן של אימא שלה, “הפלפלון הפיקנטי”, מגיע לבקעת חצות, פֶליסיטי מרגישה שמזלה מתחיל להשתנות. זאת הפעם הראשונה שהיא מרגישה שמצאה מקום שהיא יכולה להצמיח בו כמה זיכרונות טובים… ואולי אפילו למצוא חבר.
זה מפני שבקעת חצות היתה פעם קסומה – עיירה שבה אנשים יכלו לעורר סערות רעמים בריקוד ולאפות סודות בתוך פאי – עד שקללה גירשה משם את הקסם. פֶליסיטי מבינה שכנראה עדיין יש קמצוץ של קסם בבקעת חצות. הוא רק שיחק במחבואים הרבה מאוד זמן. היא רק צריכה למצוא את המילים הנכונות כדי לאפשר לו לצאת.
נטלי לויד מתגוררת בצָ’טָנוּגָה, טנסי. היא אוספת ספרים ישנים, מקשיבה למוזיקת בְּלוּגְרַאס ואוהבת לטייל בעיירות הרריות שיגעוניות עם הכלבה שלה, קוקי. המילים החביבות עליה הן אור כוכבים, גחלילית, סיגלית ו-אהבה. קמצוץ של קסם הוא הרומן הראשון שלה.
296 עמודים * 74 ₪
“ינשוף קטלני” מאת סמואל ביורק
מנורווגית: דנה כספי
הוצאת הכורסא ומודן
החוקרים מיה קריגר והולגר מונק עם פרשה חדשה ומותחת: איל הספנות העשיר ביותר בסַנדֶפיורד שוכב על ערש דווי. בנו הבכור יוכל לרשת את הונו בתנאי אחד: אסור לבן להתחתן עם אישה שיש לה ילדים מנישואים קודמים כדי לא לפגוע בדם הטהור של המשפחה.
אבל בחירת לבו של הבן היא אם לילדה בת שנתיים ולילד בן ארבע. הילדים נשלחים הרחק משם והזוג מתחתן בסתר, אבל נישואיהם קצרים, קודרים ועקובים מדם.
כעבור כמה שנים האח והאחות שבים לנורווגיה. כשצעירה נמצאת מתה בתנוחה מבעיתה על מצע של נוצות מתחילים להתגלות קשרים לאירועים מתקופה אחרת. החוקרים מונק וקריגר אינם מוכנים כלל לרוע שעמו ייאלצו להתעמת בחקירה זו.
הקוראים התוודעו לצוות החוקרים יוצא הדופן בספר נוסעת ללא מלווה שהפך לרב מכר עם צאתו וזכה לשבחי הביקורת. ינשוף קטלני, ממשיך את עלילותיהם של צמד החוקרים מול רוצח נוסף – מטפס גם הוא מעלה ברשימות רבי המכר בעולם וזוכה לשבחים רבים.
400 עמודים * 98 ₪
“שפת הבדידות” מאת יאן-פיליפ סנדקר
מגרמנית: יוסיפה סימון
הוצאת הכורסא ומודן
פול הסתגל לחיים שאחרי מות בנו, בעזרת קריסטינה – תקוותו היחידה לבניית עתיד. הם תכננו לחיות יחד על אי קטן בשם לאמה מול הונג קונג, אבל עכשיו היא זנחה לגמרי את התוכנית, אחרי שחוזה עתידות ניבא לה ולאהוּב לבה עתיד קודר. בדומה לסינים רבים היא מאמינה מאד באמונות תפלות והנבואה הזאת מפחידה אותה עד עמקי נשמתה.
כאשר קריסטינה מקבלת מאחיה דא לונג, שנעלם בתקופת מהפכת התרבות, מכתב ובו בקשה דחופה לעזרה, היא רואה בכך אישור לחששותיה. היא מתגברת על פחדיה ויוצאת יחד עם פול למסע אל כפר ליד שנחאי, בו אנשים וחיות נעשים חולים ומתים לבסוף באופן מסתורי.
פול מונע על ידי חוש הצדק שלו ורוצה לרדת לחקר העניין, אך תחושת הזרות שלו הולכת וגוברת ככל שהסתבכותו הולכת ומעמיקה. כאשר הוא מבין עד כמה סיכן את עצמו ואת האנשים שביקשו ממנו עזרה, כבר מאוחר מדי. נדמה כי הנבואה עומדת להגשים את עצמה, ולפתע הוודאויות ההגיוניות של פול אינן תקפות עוד.
