1) מהם הספרים האהובים עלייך?

בעבור אנשים שחיים, כותבים וצורכים ספרים כעניין הישרדותי-קיומי, כמובן שהשאלה הזאת היא לא פחות מאכזרית. איך אפשר לבחור בין אבא לאמא, לסבתא לסבא, לדודה ולדוד או לחיית המחמד? ולמה צריך? ואת מי מכל אלו הכי אוהבים? תלוי ביום. ובשעה. ובמצב רוח. ואם יורד גשם בחוץ או שדווקא משתולל שם חמסין. ובכל הקשר אחר. ובכל זאת אציין כמה ספרים חשובים שזורמים אצלי ב-DNA ובמדפים, ושייכים למדף יצירות המופת של הספרות העולמית. “אלוהי הדברים הקטנים” של ארונדהטי רוי, “דקלי פרא” של ויליאם פוקנר, “איזון עדין” של רוהינטון מיסטרי, ו”אהבה בימי כולרה” של גבריאל גרסייה מארקס. מדובר על ספרים שאני שבה וקוראת בהם והופכת בעלילותיהם, הרבה יותר מפעם אחת. 33726

2) מהם ספרי הילדים האהובים עלייך?

מה שיפה בלהיות אמא, זה שספרי הילדים האהובים עלי מפעם חוזרים והופכים לרלוונטיים ולבעלי חיים משל עצמם, בכל ערב וערב וערב מחדש. מזירת הגיל הרך אציין ספר מושלם שלא רבים מכירים, בשם “כינור הפלא” מאת קוואנטין בלייק (ראה אור אי שם בשנות השמונים בהוצאת “עם עובד”) שעוסק בקסמים הפשוטים של החיים, וברצון לעשות דבר מה טוב בעבור העולם, וכל זה בעזרת כינור אחד. באשר לגילאי ראשית קריאה: אי אפשר להמשיך הלאה בשאלון הזה, וגם בחיים עצמם, מבלי לציין את “מרי פופינס” ו”פצפונת ואנטון.” %d7%a4%d7%a6%d7%a4%d7%95%d7%a0%d7%aa_%d7%95%d7%90%d7%a0%d7%98%d7%95%d7%9f

3) מה הספר האחרון שקראת?

אני קוראת את “הסיפור של שם המשפחה החדש” המדובר של אלנה פרנטה, ומוצאת בו עומק ואופל, ואף יותר עניין עלילתי מאשר ב”החברה הגאונה” – קודמו והראשון במקבץ הרומן הנפוליטנים. לא אציב כאן ספוילרים למי שלא קרא, אבל אין ספק שהפעם פרנטה מתאכזרת לדמויותיה אפילו עוד יותר.

 31-5872-b

4) איזה ספר גרם לך לתהות על מה המהומה?

“לבד בברלין”. מעולם לא הצלחתי לסיים את הספר שהפך לרב-מכר עולמי ושינה את חייהם של רבים. מאז שיצא וכבש את היקום, פורסמו תרגומים נוספים בעברית של הנס פאלאדה היוצר הגנוז שהתגלה מחדש, וחלק מהם אפילו נמצאים על מדפי וליד מיטתי, כמו קרובי משפחה רחוקים שעוד לא מצאו את מקומם סביב שולחן ארוחת יום שישי. ואני עדיין מביטה בהם במבט תוהה ובחשש, כמעט כמו שמביטים הילדים בסדרה האהובה עלי בימים אלו “דברים מוזרים”, בילדה המוזרה עם כוחות העל שלפתע מופיעה להם בחיים: בחשדנות מהולה בהערצה מבוהלת.

200px-alone_in_berlin

5) איזה ספר לא זכה למספיק הערכה לדעתך?

הרומן הראשון של היוצרת (בשם בדוי) חדווה ברגמן, “אוויר בצורת נערה”. מדובר על ספר ביכורים מכאיב ונפלא שבו הגיבורה מספרת בפרקים קצרים ומדויקים איך זה להיות בחורה צעירה בעולם החרדי של ימינו, ולהתמודד עם שלל קשיי החיים הספציפיים והפרטיים שלה, לצד האוניברסאלים והמוכרים ששייכים לכל העולמות ולכל המגזרים – ושכל אחד מהקוראים יכול להזדהות איתם. הספר ראה אור בהוצאת כנרת זמורה-ביתן לפני כשנה ויותר, ועל אף שהוא רחוק מלהיות רומן-האסקיפיזם על הלונגי בחופשות הקיץ והחגים, הוא יותר מראוי לקריאה בעיני. בעיקר כשמדובר על קוראים ישראלים-חילוניים שנחשפים לתכנים אינטמיים מהסוג הזה רק לעתים נדירות.

 %d7%90%d7%95%d7%95%d7%99%d7%a8-%d7%91%d7%a6%d7%95%d7%a8%d7%aa-%d7%a0%d7%a2%d7%a8%d7%94_%d7%a2%d7%98%d7%99%d7%a4%d7%aa-%d7%94%d7%a1%d7%a4%d7%a8

6) ספר שנתן לך השראה?

“משפחתי וחיות אחרות” מאת ג’ראלד דארל, שפורסם בתרגום מחודש (ונפלא!) של הסופר יואב אבני וראה אור בהוצאת “אוקיינוס” לפני שנים אחדות. מדובר על יצירת מופת מצחיקה, מעוררת השראה, מלאה בנימוסים אנגליים שמשתלבים באופן מוזר ונוגע ללב יחד עם הטבע הפראי של האי קורפו. היה מענג לקרוא את עלילות משפחת דארל מחדש, והיצירה אף נתנה לי השראה לכתיבה, וגרמה לי למקום אחת מהסצנות ברומן החדש שלי, באי קורפו ממש.

