1) מהם הספרים האהובים עליך?
הספר של הרב חיים סבתו “בואי הרוח” הוא יוצא מן הכלל לדעתי. כבר מזמן הייתי בקשר עם ההפקה של הבימה וברור לי שיום אחד יעשו מהספר הזה מחזה שירוץ בכל העולם. לאחרונה קראתי את הספר של אבי פרימור לשעבר שגריר ישראל בגרמניה “המלחמה הגדולה של לודוויג ולואי” יש קווי דמיון בין הספרים בנקודה ששניהם מתיחסים למלחמת העולם הראשונה בה נלחמו גרמניה וצרפת כשבשני הצדדים יש חיילים יהודים שבעצם נלחמים בפטריוטיות רבה אחד מול השני.
2) מהם ספרי הילדים האהובים עליך?
בגדול אין כמו הספרים של אורי אורבך כמו למשל “מתקן החלומות” או “אולי בשבת יזרקו סוכריות” שילוב של חכמה עם הומור ושנינות. אני קורא אותם המון לילדי. יש כמובן גם את “כספיון” הנרגש של פאול קור. כשהייתי ילד קראתי כמובן את חסמבה , השביעיה הסודית ודני דין. אצל רופא השיניים קראנו את אסטריקס. מאד התחברנו גם לאמיל והבלשים. הילדים שלי היום קוראים בעיקר קומיקס, בעיקר סדרה בשם הגיע הזמן של נתנאל ובת אל אפשטיין. סדרה מדהימה.
3) מה הספר האחרון שקראת?
קראתי את “כאב” של צרויה שלו. נחמד, משפחתי, לא התעלפתי. קראתי את “יום הולדת שמח נוח” של נועם זיו ספר טוב שמעורר המון מחשבות פילוסופיות. קראתי את “בנדיט” של איתמר אורלב ואת “לא מפסיקים אהבה באמצע” של ליאור אנגלמן.
4) איזה ספר גרם לך לתהות, על מה המהומה?
הוצאת זיקית ניסתה לחדש. קראתי את הראשון והתלהבתי מאד, קראתי את השני ונהנתי, בשלישי שאלתי על מה המהומה. את הרביעי כבר לא קראתי.
5) איזה ספר לא זכה למספיק הערכה לדעתך?
הספר “עד שיום אחד” עם כל ההערכה שהוא קיבל וכל הפרסים שהוא קיבל וכל המהדורות והכל. עדיין לא זכה למספיק הערכה. איכשהו יש בספר הזה את הכל. זה ספר שאתה עובר איתו מסע מטורף שמשנה לך את החיים. זה ספר שגורם לך להבין מי אתה, שגורם לך להודות על מה שיש לך, להבין איפה אתה חי, כמה החיים קשים ומסובכים ואיזה נס שאתה עדיין שפוי. אני אומר לשמי זרחין אתה יצרת יצירת מופת שהיא אחת למאה שנה. ככה אני מרגיש.
6) מיהם הסופרים האהובים עליך?
טוב יש המון ולכל אחד יש יתרונות וגם חסרונות. כולם בני אדם. בתור ילד הערצתי את אנדרסן. הוא הצליח לגעת בי במקומות מאד עמוקים בנשמה. כשגדלתי הערצתי את טולקין. יותר את הסרט מאשר הספר. שר הטבעות, המאבק בין הרע והטוב זה היה בשבילי ממש עמוק. ברור שגם אלתרמן וגרוסמן אהובים עלי מאד ושניהם ראויים להערצה.
7) ספר שנתן לך השראה?
ספרים אוטוביוגרפיים נותנים לי השראה. למשל האוטוביוגרפיה של שלום עליכם “חיי אדם” ספר פשוט מדהים שקראתי אולי ארבע פעמים. או הספר “החיים והספרות” שכתב מרסל רייך רניצקי, ספר שלמדתי ממנו המון, או אפילו “מבוא אישי” האוטוביוגרפיה של השופט חיים כהן שהיא מרתקת.
8) ספר עיון מומלץ?
לא קורא ספרי עיון. משעמם אותי.