יאן-פיליפ סֶנדקֶר, נולד בשנת 1960 בהמבורג, במהלך שנות התשעים שימש ככתב של העיתון שטרן באמריקה ואז באסיה. לאחר שהייה נוספת באמריקה, שב לגרמניה ועבד בשביל השטרן, עד אשר זכה להצלחה כסופר עם ספריו אמנות ההקשבה לפעימות הלב, מיתרי הלב ולחישת הצללים. הוא מתגורר עם משפחתו בפוטסדם.
423 עמודים * 98 ₪
“תיאולוגיה של חסר – על אמונה שלאחר התוהו” מאת ישי מבורך
הוצאת רסלינג
תיאורטיקנים שונים מתארים את העידן שלנו כ”פוסט-חילוני”; זהו זמן שבו הדת, האמונה הדתית, שבה אל מרכז בימת ההיסטוריה. אולם הדת המדוברת כאן היא פוסט-חילונית, היא אינה אותה “הדת” בה”א הידיעה ששלטה בעולם ללא מצרים, שהייתה מובנת מאליה מבחינת הזהות ומקור הכוח והשגב של האנושי, אלא היא הדת שמופיעה כאשר אלוהים אמנם מת, אך זה לא מנע ממנו לשוב כרוח רפאים. החילוּן, שנחשב פתרון מוחלט ומובטח ל”בעיית הדת”, הוביל בסופו של דבר לשיבתו העקשנית של המודחק-הדתי. שהרי לאחר הרישות המוחלט של מציאות חיינו על ידי הידע, המדע והטכנולוגיה – ומכיוון אחר, לאחר עשן הארובות של אושוויץ – האמונה הדתית הייתה אמורה להתנדף אל האין, והיא אכן התנדפה, ובכל זאת אנו מוצאים שהיא נשארה-התמידה אך בתצורה אחרת, כלומר קיימת כ”מה שנשאר”.
הספר תיאולוגיה של חסֶר מבקש להציע אלטרנטיבה תיאולוגית, אשר תוך כדי קריאה חודרת ומעמיקה במקראות, במדרשי חז”ל, בהלכותיו של הרמב”ם ובתורותיהם של מורי היהדות והוגיה – למשל רבי נחמן מברסלב, רבי צדוק מלובלין ופרנץ רוזנצווייג – מוציאה מן המשוואה הדתית את הקוטב של ה”בריא”. ברבים מדפי הספר נעשה ניסיון לחשוב את הדת ואת ההתנסות הדתית כעל מחלה, מחלה חשוכת מרפא. האלטרנטיבה המוצעת כאן מיוסדת על אתיקה תיאולוגית פוסט-חילונית ופוסט-שואתית שאינה מכוונת להציע פתרון ל”מחלת הדת” אלא לייצר תיאולוגיה המזהה שהדת אינה רק מחלה אלא המחלה היא תמיד דתית. מתוך עמדה זו מתקיימים בשלושת שערי הספר דיונים במרכזי הכובד של היהדות ושל הדת בכלל, כגון הזהות היהודית והגוף היהודי, מושגי התורה, המצווה והארץ, ה”תרגום” וה”פירוש”, לצד בחינה של האהבה בכלל ואהבת האל בפרט – כל זאת מתוך רצון לשרטט כיוון חדש לאמונה הדתית, כמו גם לתפקיד התיאולוגי-פוליטי שהיא ממלאת במרחב.
ישי מבורך לומד ומלמד תורה והגות במסגרות שונות; ערך כמה מספריו של הרב שמעון גרשון רוזנברג (שג”ר).
160 עמודים * 74 ש”ח
“קבוצת שיח חינוכית – הזמנה להִשתנוּת” עורכות: דליה ארד ויעל ערן-צורן
הוצאת רסלינג
מה נדרש כדי שקבוצה חינוכית תתמיד בעבודתה לאורך 15 שנה? מהן ה”אדוות” שמחוללים מפגשי הקבוצה בכל אחת מהמשתתפות בשדה המקצועי שלה? האם ניתן למצות “תיאוריית פעולה” מתוך פרקטיקה של קבוצה לומדת? מה תפקיד המנחה בקבוצה שוויונית? איך ייתכן שקבוצה שהמוטו המוביל שלה הוא “להיפגש ללא מטרה” הגיעה, בסופו של דבר, לכתיבת ספר?
במשך 15 שנה, אחת לחודש, נאספנו מקצווי ארץ. נפגשנו בחדר קטן בקומת המרתף של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. בדרך כלל, נקודת הפתיחה לכל מפגש הייתה סיפור מקרה מהשטח שהביאה בתורה כל אחת מהמשתתפות. הפגישות הוקלטו ותומללו, ולקראת הפגישה הבאה בחנו את התמליל במבט רפלקטיבי. יחד התעמקנו בהתנסויות מהשטח וקישרנו אותן למושגים תיאורטיים בחינוך. עם השנים התפתחו שפה ומיומנויות למידה שיתופית שהתגבשו לכלל תיאוריה. בשלב כלשהו התעוררה אצלנו התחושה שראוי לחלוק את התובנות האלה עם קהילת החינוך בארץ ובעולם.
