שלום לכולם, 

לשימושכם, אני מעתיק לכאן את הקומוניקט והתוכניה של פסטיבל הסופרים הבינלאומי בירושלים שיערך במאי הקרוב. 

תהנו. 


פסטיבל הסופרים הבינלאומי ירושלים

משכנות שאננים, 25–28 במאי 2016

פסטיבל הסופרים הבינלאומי החמישי במשכנות שאננים, ירושלים, ייפתח ב-25 במאי 2016 ויתקיים לאורך סוף שבוע גדוש ובו עשרות אירועי תרבות, מופעי מוסיקה, הרצאות, סיורים, סדנאות כתיבה, אירועים לילדים ומפגשים עם יוצרים וסופרים בולטים מהארץ ומהעולם.

את הפסטיבל מנהל מוטי שוורץ, מנכ”ל משכנות שאננים. והמנהלת האמנותית היא לירן גולוד. הפסטיבל מתקיים בתמיכת הקרן לירושלים ולכבוד חגיגות חמישים שנה לפעילותה, בשיתוף משרד התרבות, קרן ג’נסיס ומשרד החוץ, וכן קרנות ותורמים פרטיים.

לפסטיבל יגיעו השנה סופרים מכל רחבי העולם, שלרבים מהם יהיה זה ביקור ראשון בישראל:  קולום מקאן, הסופר האירי המצליח ביותר כיום; לילה עזאם זנגנה, סופרת איראנית המתגוררת בפריז, דוברת שמונה שפות ומתמחה ביצירתו של ולדימיר נבוקוב; אניטה דסאי וקירן דסאי מהודו, אם ובת ברוכות כישרון ועטורות פרסים, אשר יגיעו גם לרזידנסי במשכנות שאננים; נל זינק, סופרת אמריקאית המתגוררת בגרמניה, בת טיפוחיו של ג’ונתן פרנזן וחובבת ציפורים ידועה; מאי ג’יה, איש המודיעין הסיני לשעבר ואחד הסופרים המצליחים ביותר בסין, אשר זכה לאחרונה גם להצלחה משמעותית במערב ומשמש נשיאו של איגוד הסופרים הסיני במחוז מגוריו, ג’ג’יאנג; אנתוני מארה, שם חם בשמי הספרות בארה”ב, שהמבקרים גומרים את ההלל על ספריו; חואן גבריאל ואסקס מקולומביה, כוכב עולה בשמי הספרות הלטינו-אמריקאית; חסוס קראסקו מספרד, שהנובלה שלו “תחת כיפת השמים” הייתה לרב-מכר ומעובדת לקולנוע בימים אלה; גארי שטיינגארט, הוודי אלן של עולם הספרות האמריקאי; ושלי אוריה, ישראלית-אמריקאית המתגוררת כיום בניו יורק ועובדת גם כמאמנת אישית של סופרים ואמנים, שספרה הראשון, שנכתב ופורסם באנגלית, ראה אור לאחרונה גם בתרגום עברי.

הסופרים האורחים ישתתפו באירועי הפסטיבל לצד יוצרים ואנשי רוח ישראלים ובהם הסופרים

דויד גרוסמן, אתגר קרת, סמי מיכאל, מאיר שלו, א.ב. יהושע, דורית רביניאן, אורלי קסטל בלום, שירה גפן, דרור בורשטיין, יערה שחורי, אסף שור, מיכל גוברין, צרויה שלו, רובי נמדר, נגה אלבלך, תמר מרין, מתן חרמוני, שמעון אדף, ישי שריד, לאוניד פקרובסקי, דרור משעני, איימן סיכסק, אבן פלנברג, שהרה בלאו, נעה ידלין, ניר ברעם ואסף גברון; המשוררים רוני סומק, תהל פרוש, נועם פרתום ושלומי חתוכה; השחקנים ליאור אשכנזי, סשה דמידוב ואורי הוכמן; המוסיקאים אהוד בנאי, ארקדי דוכין, יהלי סובול ותמר אייזנמן; האמנים יאיר גרבוז וגיא בן נר; הרב בני לאו; ועוד רבים אחרים.

בין האירועים הבולטים בפסטיבל ניתן למנות מופע ספרותי-מוסיקלי מיוחד של אהוד בנאי; את חגיגות יום הולדת תשעים לסופר סמי מיכאל; מפגשים מקומיים מיוחדים של סדרת אירועי הספרות הניו-יורקית הפרועה והמצליחה Happy Ending בהשתתפות סופרים, מוסיקאים ואמנים; “פוטו נצח” עם הסופר אלכס אפשטיין, אשר יקבל מבקרים בטחנת הרוח במשכנות שאננים ויהפוך אותם לדמויות בספרו החדש, שייכתב במהלך הפסטיבל; מחווה ל”דון קיחוטה” לרגל 400 שנה למותו של מחברו, מיגל דה סרוונטס; תערוכה חדשה של יאיר גרבוז; בכורה חגיגית של האופרה לילדים “לילה בלי ירח”, המבוססת על ספרם של אתגר קרת ושירה גפן; אירועי זוגות יוצרים עם תמר מרין ומתן חרמוני ועם יערה שחורי וגיא בןנר; אירועי זוגות יוצרים לילדים עם מאיר שלו ואילת שדה ועם אתגר קרת ושירה גפן; סדנת כתיבה לבני נוער בנושא גיבורי-על; סדנת קונגפו עם אסף שור ודרור משעני; סיורים בהדרכת סופרים; ומפגשים שיתקיימו במסגרת סדרת סופרים מדברים אמנות: פסטיבל הסופרים מתארח במוזיאון ישראל. במהלך הפסטיבל יופעל גם גן ספרים ובו ספרייה,חנות ובית קפה.

 

מוטי שוורץ, מנכ”ל משכנות שאננים ומנהל הפסטיבל: “מרגש להיות בשלבים האחרונים לקראת פתיחת הפסטיבל, אירוע המוביל את זירת הספרות בישראל וקנה לו מקום של קבע וקהל המצפה לאורחים ולחידושים. הפסטיבל השנה יוצא מן הספרות גם אל דיון בענייני השעה והחברה על במה פלורליסטית ומכילה. אנו ממצבים את משכנות שאננים כבית לפעילות התרבותית הבינלאומית בירושלים, שבמסגרתה גם מתארחים יוצרים מכל העולם בתוכנית הרזידנסי של המקום.”

