1) מהם הספרים האהובים עליך?

באיזה אורך תרצה את הרשימה הזו? בהמשך אזכיר כמה מהספרים והסופרים האהובים עלי, אז רק אציין פה שניים שהשפיעו עלי והפכו אותי לקורא ולכותב. “אדון האור” מאת רוג’ר זילאזני (עם עובד) היה עבורי חווית קריאה מדהימה שלימדה אותי מה ניתן ליצור באמצעות רקע נרחב ודמויות אפיות ולא שגרתיות. ומצד שני, “ואליס” מאת פיליפ ק.דיק (אודיסיאה) לימד אותי את ההיפך הגמור: מה ניתן ליצור באמצעות עולם פנימי ודמויות שנחשבות למוזרות בעולם היומיומי שלנו.

l_32-1559

2) מהם ספרי הילדים האהובים עליך?

חשבתי רבות על סיפורים לילדים, ופעמים רבות הם מהווים השראה לפרוזה שלי. אני תמיד שב אל האהובים עלי משום כאשר יש לך ילדים משלך יש לך את התירוץ המושלם לקרוא בהם שוב ושוב, ושוב.

כמה מהם נראים לי עמוקים יותר כעת כשאני אדם מבוגר. למשל, בסיפור הקצר שכתבתי “גוף שני, הווה” (תורגם לעברית במגזין הרשת “בלי פאניקה”) הושפעתי רבות על ידי סיפורה של מרגרט וויס בראון “ארנב במנוסה”, סיפור שנוגע ללב במידה עצומה כשאתה הופך להורה ומבין עד כמה תהיה מוכן להרחיק לכת כדי להגן על ילדיך.

אבל הסיפור שלי שעושה שימוש יותר מכל בספרי ילדים הוא סיפור שנקרא “לא אפשרי” שהוא גם הסיפור שעל שמו קרוי אוסף הסיפורים שלי “לא אפשרי וסיפורים נוספים”. בסיפור הזה אני מחווה לכל אותם סיפורים בהם ילד עובר דרך שער או משתמש בכלי מיוחד כדי להגיע לעולם אחר, החל מדורותי והבית ה”מעופף” שלה ועד למילו ומכונית הצעצוע שלו ב”המגדל הפורח באוויר” של נורטון ג’סטר (מרגנית – כינרת זמורה ביתן) וכלה בסירת המפרש של מקס ב”ארץ יצורי הפרא” מאת מוריס סנדק. 74725

3) מה היה הספר האחרון שקראת?

אני בעייתי בלסיים ספרים, משום שלרוב אני קורא שלושה או ארבעה בו בזמן, ספרים שמפוזרים בחדרים שונים בבית או על האייפד שלי. כרגע אני קורא את ספרו האחרון של ג’ון אירווינג “AVENUE OF MYSTERIES” עותק מוקדם לקובץ סיפורים קצרים מאת חברי אנדרו טיסברט, ורומן אימה בשם “כלבי תערובת” מאת סטיבן גראהם ג’ונס.

Avenue of Mysteries jacket

4) איזה ספר גרם לך לתהות ‘על מה המהומה’?

אני לא אוהב לקטול סופרים אחרים. רק אומר שלאחרונה קראתי ספר שבבסיסו עמדה הנחת יסוד מדע בדיונית אך הוא נכתב על ידי סופר שאינו מכיר את הז’אנר והספר שווק כספר “מיינסטרים”. כמדע בדיוני הספר היה רע משום שהסופר לא חקר את הדברים עד הסוף תוך שהוא משתמש במהלכי עלילה כה שבלוניים שכבר היה לי קשה להעריך את תכונותיו האחרות.

5) איזה ספר לא זכה למספיק הערכה בעיניך?

“אורורה” מאת קים סטנלי רובינסון אינו מקבל את תשומת הלב שהוא ראוי לה. זהו ספר שצריך לזכות בכל פרס מד”בי שקיים. זהו ספר מדע בדיוני מופתי שלוקח את כל הנחות היסוד של סיפור ספינת דורות – בו ספינת חלל עורכת מסע בן מאות שנים אל עבר כוכב לכת אחר כדי ליישב אותו – ומזכך אותן. הספר הזכיר לי את אחד מהסרטים האהובים עלי, “בלתי נסלח”, סרט שמפרק את כל קלישאות סרטי סרטי האקדוחן הבודד במערב הפרוע. אף במאי לעולם לא יצליח לביים סרט נוסף בתת הז’אנר הזה מבלי להתייחס לסוגיות שעלו בסרט.

5178VB4WBRL._SX322_BO1,204,203,200_

6) מי הסופר האהוב עליך?