בספטמבר 2013 הלכה לעולמה ד”ר שוש קיני, אשר גיבשה את הקבוצה ושימשה בה מנחה ושותפה שוויונית. קיני הותירה בידינו את האתגר – לנסח את התובנות האישיות והקבוצתיות שלנו ולגבש אותן לכלל ספר בתהליך שיתופי-שוויוני, תהליך המשקף את הדרך שבה האמינה ואשר אותו הנחילה לנו.
הקוראים בספר ימצאו את עצמם מהלכים בין סוגות כתיבה, סביבות התרחשות, חוויות אישיות וקבוצתיות, לצד מגוון גישות של מחקר איכותני, בעודם טועמים מניסיון רב-שנים של קבוצה החוקרת את עצמה.
הכותבות: שושנה קיני ז”ל, נעה אבריאל-אבני, אילנה רונן, דליה ארד, אתי חגי, לילך ניישטט בורנשטיין, יעל ערן-צורן.
230 עמודים * 79 ש”ח
“מקרח ברא אותו – החינוך בשירות הנאציזם” מאת תמר קטקו
הוצאת רסלינג
הספר מקרח ברא אותו מציג לראשונה טקסטים מקוריים מספרי לימוד נאציים שהוצאו לאור בין השנים 1933-1945, תוך כדי ניסיון לפענח את משמעותם, כוח השפעתם המאגית והפסיכולוגית וסוד הצלחתו של הנאציזם על בסיס תוכנם המגויס והמגמתי. זהו ניסיון להבין את תהליך כישופם של מיליוני גרמנים, להסביר כיצד נרתמו מיטב ההיסטוריונים, הפילוסופים, המדענים והאמנים למימוש תוכנית החינוך מחדש של ההנהגה הנאצית.
הספר, אשר חושף את כוחן של שיטות הוראה וחינוך בסביבה פנטית ולאומנית, נועד לטלטל את המכחישים והמתכחשים, לזעזע את האדישים ואת המקלים ראש באמונות אזוטריות שהופכות לשפות פוליטיות. בניתוח טקסטואלי יוצא דופן מראה המחברת איך נשזרה תיאוריה פאגאנית וגזענית בתוכניות הלימודים של הרייך השלישי על אודות מוצאו של העם הגרמני, לצד הצגת כוחו של הכתב הרוּני ותכונותיו של העל-אדם הארי.
הנאציזם, כדיו שחור, התפשט לאיטו, נספג, חלחל בתודעה וקידש כל אמצעי להכתים את ראייתם של מאמיניו; הוא רוקן אותם מתבונתם ומהכרתם השכלית, כלא אותם באזיקי צייתנות, מנע מהם כל ערעור וספק, החריב את טבעם האנושי ושדד את שיקול דעתם עד כדי התמכרות טוטלית לפולחן הדם, הקורבן והשררה. כמו כן, המחברת מעלה תהיות ביחס ל”היום שאחרי”: מה עלה בגורלם של מיליוני הספרים הנאציים ובתי הספר המיוחדים שנבנו? האם אפשר בכלל למחוק את כל זה, כך לפתע, בתום המלחמה ובשנים אחר כך?
ד”ר תמר קטקו היא מרצה לפילוסופיה של החינוך במכללת סמינר הקיבוצים; היסטוריונית המתמחה בתקופת מלחמת העולם השנייה, השואה והשתתפותם של יהודים במאבק ובלחימה נגד הנאצים ועוזריהם; חוקרת ויוצרת סרטים תיעודיים; אוצרת המוזיאון ללוחם היהודי במלחמת העולם השנייה.
250 עמודים * 78 ש”ח
“בחזרה לעתיד – המזרח התיכון בצל ה’אביב הערבי'” מאת עוזי רבי
הוצאת רסלינג
בעקבות אירועי ״האביב הערבי” נקלע המזרח התיכון לסחרור מתמשך. מחאת הציבור המתגודד בכיכרות, הדחתם של רודני הברזל ומלחמות אזרחים מדממות הולידו שינויים דרמטיים במרחב המזרח-תיכוני. שבירת סמכותה של המדינה והערעור על עצם קיומה קיבלו משנה תוקף לנוכח החיוניות המתחדשת של זהויות אתניות, דתיות, שבטיות ואקולוגיות ששכנו בגופה של המדינה אך לא התערו או הוטמעו בה. גבולות מדיניים-לאומיים היטשטשו ואת מקומם תפסו גבולות עדתיים. קריסתן של מערכות שלטון ומבנים כלכליים עוררה את תאבונם של מיליציות שבטיות מזוינות, וארגוני אסלאם רדיקלי שנגסו נתחי טריטוריה באזורי הפקר החישו את המפולת. על רקע כל אלה צמחה “המדינה האסלאמית” שהעלתה את רף העוינות והמתח בין הסונה לשיעה לשיא חסר תקדים והכשירה את הקרקע למזרח תיכון אחר. הטלטלה הפוקדת את העולם הערבי עדיין בעיצומה ודומה שהתרחשויות אלה רחוקות מסיום.