לירן גולוד, המנהלת האמנותית של הפסטיבל: “הפסטיבל השנה מציג תוכנית רעננה ובלתי שגרתית בסימן של שיתופי פעולה בינלאומיים ושל עיסוק בצדדים הבלתי-ספרותיים בחייהם של הסופרים ובמרכיבים הבינתחומיים של יצירתם. לצד זאת יתקיימו גם פרויקטים מקוריים וחד-פעמיים שהופקו במיוחד עבור הפסטיבל, תוך שילוב של קולות חדשים ומרתקים מהארץ ומחו”ל.

כרטיסים ניתן לרכוש במשרדי בימות, טל’ 6226*, www.bimot.co.il


 

תוכנית הפסטיבל

יום ד’, 25.5

 

11:00–12:00

סופרים מדברים אמנות: פסטיבל הסופרים מתארח במוזיאון ישראל

אל מה פעורות עיניו של מלאך ההיסטוריה?

פרופ’ מיכל גוברין, סופרת ובמאית, יוצאת בעקבות התערוכות “לילה יורד על ברלין” ו”דפוסים משתנים” אל מסע מבעד ללילה היורד על ברלין ואל עבר האות העברית. שיחה עם בנימין ושולם, בקט ועגנון, צלאן ודרידה, על הגבול שבין חורבן וגאולה.

מנחה: שוע בן ארי, עוזרת לאוצרת ראשית, האגף לאמנויות מוזיאון ישראל, ירושלים

היציאה למפגש מביתן הכניסה. מומלץ להגיע עד 10:45

16:00-17:00

ירושה ספרותית

אניטה דסאי, קיראן דסאי וצרויה שלו בשיחה עם תמר מרין

אניטה דסאי ובתה קיראן דסאי (הודו), שתיהן סופרות נודעות ועתירות פרסים, הגיעו יחדיו לרזידנסי בן חודש במשכנות שאננים. במסגרת הפסטיבל ייפגשו השתיים עם הסופרת הישראלית המצליחה צרויה שלו. הסופרת תמר מרין, שתנחה את המפגש, תשוחח עמן על שושלות משפחתיות של סופרים, על הקשר בין כתיבה פרטית לכתיבה לאומית ועל אהבה וכאב. אודיטוריום דה-בוטון, משכנות שאננים

 

16:00-17:00

סדנה לפתיחת מחסומים יצירתיים

שלי אוריה (ארה”ב/ישראל), סופרת ומנחה לכתיבה יוצרת המתגוררת בניו יורק, עובדת גם כמאמנת אישית המתמחה בפתיחת מחסומים יצירתיים למטרות אמנותיות בפרט ולשיפור המחשבה היצירתית בכלל. במסגרת הפסטיבל תקיים אוריה סדנה ובה תציג את הנושא ותדגים את כוחן של יצירתיות ודמיון לשנות את חיינו. אולם פוסטל, משכנות שאננים

 

16:00–19:00

פוטו נצח בטחנת הרוח

אלכס אפשטיין

הסופר אלכס אפשטיין מציע למבקרי הפסטיבל הזדמנות בלתי חוזרת: חיי נצח שבהם יזכו באמצעות הפיכתם לדמות בספרו.

16:30–17:30

אובססיה וטירוף: בעקבות דון קיחוטה

400 שנה מלאו למותו של סרוונטס, אבל עוצמתה של יצירתו הגאונית דון קיחוטה מלווה אותנו עד היום. טל ניצן משוחחת עם חסוס קראסקו (ספרד) וחואן גבריאל ואסקס (קולומביה) על עקבות דון קיחוטיים של טירוף ואובססיה בספרות העכשווית בכלל וביצירתם בפרט. דברי ברכה: פרננדו קרדררה סולרשגריר ספרד בישראל מנחה: טל ניצן

סשה דמידוב, המשחק בהצגה דון קיחוטה בתיאטרון גשר, יקריא קטעים מהיצירה

אוהל הפסטיבל, רחבת מלכי ספרד, משכנות שאננים

 

17:30–19:00

קבלת פנים לרגל תערוכה חדשה ליאיר גרבוז ואחריה

הביצה והתרנגולת: יאיר גרבוז בשיחה עם שמעון אדף

שיחה בין האמן יאיר גרבוז לבין הסופר, המשורר והמוסיקאי שמעון אדף לרגל פתיחת תערוכת היחיד החדשה של גרבוז, להיגיון יש יגון משלו, בגלריה דואק במשכנות שאננים. השניים ישוחחו על היחסים המורכבים שבין טקסט לדימוי, על הדקונסטרוקציה של השפה ועל חשיבות השטות וההומור ביצירה. האירוע יכלול הקראת שירה ונגינה חיה מאת אדף.

קבלת הפנים תתקיים בגלריה דואק, משכנות שאננים בשעה 17:30.

השיחה תתקיים באודיטוריום דה-בוטון, משכנות שאננים בשעה 18:00

 

18:00–19:00

דיסטופיות ואוטופיות בבית המקדש

רובי נמדר וישי שריד

על הבית וחורבנו במישור הפרטי והלאומי כפי שהוא משתקף בספריהם של רובי נמדר (ארה”ב) וישי שריד. מהי המשמעות של בית המקדש בהיבט האישי והספרותי, והאם יכול להיות שעצם הכתיבה על בית המקדש היא נדבך נוסף בדרך להקמתו?

מנחה: שהרה בלאוהמרכז למוסיקה ירושלים, משכנות שאננים

19:30–20:30

אירוע הפתיחה

עולם קטן

דויד גרוסמן משוחח עם קולום מקאן

דויד גרוסמן ישוחח עם קולום מקאן (אירלנד), אחד הסופרים האיריים החשובים ביותר כיום, שספרו יסתובב לו העולם הגדול נמכר ביותר ממיליון עותקים ותורגם לעשרות שפות. השניים ישוחחו על אמנות הכתיבה ועל תפקיד הסופר בעתות משבר, על היחסים שבין הכותב וספרו והאופן שבו הם משפיעים זה על זה, וכן על תהליך השלום בישראל ובאירלנד.