20-53004b-291x396

7) ספר עיון מומלץ?

יש כל כך הרבה ספרי עיון והדרכה בעולם. אבל בספר הדרכה “כיצד כדאי למות” לא נתקלתי מעולם. עד שקראתי את ספרו של פול קלנתי, “בטרם לכתי” (ובמקור: WHEN BREATH BECOMES AIR ) שרואה אור בעברית בימים אלו בהוצאת מטר (תרגמה: צילה אלעזר). הספר מביא בגוף ראשון את סיפורו של רופא צעיר שמגלה שהוא חולה בסרטן סופני, ומספר, בגדול, כיצד הוא בחר להיפרד מהחיים. הספר הזה כתוב בנשימה אחת. אחרונה. שמביאה איתה פרוזה במיטבה, שיושבת היטב במסגרת סוגת הממואר. מדובר על ספר לא פחות מממגנט, שמטפל בנושא המוות המוחלט, שהוא תמיד חלק מהחיים המוחלטים. 2030_350

8) מהם ספרי ה-“גילטי פלז’ר” האהובים עליך?

ספרים אצלי, מכל סוג ובכל הקשר הם תמיד פלז’ר. ועדיף שיהיה מעמיק, חודר מתחת לעור, מעביר תהליך אמיתי, וגם מלמד. כשאני מחפשת בחיי את האסקפיזם המוחלט, אני יוצאת להליכה או שוקעת לסדרה טובה, מבלי להרגיש אפילו לא טיפה אחת של אשם. הגילטי פלז’ר האמיתי שלי הוא הקפאין. אין ספק שאחרי סם המילים, זה הסם האהוב עלי.

6a00e554e81be388340105369e1f3c970b-800wi

***

שרי שביט היא סופרת משוררת ועורכת ספרות. מספריה של שביט, “ברוריה הפקות” (שלוש נובלות, כנרת זב”מ, 2009), “הכל זריז” (רומן מסע, אחוזת בית, 2012), וספר השירה “ומה יש עוד” (אחוזת בית, 2014). זוכת פרס “שירה על הדרך”. עורכת מדור הספרים של Ynet לשעבר. עורכת מחלקת הפרוזה המתורגמת של הוצאת “מטר” ומנחת סדנאות כתיבה במסגרת “סדנאות הבית”, סדנת כתיבה בהנחייתה תפתח בנובמבר ברמת השרון ובחיפה.

להרשמה לסדנת כתיבה בהנחיית שרי שביט לחצו כאן. 

עוד על סדנאות הבית של אשכול נבו ואורית גידלי:

הסופר אשכול נבו והמשוררת אורית גידלי, מייסדי העסק החברתי “סדנאות הבית”, מציינים השנה 15 שנות הדרכת כתיבה משותפת, וגאים לבשר על פתיחת שנת הלימודים השלישית של בית הספר עם סדנאות חדשות ברחבי הארץ והעולם – הסדנאות יתקיימו השנה בין היתר בגליל, בחיפה, בירושלים ובפרדס חנה עם מנחים מלטשים בהם שרי שביט, רוני גלבפיש וליאור אנגלמן, יעד נוסף שצפוי להיכבש הוא התפוח הגדול עם סדנת כתיבה ראשונה של “סדנאות הבית” בניו-יורק. 

סדנאות הבית כוללות סדנה לכותבי בלוג/טור/טוויטר, סדנת שירה, סדנה לכתיבת שירים מולחנים, סדנת כתיבה למטפלים, סדנת מד”ב ופנטזיה, קורס בערבית מדוברת, מסלול לליווי כתבי יד, וכמובן את סדנת הבית של אשכול ואורית ביפו וסדנאות הבית ברחבי הארץ.

בית הספר מתהדר בנבחרת מנחים מוכשרת ומקצועית המורכבת מאנשי ספרות עתירי קשב – רובם סופרים, חלקם בוגרי “סדנאות הבית”. מנחי הסדנאות הם רענן שקד, עומר ברק, רוני גלבפיש, דנה ברגר, יותם טולוב, ליאור אנגלמן, שרי שביט, עידן גרינברג, קרן איל מלמד, אילנה זיידמן, מיכל צ. קובזמן, ענת הררי, ענבר אמיר ויפתח אשכנזי.

חשוב לציין שכל סדנה זוכה לליווי מקצועי של אורית ואשכול – הם משתתפים בבניית התכנים של הסדנאות ובהדרכה אישית של כל מנחה ומנחה. בנוסף, בכל סדנה יתקיים “מפגש אורח” עם אשכול או עם אורית ותתקיים שעת קבלה שבה אפשר יהיה להתייעץ איתם ישירות. 

בנוסף לסדנאות מתקיים בבית הספר מסלול ליווי כתבי יד בהנחיית יהודית קציר ועלמה כהן ורדי – שתיים מהעורכות הבולטות בתחום. יהודית קציר, סופרת ומי שליוותה וערכה ספרים של כותבים רבים ב”ספרייה החדשה” ובהוצאת “הקיבוץ המאוחד”, ועלמה כהן ורדי, עורכת ספרות מקור בהוצאת כנרת זמורה ביתן.

 

10855152_1551412925095304_4877220284606777215_o

 

*) קרדיט צילום תמונת שער: עדו איזק.