1) מהם הספרים האהובים עלייך?
התחלתי לקרוא ספרים בגיל מאוחר. במסגרת אבטחת ישובים בצבא ולכן הספר האהוב עלי הוא הספר שגרם לי להתחיל לקרוא – “בודהה מהפרברים” שכתב חניף קורישי. עד אז התעניינתי בעיקר במוסיקה והספר הזה שמדבר הרבה על רוק יצר עבורי את הגשר משמיעת מוסיקה לקריאת ספרים. באותה אבטחת ישובים קראתי ספר נוסף שמאז אני נאמן לגמרי לסופר שלו -“העולם על פי גארפ” של ג’ון ארווינג.
2) מהם ספרי הילדים האהובים עלייך?
שרשרת זהב. לקט מושקע במיוחד של שירי ילדים ישראלים. זה ספר שגם מאוייר באופן פשוט מדהים. קנינו אותו לבת הבכורה שלנו וממש השבוע הקראתי ממנו בפעם הראשונה לבן הקטן שלי. זה הספר שגרם לי לרצות לשלוח את כתב היד שלי להוצאה שבה הוא בסופו של דבר יצא – “אחוזת בית”.
3) מה הספר האחרון שקראת?
אני קורא כרגע ספר שנקרא “המדע היהודי של אינשטיין” אני מאוד אוהב פיסיקה אבל לא מבין כלום ממה שאני קורא ועדיין לא מתייאש. אם הייתי יותר חכם הייתי מנסה להיות פיסיקאי. במקביל אני קורא את הפואטיקה של אריסטו כי אני לומד עכשיו מחזאות, והפואטיקה של אריסטו הוא המסמך שעל בסיסו תסריטאים מחזאים וסופרים עובדים. זה גם קשה מאוד להבנה ואני די סובל.
4) איזה ספר גרם לך לתהות על מה המהומה?
החלקיקים האלמנטריים. פעמיים ניסיתי ולא הצלחתי לקרוא אותו.
5) איזה ספר לא זכה למספיק הערכה לדעתך?
יש ספר על תולדות הרוק שאני לא מצליח לזכור את שמו וכתב אותו אדם שנקרא ארי קטורזה. פשוט מעולה.
6) ספר שנתן לך השראה?
שוב “בודהה מהפרברים”. עד שקראתי אותי חשבתי שספרות זה הדבר המשעמם הזה משיעורי ספרות. הספר הזה הראה לי שספר יכול להיות הדבר המגניב ביותר שיש. הוא יכול להיות סקסי, מלא חיים, פרובוקטיבי וכל זה בלי לאבד עומק.
7) מיהם הסופרים האהובים עלייך?
יש סופר שאני אוהב מאוד – תום וולף. הוא פרסם רק שלושה רומנים והוא מוכר יותר כעיתונאי בכיר מאוד וממציאי ה”ניו זו’רנליזים”. אני מאוד אוהב גם את ניק הורנבי ואני מניח שהוא ההשפעה הכי גדולה עלי בספר שלי. חוץ מזה אני אוהב את ג’ון סטיינבק, וג’ון ארווינג.
8) ספר עיון מומלץ?
שני הספרים של יובל נוח הררי, ואני ארשה לעצמי לסטות קצת מהשאלה ולהמליץ על מגזין -“ליברל”. זה מגזין שאחרי כל גיליון שלו אתה טיפה יותר משכיל ורחב אופקים ממה שהיית לפני שקנית אותו.
9) מהם ספרי ה-“גילטי פלז’ר” האהובים עליך?