מנחה: קובי מידן  – אוהל הפסטיבל, רחבת מלכי ספרד, משכנות שאננים

האירוע יתקיים בשפה אנגלית. לאחר האירוע תתקיים קבלת פנים למוזמנים

 

יום ה’, 26.5

 

10:30–11:30

מָה אַתָּה רֹאֶה יִרְמְיָהוּ

דרור בורשטיין משוחח עם הרב בני לאו

בספרו החדש, טיט, הסופר דרור בורשטיין כותב מחדש את סיפורו של ירמיהו כמתרחש בירושלים שהיא עתיקה ובת זמננו גם יחד. הוא והרב ד”ר בני לאו, מחבר הספר ירמיהו: גורלו של חוזה, ישוחחו על נביאים, מלכים, גאולה וחורבן. אולם ג’ינוגלי, משכנות שאננים

 

10:30–11:15

זוגות יוצרים לילדים

אתגר קרת ושירה גפן בפעילות מיוחדת לילדים בל”ג בעומר

במסגרת הסדרה זוגות יוצרים לילדים שעורך הפסטיבל, אתגר קרת ושירה גפן יקריאו לקטנטנים מספרם האהוב לילה בלי ירח. כמו כן יתקיימו במפגש הקראת בכורה מיוחדת של סיפור חדש מאת קרת ושיחה עם הילדים – מתחם טחנת הרוח –  מיועד לבני ובנות 5–9

 

11:00–13:00

סופרמן ברכבת הקלה: סדנת כתיבה לילדים ובני נוער

סדנה בהנחייתה של גלית דהן-קרליבך, שתוקדש לגיבורי-על מעולם הספרות הפנטסטית והריאליסטית ולדמויות שניחנו בכוחות מיוחדים ומשונים. נלמד כיצד דמויות אלה מאופיינות ומפותחות מבחינה ספרותית וניצור דמות משלנו, שתתאפיין בקסם מיוחד משלה.

אולם פוסטל, משכנות שאננים הסדנה לבני ובנות 9–13

בשיתוף המגירה, בית הספר לכתיבה של כנרת זמורה-ביתן

 

 

סופרים מדברים אמנות: פסטיבל הסופרים מתארח במוזיאון ישראל

פרבולה של הצלחה

לאוניד פקרובסקי בשיחה על אלברכט דירר

 

לאוניד פקרובסקי הוא סופר, איש רוח ומבקר אמנות, שסיפוריו הקצרים מתכתבים לעתים קרובות עם עולם האמנות והפילוסופיה. הוא עלה לארץ בשנות התשעים ומאז עובד למחייתו כשומר. פקרובסקי ישוחח עם הקהל על אלברכט דירר – אמן דגול שנגע ללבו והשפיע על כתיבתו. השיחה תתקיים בחדר העיון לרישומים והדפסים ותכלול התבוננות בעבודותיו של דירר. מנחה: טניה סירקוביץ’, אוצרת ומנהלת המחלקה להדפסים ורישומים

מוזיאון ישראל, ירושלים

11:00–12:00, מפגש בשפה העברית

12:30–13:30, מפגש בשפה הרוסית

היציאה למפגש תתקיים בביתן הכניסה. מומלץ להגיע עד 10:45

12:00–13:00

לילה בלי ירח: אופרה לילדים

מופע הבכורה

פסטיבל הסופרים מציג מופע בכורה חגיגי של אופרה לילדים מאת המלחין שלומי פריג’. המופע מבוסס על ספרם של אתגר קרת ושירה גפן, לילה בלי ירח. היצירה תבוצע בידי הרכב קאמרי.

מלחין ומנצח: שלומי פריג’

קורא: אורי הוכמן

פסנתרן: אנדי פלדבאו

אנסמבל קנטילנה:

                     הדר בייזר, סופרן

                     דנה כזמה, מצו-סופרן

                     ענבל שילור, אלט

אודיטוריום דה-בוטון, משכנות שאננים  האירוע מיועד לבני ובנות 5–9

16:00–17:00

על ציפורים ואנשים

צופים בציפורים עם נל זינק ודרור בורשטיין

הסופרת נל זינק (ארה”ב/גרמניה), בת טיפוחיו של ג’ונתן פרנזן וכוכבת עולה בשמי הספרות הבינלאומית, פועלת מזה שנים למען הצלת ציפורים נכחדות. זינק והסופר דרור בורשטיין ייפגשו בתחנה לחקר ציפורי ירושלים, לשיחה על הפואטיקה של ציפורים ואנשים כשם שהיא משתקפת בספרה של זינק, הכותלי (The Wallcreeper). במסגרת האירוע תתקיים תצפית בציפורים ובתהליך הטיבוע, שיבוצע בידי מדריך מוסמך בליווי הסברים.

התחנה לחקר ציפורי ירושלים, רח’ רוטשילד 2 יש להירשם מראש בטל’ 6226*.