זה משתנה מחודש לחודש, תלוי מה אני כותב. לפעמים הסופר האהוב עלי הם האשה או הגבר שכותבים משהו שונה לגמרי ממה שאני מנסה לכתוב. החודש הסופר האהוב עלי הוא קורט בוסייק שכותב קומיקס עצמאי שנקרא “אסטרו סיטי”. זהו עולם גיבורי על טיפוסי אבל רוב הסיפורים המתרחשים בעולם הזה הם על מה שקורה בין הקרבות. סיפורים אחרים מעמידים במרכזם אנשים רגילים, חסרי כוחות על שחיים באסטרו סיטי. כמו למשל אשה שמקום עבודתה הוא קו החירום לצוות גיבורי העל המקומי. היא עונה לשיחות וצריכה להחליט איזה ממקרי החירום דורש את התערבות צוות גיבורי העל.

Kurt_Busiek's_Astro_City_Vol_1_16

7) ספר שנתן לך השראה?

כה כה רבים עד שקשה לבחור. אני אציין שניים שהשפיעו על הרומן שאני כותב עכשיו שקרוי “מכופפי הכפיות”. המשפחה המורחבת בספרו של ג’ון קראולי “קטן גדול” (אודיסיאה) שימשה עבורי כמודל לעיצוב המשפחה המורחבת בספר שלי. אותה משפחה כוללת גם כמה דמויות של נוכלים מקצועיים וקוסמי במה. עבור אלה מצאתי השראה בספרו הנפלא של גלן דיוויד גולד “קרטר מנצח את השטן” (אופוס).

97268

8) ספר עיון מומלץ?

אני חובב גדול של ספרי איאן בנקס. קראתי את כל מה שהוא כתב הן כ”איאן בנקס” והן כ”איאן מ. בנקס” – השם בו בחר לפרסם את ספרי המדע הבדיוני שלו. לפני זמן לא רב בחרתי לקרוא את “ספרי התרבות מאת איאן מ. בנקס: הקדמה ביקורתית” מאת סיימון קארוטי. בנקס כתב סידרת ספרי מדע בדיוני שבמרכזם “התרבות” – ציוויליזציה גלקטית אוטופית שמאלנית סוציאליסטית שמתערבת בענייניהן של תרבויות אחרות, פחות ליברליות. במיוחד הערכתי כיצד סיימון מראה את האופן בו ספרי התרבות הושפעו מחייו האישיים של בנקס כמו גם מהפוליטיקה שלו. אנא תאמרו לי שספריו של בנקס יצאו לאור בתרגום עברי בישראל!

(הערה מאת רני גרף: “השחקן” מאת איאן מ. בנקס, אחד מהטובים שבספרי התרבות, יצא לאור בישראל בהוצאת “אופוס”.  ספריו האחרים, שאינם ספרי מדע בדיוני, תחת השם איאן בנקס, יצאו לאור בכמה הוצאות: “מבוך הצרעות” בהוצאת “אורבך”, “שותפות לפשע” בהוצאת “ידיעות אחרונות” ו”וויט” בהוצאת “זמורה ביתן”).

518siZP6DcL._SY445_QL70_

***

 

דריל גרגורי מתגורר באוקלנד, קליפורניה, ובעקבות הצלחתו המסחרית עזב את עבודתו כמתכנת ועתה הוא סופר במשרה מלאה. לאחרונה ראה אור בעברית ספרו השישי (והשלישי שמתורגם לעברית) “כולנו ממש בסדר” (מאנגלית: דידי חנוך, הוצאת גרף), שזכה בפרס הפנטסיה העולמי לשנת 2015 ועתה מעובד לסידרת טלוויזיה שתעלה בשנה הבאה ברשת HBO. לפני תורגמו לעברית הספרים ״פנדמוניום״ ו״האלף בית של השטן״.

לקריאת הפרק הראשון מהספר לחצו כאן

עוד על הספר:

שישה שורדים. לפני שנים רבות הם נחלצו בעור שיניהם ממלתעות כמה מהרוצחים הסדרתיים האיומים ביותר בתולדות אמריקה, אך מעטים היו מוכנים להקשיב לתלאות הקשות שעברו. עד עכשיו.

לראשונה הם יפגשו זה את זה ויוכלו לחלוק אחד עם השני את הטראומות שעברו במסגרת קבוצת תמיכה בהנחיית פסיכולוגית העורכת מחקר אקדמי תמים בנושא קורבנות שהצליחו לשרוד. או כך לפחות הם חושבים.

מהר מאד יגלו חברי הקבוצה כי אין שום דבר תמים בקבוצה האינטימית שלהם וכי תעלומות העבר קרובות משחשבו.  

המותחן הפסיכולוגי החדש פרי עטו של דריל גרגורי לוקח את ז’אנר המותחן הכה מוכר ומביא אותו למחוזות חדשים ומקוריים במיוחד.

 כולנוממשבסדר