***
מרדכי (מודי) כהן, מורה ומדריך לספרות באיזור ירושלים, מטעם משרד החינוך. בעל תואר שני בספרות ובהיסטוריה, מעביר סדנאות לכתיבה יוצרת. בימים אלה רואה אור אסופה בשם “הלילה הזה כולו שירה – שירה ישראלית המתכתבת עם ההגדה ועם יציאת מצרים” בעריכת מודי כהן (הוצאת חבר לעט, סדרת איתמר לשירה).
לעמוד הספר באתר אינדיבוק לחצו כאן.
עוד על הספר:
יציאת מצרים היא האירוע המשמעותי ביותר בהיסטוריה של עם ישראל – האירוע בו הפכנו לעם, וליל הסדר הוא אחד הערבים המשפחתיים היותר משמעותיים, אותו חוגגים דתיים וחילונים כאחד.
אסופת השירים שלפניכם מבקשת לחבר את ההגדה למציאות של היום – להווייה הישראלית. לנסות לעקוב, דרך השירים, אחרי סיפור יציאת מצרים כפי שהוא – חי ופועם, לובש ופושט צורה, בתוך החברה הישראלית המתחדשת. להפוך את סיפור יציאת מצריים שהתחולל לפני 3000 שנה לסיפור נוסף, מודרני, ישראלי, לעיתים חברתי ולעיתים אישי מאד.
יציאת מצריים הפכה למטאפורה שימושית בשירה ובשפה העברית, ומושגים רבים נוספים הקשורים בפסח קבלו משמעות חדשה. החל מביעור חמץ, דרך העבדות, החירות, המכות וקריעת ים סוף.
מאות שירים בשירה הישראלית המודרנית עוסקים ביציאת מצריים ובנושאים הנלווים לה.
אצל אברהם חלפי, למשל, קריעת ים סוף היא הניסיון לעבור את החיים בשלום. הוא שואל את עצמו כיצד ניתן לחצות את הים למרות המשברים והסערות הפוקדים את האדם.
אצל אביחי קמחי ביעור החמץ הוא הניסיון להיפטר מן המשקעים של האהבות הכוזבות.
אצל ברי סחרוף העבדות היא התמכרות לתאוות ולהנאות רגעיות. אצל שלומי חסקי הפרעונים של היום הם הזוגות הצעירים הדורשים דירה ובטוחים שהכול מגיע להם. ואצל יוסף עוזר עשר המכות הן המכות שהוא קיבל מרבו בתלמוד תורה.
לכל שיר נלווה ניתוח קצר, זווית קריאה אישית, התייחסות קצרה, כשהמטרה היא להנגיש את השירים לקהל הרחב ועם זאת לתת ביטוי לנקודה אחת, מיוחדת, המצויה בשיר, להבהיר את החיבור המיוחד של השיר להגדה, ובעיקר להעלות אפשרות לדיון משפחתי משמעותי ורלוונטי בעקבות השאלות שהשיר מעלה.
האסופה לא באה בשום אופן להחליף את ההגדה הקיימת, אלא להוסיף עליה נדבך. לאפשר לכל אוהבי השירה ומשפחותיהם להוסיף גם שיר אחד או שניים מן השירה הישראלית, לשולחן הסדר, ודרכם להרחיב ולהעשיר את סעודת החג.
האסופה מתמקדת בשירים שנכתבו בישראל בחמישים השנים האחרונות, דהיינו בשירה הישראלית המודרנית. היא מכילה 70 שירים שנבחרו מתוך מאות. משוררים ותיקים וידועים לצד משוררים צעירים: יהודה עמיחי, נתן אלתרמן, אמיר גלבוע, דן פגיס, לאה גולדברג, אריה סיון, אברהם חלפי, דוד שמעוני, מאיר ויזלטיר, אדמיאל קוסמן, טוביה ריבנר, רוני סומק, רבקה מרים, חמוטל בר-יוסף, ברי סחרוף, יענקל’ה רוטבליט, יואב איתמר, אלחנן ניר, אלי אליהו, ועוד ועוד.
השאירו תגובה