 

16:00–17:00

אפשרות של אלימות: חיים בצל הטרור

דרור משעני, איימן סיכסק וחואן גבריאל ואסקס

על חברות הנאלצות להתקיים בצל טרור ואלימות ועל השתקפותן ביצירותיהם של ואסקס (קולומביה), משעני וסיכסק. שיחה סוחפת על רציחות בלתי מפוענחות, פחדים קטנים ופחדים גדולים והאובססיה הבלתי נלאית למציאת ה”אמת” בסיפור בעולם שגם האמת הופכת בו לבדיון. מנחה: נטע אחיטובבשיתוף שגרירות קולומביה

16:00–17:00

סופרים כסף: על יחסי עבודה וכלכלה בראי הספרות הישראלית

הפאנל יעסוק בפנים השונים של הקשיים הכלכליים-חברתיים בישראל ובביטויים בספרות הישראלית. בשיחה ישתתפו כותבים המייצגים קולות בלתי שגרתיים בשדה הספרות: לאוניד פקרובסקי, סופר ואקדמאי מבריק העובד בשמירה למחייתו, תהל פרוש, משוררת, סופרת, מסאית ופעילה חברתית שעבודת הדוקטורט שלה עוסקת בנושא עבודה וכסף בספרות, ונגה אלבלך, סופרת ועורכת שנטשה קריירה בטוחה בתחום הפיננסי לטובת חיי הספרות והכתיבה. מנחה: עינת פישביין  אולם ג’ינוגלי, משכנות שאננים

בשיתוף “המקום הכי חם בגיהנום”

 

16:00–19:00

פוטו נצח בטחנת הרוח

אלכס אפשטיין

הסופר אלכס אפשטיין מציע למבקרי הפסטיבל הזדמנות בלתי חוזרת: חיי נצח שבהם יזכו באמצעות הפיכתם לדמות בספרו.

 

17:00–18:30

סדנאות כתיבה יוצרת בשיתוף המגירה

 

שהרה בלאו: הסודות

קבוצת זרים תחלוק סודות ותגלה שלפעמים הכתיבה היא הדרך הטובה ביותר להשתחרר מהם.

 

נעה ידלין: איזהו גיבור?

איך הופכים דמות מאוסף של תכונות לאדם של ממש, הנושם וחי בין דפי הסיפור?

 

רוני סומק: גליוטינה

סדנה שבה יינתנו יותר עצות למחיקה מאשר עצות לכתיבה.

 

בשיתוף המגירה, בית הספר לכתיבה של כנרת זמורה-ביתן

17:30–18:30

כוחה של המלה: הספרות כמנוע לשינוי חברתי

האם אנו תמימים די הצורך לחשוב שהמלה הכתובה יכולה לשנות מציאות? כיצד יכולים ארגונים ספרותיים בעלי אג’נדה חברתית להוביל לשינוי, אם בכלל? המשתתפים ידונו בסוגיות של אחריות הסופר והספרות ומעורבותם בעתות קונפליקט ומשבר.

עם קולום מקאן (אירלנד), לילה עזאם זנגנה (צרפת/איראן), ניר ברעם ואסף גברון

מנחה: נטע הלפריןאודיטוריום דה-בוטון, משכנות שאננים

 

18:00–19:00

ספרות סינית עכשווית

מאי ג’יה משוחח עם אבן פלנברג

איזה ספר צריך לכתוב כדי שיהיה רב-מכר בסין? מאי ג’יה (סין), נשיא איגוד הסופרים של מחוז ג’ג’יאנג ואחד הסופרים הסינים המצליחים ביותר כיום, ישוחח עם הסופר והמתרגם אבן פלנברג, אשר לימד כתיבה יוצרת בהונג קונג. מלבד הדיון בספרו המצליח של מאי, מפוענח, ובסיבות להצלחתו המופלגת, השניים ישוחחו על הרגלי הקריאה של הקוראים הסינים, על סוג הספרות העכשווית המעניין אותם ועל מידת החשיפה שלהם אליה לאור הצנזורה, ויתהו אם הם קוראים ספרות מתורגמת, איזו ספרות סינית הופכת לבינלאומית ומדוע. לצד זאת ישוחחו גם על נושאים אחרים, ובהם למשל סדנאות כתיבה יוצרת.

אולם ג’ינוגלי, משכנות שאננים המפגש יתקיים בשפה האנגלית ובשפה הסינית

מתורגמן: אוהד נבו

19:00–20:30

Happy Ending Jerusalem

סדרת הספרות המצליחה מניו יורק מגיעה למשכנות שאננים!

שיתוף פעולה בינלאומי של הפסטיבל עם סדרת הספרות המצליחה ביותר בניו יורק, Happy Ending. הסדרה משלבת ספרות, מוסיקה ואמנות על במה אחת.

הפי אנדינג ירושלים מס’ 1

בהנחיית אוצרת הסדרה, אמנדה שטרן (ארה”ב), ובהשתתפות אנתוני מארה (ארה”ב), אתגר קרת, קולום מקאן (אירלנד) ונל זינק (ארה”ב/גרמניה)

מוסיקה: תמר אייזנמן

מאיירת: מיכל בוננו

אוהל הפסטיבל, רחבת מלכי ספרד, משכנות שאננים

20:30–22:00

אירוע מחווה לסמי מיכאל

אירוע מיוחד לכבוד סמי מיכאל, לרגל הגיעו לגיל תשעים.

משתתפים: נועם פרתום, שלומי חתוכה ורוני סומק.

מוסיקה: ארקדי דוכין

קטע מחול: בר אלטרס

שחקנים: ליאור אשכנזי

מנחה: ליעד מודריק

אודיטוריום דה-בוטון, משכנות שאננים

יום שישי 27.5

 

10:00–12:00

פוטו נצח בטחנת הרוח

אלכס אפשטיין

הסופר אלכס אפשטיין מציע למבקרי הפסטיבל הזדמנות בלתי חוזרת: חיי נצח שבהם יזכו באמצעות הפיכתם לדמות בספרו.

 

10:00–11:00

זוגות יוצרים

תמר מרין ומתן חרמוני, חיי נישואים

בני הזוג תמר מרין ומתן חרמוני בשיחה עם בלהה בן אליהו. מה קורה כשהמוזה ממריאה בדיוק כשהילד חולה? איך מחליטים מי יוריד את הזבל ומי ישב לכתוב? על הרגעים הטובים והפחות טובים שבשגרת חייהם של זוג כותבים נשוי: כיצד כל אלו באים לידי ביטוי בספריהם של מרין וחרמוני ומשקפים את החיים, הכתיבה ומה שביניהם.