אני לא כל כך מכיר ספרי גילטי פלז’ר ולא כי אין לי גילטי פלז’ר, יש לי, אבל הוא בטלוויזיה-קרבות MMA (לא להתבלבל, לא WWF שזו סתם הצגה). יכול להיות שה”חוף” של אלכס גרלנד, שהפך לסרט עם לאונרדו דה קפריו, הוא הגילטי פלז’ר שלי. קראתי אותו לקראת סוף סימסטר ממש קשה בבצלאל, והוא הזכיר לי איזה כיף זה להיות תרמילאי. ביום שסיימתי את הספר אבא שלי התקשר אלי והודיע לי שמסתבר שסבתא שלי, שנפטרה שנים רבות לפני כן, השאירה לי תכנית חסכון. מיד קניתי כרטיס טיסה לתאילנד ונפאל.
***
רן דברת, יליד 1974, הוא תסריטאי, בוגר המחלקה לתקשורת חזותית בבצלאל. היוצר והתסריטאי הראשי של סדרות הטלוויזיה “לה פמיליה” ו”מריו”, היה הכותב הראשי בעונת הפריצה של “קצרים”, ובנוסף כתב לתכניות רבות בהן ל”ארץ נהדרת” ו”הישראלים”. דברת כתב מופעי בידור מצליחים לחנה לסלאו וליטל שוורץ ופרסם כתבות במגזין “בלייזר”. בשנת 2017 עתיד לצאת לבתי הקולנוע סרט על פי תסריט שכתב בבימויו של שי קפון. בימים אלה רואה אור ספר הביכורים שלו “חזקים ברוסיה” (בהוצאת אחוזת בית).
לעמוד הספר באתר ההוצאה לחצו כאן.
עוד על הספר:
אמיר עובד בחברת היי-טק, יש לו אישה חכמה ואוהבת, שתי בנות מושלמות והרגשה כללית שהולך להיות רע. הוא חי בפחד מתמיד מגל הפיטורים הבא, עובד מבוקר עד לילה עם הייטקיסטים חרדתיים כמוהו, ומקנא בבוסים הצעירים שלו.
אלא שערב אחד החיים של אמיר משתנים. אחרי שהוא מלמד את הבת שלו כמה אקורדים בסיסיים בגיטרה, הוא מוצא את עצמו מנגן שיר שהוא לא מצליח לזהות. למחרת הוא משמיע את השיר לרותם, חבר מהתיכון – אדם שמוזיקה היתה תמיד הדבר היחיד שמנע ממנו להרוג את עצמו או, לחלופין, את שאר האנושות – ומבקש ממנו לזהות את השיר. מכאן והלאה חייו הבורגניים של אמיר יישארו מאחור, והוא יקבל החלטה שתמלא אותו בחרדות אבל גם בהתרגשות גדולה: להקים מחדש את הלהקה שלו ושל רותם מהתיכון.
השניים מצרפים אליהם את יוני, חברם הנערץ והכריזמטי שבינתיים הספיק לחזור בתשובה, להקים משפחה ולעבור לגור בהתנחלות, ויחד – שלושה גברים בני ארבעים, שלא נראים בשום צורה כמו כוכבי רוק, אורזים מזוודות, כלי נגינה וכמה ספרי תנ”ך, ונוסעים להופיע במקום היחיד שבו יש להם באורח פלא כמה מעריצים: רוסיה. אל המסע מתלווה אביה של אשתו של אמיר, שמחליט לשמש כאמרגן, וכל מה שיכול להשתבש בדרך – משתבש….
המסע שלהם מגיע עד ערבות רוסיה המושלגת. הוא עובר ביערות אינסופיים, בערים תעשייתיות ובמועדוני רוק עם ריח של סקס, אלימות וצ’יפס. השלושה מגלים שברוסיה כל מה שפחדת ממנו, או חלמת עליו בסתר, או ברחת ממנו כל החיים, יכול לקרות.
“חזקים ברוסיה” הוא סיפור מצחיק-עצוב על משבר גיל, על חברוּת, על רומנטיקה ועל חלומות ישנים ושבריהם.
[…] רן דברת ותהילה גולדברג ענו השבוע על השאלון של קורא […]
[…] השאלון עם רן דברת בבלוג "קורא בספרים", 30.5.16 […]