ובכן, האם אכן מתחולל לנגד עינינו שבר היסטורי המבטל חלק מהתובנות שהיו נחלתו של סדר היום המחקרי? בעשורי הפתיחה של המאה ה-21 ניצבה ישראל בפני אתגרים מגוונים השונים בתכלית מאלה ששיחרו לפתחה לעת הקמתה. גם אם יקשה לספק תחזית מסודרת ושיטתית לנתיבות המזרח התיכון בשנים הבאות, השלכותיו המתמשכות של “האביב הערבי” מבהירות שהבנות ודפוסי פעולה שהיו בבחינת “נכסי צאן ברזל” במאה ה-20 אינם תקפים עוד בהבנת התשבץ המזרח-תיכוני. ספרו החדש של עוזי רבי מציע אפוא “ארגז כלים” חדש ולקסיקון סוציו-דמוגרפי אחר התורם לעיון מחודש במפת המזרח התיכון על היבטיה הטריטוריאליים, דמוגרפיים, תרבותיים, חברתיים ופוליטיים.
פרופ’ עוזי רבי הוא ראש מרכז משה דיין לחקר המזרח התיכון ואפריקה; לשעבר ראש החוג להיסטוריה של המזרח התיכון ואפריקה; חוקר בכיר במרכז ללימודים איראניים באוניברסיטת תל אביב. בין פרסומיו: “סעודיה: ממלכת נפט במבוכי הדת והפוליטיקה” (האוניברסיטה הפתוחה, 2007), “זמן איראן” (הקיבוץ המאוחד, 2009), International Intervention in Local Conflicts (I.B. Tauris 2010), “תימן: אנטומיה של מדינה כושלת” (הקיבוץ המאוחד, 2014), Tribes and States in a Changing Middle East (Hurst Publications, 2016).
250 עמודים * 89 ש”ח
“הזמן השבור – אל העיר האפלה” מאת אריאלה בנקיר
בנקיר הוצאה לאור
פרוזה לנוער
לאחר שנשאבה מיקי (מיכאלה) גונן בוקר אחד לתוך ספר מסתורי, ומצאה את עצמה בממלכה עתיקה בימי הביניים, התהפכו חייה לחלוטין. במהרה התברר לה הסוד שעד לאותו רגע הוסתר מפניה – אביה האהוב לא נהרג אלא נמלט מפני מעסיקיו לשעבר, אנשי המעבדה רבי-העוצמה, המאיימים לחסלו לאחר שהצליח לבנות פורטלים המאפשרים מסע בזמן.
כעת גם חייה של מיקי נמצאים בסכנה נוראית.
על מנת לשרוד, ולמצוא את אביה, חייבת מיקי לצאת שוב לדרך, והפעם ברחובותיה האפלים ושורצי התככים של שיקגו במאה התשע עשרה. יחד עם פייטרו, מאלף בזי הציד המקסים, ויעל, חברתה מישראל, ממשיכה מיקי את מסעה המסחרר בין נשפים מפוארים לקרבות עם נערי רחוב חסרי-כול, הרפתקאות סוערות בלב הערבות האינדיאניות ומרדפים עוצרי נשימה.
צעד אחר צעד מתקרבת מיקי אל האמת, אך עד מהרה היא מגלה ששום דבר איננו כפי שנראה בתחילה. גם האנשים הקרובים אליה ביותר מסתירים סודות אפלים, ומתחת לפני השטח אויבים מסוכנים מתכננים את המהלך הבא. על מנת להציל את עצמה ואת האנשים שהיא אוהבת, יהיה על מיקי ללכת רחוק יותר מכפי שהאמינה אי פעם שתהיה מסוגלת.
אריאלה בנקיר נולדה בירושלים. היא עובדת כעיתונאית וסופרת, ומתגוררת באיטליה. חולמת על היום שבו גם היא תוכל לצאת למסע בזמן. הספר הראשון בסדרה, “הזמן השבור”, זכה להצלחה רבה ולשבחי הביקורת, וכיכב במצעד הספרים של משרד החינוך.
380 עמודים * 78 ש”ח
[…] ספרים חדשים שראו אור השבוע […]