 

11:00–12:00

סופרים מדברים אמנות: פסטיבל הסופרים מתארח במוזיאון ישראל

 

זוגות יוצרים

יערה שחורי וגיא בן-נר, חיים של אחרים

שיחה בין בני הזוג יערה שחורי, סופרת ועורכת, וגיא בן-נר, אמן וידיאו-ארט שעבודותיו נכללות באוסף מוזיאון ישראל. השניים ישוחחו על השפעות הדדיות ונקודות ממשק בין שני סוגי המדיה, וכן על ההתכתבות הפנימית בין הטקסט הכתוב לדימוי. השיחה תלווה בהקרנת קטעים מסרטיו של בן-נר.

מנחה: ד”ר אמיתי מנדלסון, אוצר לאמנות ישראלית, מוזיאון ישראל, ירושלים

היציאה למפגש מביתן הכניסה. מומלץ להגיע עד 10:45 כרטיסים  02-6771300

11:15–12:15

סיפור משפחתי

גארי שטיינגרט ואתגר קרת משוחחים עם דקלה קידר

האם יש דבר כזה, “משפחה יהודית”? גארי שטיינגרט (ארה”ב) ואתגר קרת ישוחחו עם דקלה קידר על סיפורים משפחתיים שהשתיקה יפה להם בעקבות ספריהם האוטוביוגרפיים כישלון קטן ושבע השנים הטובות.

אודיטוריום דה-בוטון, משכנות שאננים

 

12:30–14:00

זוכר כמעט הכול

אהוד בנאי במופע מיוחד עבור פסטיבל הסופרים

הסופר והמוסיקאי אהוד בנאי במפגש ספרותי-מוסיקלי ראשון מסוגו, בו ידבר על יצירתו ויאפשר לקהל לראות ולשמוע כיצד מתמזגים זה בזה עולמות המלה והצליל.

אוהל הפסטיבל, רחבת מלכי ספרד, משכנות שאננים

יום שבת 28.5

 

10:00–11:00

Hit-Lit

קונג-פו עם אסף שור ודרור משעני

 

אסף שור נודע כסופר מוערך, אך הוא גם מאמן ומתאמן בקונג-פו לא-קלאסי מבית מדרשו של ברוס לי. שור ישוחח עם דרור משעני על הדרך בה מחלחלת האלימות לכתיבה הספרותית ועל ההשפעות ההדדיות של אמנות הלחימה והכתיבה. במסגרת האירוע יזמין שור את הקהל לחבוט בציוד שיסופק במקום, כמו גם זה בזה ובמבקרי ספרות מזדמנים. נא לבוא בלבוש נוח!

גן יעל, משכנות שאננים

 

10:00–13:00

ירושלים משחקת מחבואים: סיור ספרותי למבוגרים הכולל תרגיל בכתיבה

סיור בנופים המרהיבים שבסביבות משכנות שאננים ובאזורי הדמדומים של היצירה, האגדה, ההיסטוריה והפולקלור: עיר מול מדבר, טחנות קמח עכשוויות ועתיקות, דמויות הזויות וגדולות מהחיים, לבבות אבודים, מערה של מגלומן ועמק מכושף.
במהלך הסיור יתנסו המשתתפים בכתיבה הקשורה בזמן ובמרחב.  משך הסיור כשלוש שעות, והוא מיועד להורים וילדים בגילאים 9–10. מסלול : כנסיית סנט אנדרוז, משכנות שאננים (טחנת קמח, תצפית, שער), בר הורדוס, מלון המלך דוד. מנחה: גלית דהן-קרליבך

בשיתוף המגירה, בית הספר לכתיבה של כנרת זמורה-ביתן

 

10:00–10:45

זוגות יוצרים לילדים

יוצאים להרפתקאות עם מאיר שלו ואילת שדה

 

במסגרת הסדרה זוגות יוצרים לילדים שעורך הפסטיבל, מאיר שלו ואילת שדה יספרו לילדים על הרפתקאות קטנות וגדולות ויקריאו מתוך ספרה של שדה ביצה של תנין ומתוך ספריו של שלו הקטר שרצה לנסוע לרומא, הכינה נחמה ואחרים.

מתחם טחנת הרוח, משכנות שאננים- האירוע מיועד לבני ובנות 5–8

 


11:00–12:00

א. ב. יהושע ורובי נמדר בשיחת פיוס

בפסטיבל הסופרים 2014 שוחח א. ב. יהושע עם ניקול קראוס על יהודי התפוצות והגדירם כיהודים “חלקיים” לעומת היהודים ה”שלמים” החיים בישראל. רובי נמדר (ארה”ב), סופר ישראלי החי מזה שנים בארה”ב, יצא בפומבי נגד תפישה זו. כעת נפגשים השניים לשיחה המוגדרת כשיחת פיוס. האומנם? מנחה: מיה סלע –  אוהל הפסטיבל

 

12:30–13:30

טבע האדם

מאיר שלו משוחח עם חסוס קראסקו

מאיר שלו וחסוס קראסקו (ספרד) בשיחה על אכזריותו של הטבע ואכזריותו של המין האנושי, העומדות שתיהן בלב יצירת הביכורים היפהפייה של קראסקו, “תחת כיפת השמים”, כמו גם במרכז הרומן האחרון של שלו, “שתיים דובים”.  מנחה: עינת טלמון, ראש מחלקת תרבות במכון סרוונטס לתרבות ספרד – אודיטוריום דה-בוטון, משכנות שאננים

 

13:00–14:00

אהבה והעיר הגדולה

צרויה שלו ושלי אוריה

ספרה של שלי אוריה (ארה”ב/ישראל) ניו יורק 1 תל אביב 0 נכתב במקור באנגלית ויצא לאור בארה”ב בטרם תורגם לעברית והתפרסם בארץ. מפגש בין-דורי יתקיים בין אוריה, המתגוררת בניו יורק, וצרויה שלו, אחת הסופרות הישראליות המצליחות ביותר בחו”ל כיום, ובו ישוחחו השתיים על אהבה, משפחה וכתיבה חוצת גבולות ויבשות.

מנחה: אריק גלסנר –  אולם ג’ינוגלי, משכנות שאננים

16:00–19:00

פוטו נצח בטחנת הרוח

אלכס אפשטיין

הסופר אלכס אפשטיין מציע למבקרי הפסטיבל הזדמנות בלתי חוזרת: חיי נצח שבהם יזכו באמצעות הפיכתם לדמות בספרו.

16:00–17:30

שבע דקות בגן עדן

סופרי הפסטיבל מספרים בשבע דקות על הרגע ששינה את חייהם. בהשתתפות מאי ג’יה (סין), חסוס קראסקו (ספרד), לילה עזאם זנגנה (צרפת/איראן), אמנדה שטרן (ארה”ב) וקיראן דסאי (הודו)  אוהל הפסטיבל, רחבת מלכי ספרד, משכנות שאננים

 

 

16:00–17:00

בשידור חי משדה הקרב

אנתוני מארה בשיחה עם אורן נהרי

ספרו עטור השבחים של אנתוני מארה (ארה”ב), קונסטלציה של תופעות חיוניות, הוא רומן המתרחש על רקע המלחמה בצ’צ’ניה. מארה ישוחח עם אורן נהרי על ההבדלים שבין כתיבה ספרותית וכתיבה עיתונאית על המלחמה: האם יש דמיון בחוויה של העיתונאי בזירת הקרב לזו של הסופר? במה מתמקד כל אחד מהם כשהוא מגיע לשטח? מארה ונהרי יחלקו עם הקהל סיפורים מביקוריהם בשטחי לחימה וידונו בנקודות הממשק בין שני מדיומים אלה של כתיבה. אולם ג’ינוגלי, משכנות שאננים

17:00–18:30

מטהרן ועד שדרות: ערים מדומיינות

דורית רביניאן, לילה עזאם זנגנה ושמעון אדף

בצל משבר הפליטים באירופה והטרור הבינלאומי ישוחחו דורית רביניאן ושמעון אדף עם לילה עזאם זנגנה (צרפת/איראן), סופרת אירנית שגדלה בפריז, על הנתיבים הסמויים שמובילים בין ערים מדומיינות לבתים אבודים ועל החותם שהם משאירים בשפה ובכתיבה.

מנחה: שלומציון קינן אודיטוריום דה-בוטון, משכנות שאננים

 

19:30–20:30

סיפורים בלתי רצוניים

אורלי קסטל בלום ונל זינק בשיחה עם רנה ורבין

מפגש יוצא דופן בין שתי סופרות שוברות מוסכמות: אורלי קסטל בלום, זוכת פרס ספיר לשנת 2016, ונל זינק, כוכבת חדשה ומפתיעה בשמי הספרות הבינלאומית. השתיים, שנודעו בקולן הייחודי, ישוחחו עם רנה ורבין על ציפורים נודדות, נשים חריגות ועל הסיפורים הנרקמים באזור הדמדומים שבין הדמיון לממשות.

אודיטוריום דה-בוטון, משכנות שאננים

 

19:00–20:00

מפוענח: עולם הריגול והמודיעין בסין

מאי ג’יה בשיחה עם יוסי מלמן

מאי ג’יה (סין), אחד הסופרים הסינים המצליחים ביותר כיום, שימש במשך שנים איש ביון בשירות המודיעין הסיני. בעקבות ספרו מפוענח ישוחח מאי עם יוסי מלמן, סופר ועיתונאי המומחה לענייני מודיעין וטרור. השניים ידונו בעולם המודיעין, בדגש על סיגינט – מלאכת ההאזנות ופענוח הצפנים, המהווים נדבך מרכזי בספר. עוד ישוחחו השניים על תפקידו של המוסד הישראלי בסיפור ועל הקשר, אם ישנו, בין הבדיון למציאות. אולם ג’ינוגלי, משכנות שאננים המפגש יתקיים בשפה האנגלית ובשפה הסינית מתורגמן: אוהד נבו

 

21:00–23:00

Happy Ending Jerusalem

סדרת הספרות המצליחה מניו יורק מגיעה למשכנות שאננים!

שיתוף פעולה בינלאומי של הפסטיבל עם סדרת הספרות המצליחה ביותר בניו יורק, Happy Ending. הסדרה משלבת ספרות, מוסיקה ואמנות על במה אחת

 

הפי אנדינג מס’ 2 – אירוע נעילת הפסטיבל

משתתפים: אלכס אפשטיין, שלי אוריה (ארה”ב/ישראל) וגארי שטיינגרט (ארה”ב)

מוסיקה: יהלי סובול

מאיירת: אורית ברגמן

בהנחיית אוצרת הסדרה, אמנדה שטרן (ארה”ב)

אוהל הפסטיבל, רחבת מלכי ספרד, משכנות שאננים

 

 

אירועים מיוחדים

 

פוטו נצח

אלכס אפשטיין

הפרויקט המיוחד פוטו נצח הוזמן במיוחד לפסטיבל הסופרים הבינלאומי. אמן הסיפורים הקצרצרים, אלכס אפשטיין, יקיים במסגרתו רזידנסי של ארבעה ימים בלבד, שבמהלכם יכתוב ספר שיושלם עם תום הפסטיבל, במוצאי שבת. במסגרת הפרוייקט יציע אפשטיין למבקרי הפסטיבל חיי נצח באמצעות הפיכתם לדמות בספרו. טחנת הרוח הציורית של משכנות שאננים תהפוך לנקודת מפגש בין אלכס לבין המבקרים, אשר יקיימו איתו שיחות אישיות בנות חמש דקות, שבהן יספרו על האירוע החשוב ביותר בחייהם. בהשראת הסיפורים הללו, יירקם הספר כפסיפס אנושי של באי הפסטיבל. קטעים שייכתבו בעקבות המפגשים יפורסמו כבר במהלך הפסטיבל בפלטפורמה דיגיטלית; משתתפים המעוניינים בכך יוכלו להצטלם בתום השיחה ולשתף ברשת את הסיפור שיפורסם על אודותיהם, בלוויית תמונתם.  הפרויקט נולד מתוך השאיפה לקחת צעד אחורה, ולהציע דווקא בעידן של מאגרי מידע דיגיטליים אפשרות חלופית של ידע “אנלוגי”, ובה יתפקד אפשטיין עצמו כמעין מנוע חיפוש אנושי, המאגד הבזקי רגעים לכדי דמויות ספרותיות ויצירה אמנותית. המפגשים הבלתי אמצעיים ילבו, אנו מקווים, ניצוץ שנדמה כי אבד.

יום ד’, 25.5, 16:00–19:00

יום ה’, 26.5, 16:00–19:00

יום ו’, 27.5, 10:00–12:00

יום שבת 28.5 16:00-19:00

מיקום: טחנת הרוח

 

Happy Ending

סדרת הספרות המצליחה מניו יורק מגיעה למשכנות שאננים!

שיתוף פעולה בינלאומי ראשון בתולדות הפסטיבל עם סדרת הספרות המצליחה ביותר בניו יורק, Happy Ending. הסדרה, המשלבת ספרות, מוסיקה ואמנות על במה אחת, זכתה לשבחים מופלגים ב”ניו יורק טיימס”, ב”ניו יורק מגזין” ועוד. התארחו בה מיטב הסופרים, המוסיקאים והמאיירים, ובהם זיידי סמית, ג’ניפר איגן, לנה דנהאם, מובי, לורי אנדרסון, סוזן וגה, גארי שטיינגרט ואחרים. הסדרה נודעת בהומור פרוע ושנון ובאירועים שאיש אינו יודע לאן יתגלגלו. אמנדה שטרן, מייסדת ואוצרת הסדרה, מבקשת להציג בה פנים אחרים של הסופרים המשתתפים –פנים שהקהל הרחב בדרך כלל אינו זוכה להיחשף אליהם. לצורך כך היא מבקשת מכל סופר שעולה על הבמה להסתכן ולעשות על הבמה משהו שמעולם לא ביצע בעבר. איש אינו יודע איזה מין סיכון יקחו על עצמם הסופרים, גם לא שטרן עצמה, ועל כן כל ערב בסדרה מפתיע ושונה מקודמו. את האירוע מלווים מוסיקאי בהופעה חיה ואמן שנמצא על הבמה ומאייר את ההתרחשות כולה. אמנדה שטרן תגיע לישראל במיוחד כדי לקיים במסגרת הפסטיבל שני ערבים בסדרה: סנונית ראשונה בדרך לשיתופי פעולה נוספים מעין אלו בפסטיבלים הבאים. שני הערבים יתקיימו על גג משכנות, על רקע הנוף המרהיב של ירושלים.

יום ה’, 26.5 | 19:00

הפי אנדינג מס’ 1

בהשתתפות הסופרים אנתוני מארה, אתגר קרת, קולום מקאן ונל זינק.

מוסיקה: תמר אייזנמן

מאיירת: מיכל בוננו

שבת, 28.5 | 21:00

הפי אנדינג מס’ 2 – אירוע הנעילה של הפסטיבל

בהשתתפות הסופרים אלכס אפשטיין, שלי אוריה וגארי שטיינגרט.

מוסיקה: יהלי סובול

מאיירת: אורית ברגמן

 

סופרים מדברים אמנות: פסטיבל הסופרים מתארח במוזיאון ישראל, ירושלים

 

יום ד’, 25.5 | 11:00–12:00

סופרים מדברים אמנות: פסטיבל הסופרים מתארח במוזיאון ישראל

אל מה פעורות עיניו של מלאך ההיסטוריה?

מיכל גוברין

פרופ’ מיכל גוברין, סופרת ובמאית, יוצאת בעקבות התערוכות “לילה יורד על ברלין” ו”דפוסים משתנים” אל מסע מבעד ללילה היורד על ברלין ואל עבר האות העברית. שיחה עם בנימין ושולם, בקט ועגנון, צלאן ודרידה, על הגבול שבין חורבן וגאולה.

מנחה: שוע בן ארי, עוזרת לאוצרת ראשית, האגף לאמנויות

יום ה’ 26.5 | 11:00–12:00 (עברית), 12:30–13:30 (רוסית)

פרבולה של הצלחה

לאוניד פקרובסקי בשיחה על אלברכט דירר

 

לאוניד פקרובסקי הוא סופר, איש רוח ומבקר אמנות, שסיפוריו הקצרים מתכתבים לעתים קרובות עם עולם האמנות והפילוסופיה. הוא עלה לארץ בשנות התשעים ומאז עובד למחייתו כשומר. פקרובסקי ישוחח עם הקהל על אלברכט דירר – אמן דגול שנגע ללבו והשפיע על כתיבתו. השיחה תתקיים בחדר העיון לרישומים והדפסים ותכלול התבוננות בעבודותיו של דירר.

מנחה: טניה סירקוביץ’, אוצרת ומנהלת המחלקה להדפסים ורישומים

יום ו’, 27.5 | 11:00–12:00

זוגות יוצרים:

יערה שחורי וגיא בן-נר, חיים של אחרים

שיחה בין בני הזוג יערה שחורי, סופרת ועורכת, וגיא בן-נר, אמן וידיאו-ארט שעבודותיו נכללות באוסף מוזיאון ישראל. השניים ישוחחו על השפעות הדדיות ונקודות ממשק בין שני סוגי המדיה, וכן על ההתכתבות הפנימית בין הטקסט הכתוב לדימוי. השיחה תלווה בהקרנת קטעים מסרטיו של בן-נר. מנחה: ד”ר אמיתי מנדלסון, אוצר לאמנות ישראלית

פעילויות לילדים

יום ה’, 26.5

 

10:30–11:15

זוגות יוצרים לילדים:

אתגר קרת ושירה גפן בפעילות מיוחדת לילדים בל”ג בעומר

במסגרת הסדרה זוגות יוצרים לילדים שעורך הפסטיבל, אתגר קרת ושירה גפן יקריאו לקטנטנים מספרם האהוב לילה בלי ירח. כמו כן יתקיימו במפגש הקראת בכורה מיוחדת של סיפור חדש מאת קרת ושיחה עם הילדים.

מתחם טחנת הרוח, משכנות שאננים

המפגש מיועד לבני ובנות 5–9   מומלץ להירשם מראש

 

11:00–13:00

סופרמן ברכבת הקלה: סדנת כתיבה לילדים ובני נוער

גלית דהן-קרליבך

סדנה בהנחייתה של גלית דהן-קרליבך, שתוקדש לגיבורי-על מעולם הספרות הפנטסטית והריאליסטית ולדמויות שניחנו בכוחות מיוחדים ומשונים. נלמד כיצד דמויות אלה מאופיינות ומפותחות מבחינה ספרותית וניצור דמות משלנו, שתתאפיין בקסם מיוחד משלה.

אולם פוסטל, משכנות שאננים הסדנה לבני ובנות 9–13. מומלץ להירשם מראש

בשיתוף המגירה, בית הספר לכתיבה של כנרת זמורה-ביתן

 

12:00–13:00

לילה בלי ירח: אופרה לילדים

מופע הבכורה

פסטיבל הסופרים מציג מופע בכורה חגיגי של אופרה לילדים מאת המלחין שלומי פריג’. המופע מבוסס על ספרם של אתגר קרת ושירה גפן, לילה בלי ירח. היצירה תבוצע בידי הרכב קאמרי.

מלחין ומנצח: שלומי פריג’

קורא: אורי הוכמן

פסנתרן: אנדי פלדבאו

אנסמבל קנטילנה:

                     הדר בייזר, סופרן

                     דנה כזמה, מצו-סופרן

                     ענבל שילור, אלט

אודיטוריום דה-בוטון, משכנות שאננים האירוע מיועד לבני ובנות 5–9

 

 

שבת, 28.5 | 10:00–10:45

זוגות יוצרים לילדים:

יוצאים להרפתקאות עם מאיר שלו ואילת שדה

במסגרת הסדרה זוגות יוצרים לילדים שעורך הפסטיבל, מאיר שלו ואילת שדה יספרו לילדים על הרפתקאות קטנות וגדולות ויקריאו מתוך ספרה של שדה ביצה של תנין ומתוך ספריו של שלו הקטר שרצה לנסוע לרומא, הכינה נחמה ואחרים.

מתחם טחנת הרוח, משכנות שאננים האירוע מיועד לבני ובנות 5–8

 

 

תערוכה

להיגיון יש יגון משלו / יאיר גרבוז

פתיחה: יום חמישי, 25.5, בשעה 17:30

נעילה: ספטמבר 2016

יאיר גרבוז, מבכירי האמנים בישראל, בתערוכת יחיד חדשה בגלריה דואק ובה סדרת ציורים בפורמט קטן על דיקט. כל תמונה מציגה כמה דימויים וכיתוב מרכזי, בעברית. הטקסטים, הרשומים במכחול גס ובכתב ילדי, הם מעין סדרת מערכונים קצרצרים של חידודי לשון, פתגמים משתטים ואירוניים ושיבושי לשון מכוונים.  הציור והטקסט מעוררים רושם פרגמנטרי, מקוטע ותזזיתי ולצד זאת עשיר ושופע. ניתן לראות בהם ניסיון להתמודד בכוח ההומור וההיגיון עם הדרמה של ה”כאן ועכשיו”. המצבים העגומים מוסווים בהומור עצמי מלנכולי והפרודיות, הסאטירות והבדיחות מתייחסות באופן ישיר לתולדות הציור ותולדות הארץ. לאחר קבלת הפנים תתקיים שיחה בין גרבוז לסופר שמעון אדף.

 

הצגה

 

יום ג’ | 24.5 | 20:30

 

“ותכתוב”, הצגת יחיד ספרותית

יצירה משותפת של שהרה בלאו ועמנואלה עמיחי

הסופרת שהרה בלאו עולה על הבמה במחזה בעל נגיעות אוטוביוגרפיות, שבמרכזו סיפורה של סופרת המנסה להתגבר על שברון לב בעודה מתאמצת לסיים את הרומן הגדול שלה: עיבוד מודרני רומנטי לסיפור יעל וסיסרא. לצד המחזה ראה אור במהדורה מיוחדת הספר יתד, שנכתב על הבמה במהלך ההצגה, לעיני הצופים.

תיאטרון החאן כרטיסים בטלפון 02-6303600. הנחה לבאי הפסטיבל בציון הקוד 100

 

רכישת כרטיסים

רכישת כרטיסים במשרדי בימות, טל’ 6226*www.bimot.co.il

רח’ שמאי 8, ירושלים – טל’ 02-6237000, פקס 02-6244535

ניתן לרכוש כרטיסים גם בקופות ביום האירוע אך מומלץ לרכוש אותם מראש

ייתכנו שינויים בתוכנית, אשר יפורסמו באתר הפסטיבל

 

גן הספרים

אורחי הפסטיבל מוזמנים ליהנות מגן הספרים הממוקם בצלה של טחנת הרוח העתיקה במשכנות שאננים. גן הספרים הוקם במיוחד עבור פסטיבל הסופרים וכולל ספרייה, חנות ובית קפה.  באי הפסטיבל מוזמנים לנוח ולהירגע בגן במהלך היום הגדוש אירועים ופעילויות, לקרוא בספרים שימתינו להם על מדפי הספרייה וללגום קפה טוב באוויר הירושלמי הצלול, מול הנוף היפה.  בגן תפעל חנות ובה ימצאו המבקרים ממיטב ספרות המקור והספרות המתורגמת של הסופרים אורחי הפסטיבל במחירים מיוחדים.

גן הספרים יהיה פתוח לקהל במהלך שעות הפעילות של הפסטיבל.

 

אירועי הפסטיבל יתקיימו באתרים הבאים

מתחם הפסטיבל המרכזי

מרכז הכנסים ע”ש קונרד אדנאואר משכנות שאננים, ירושלים טל’ 02-6292215

www.mishkenot.org.il

מוזיאון ישראל

שדרות רופין 11, הקריה, ירושלים טל’ 02-6708811

www.imjnet.org.il

התחנה לחקר ציפורי ירושלים

רחוב רוטשילד (סמוך לכנסת), ירושלים

טל’ 02-6537374 www.birds.org.il/jbo