צילום תמונת השער: בשמת קליין

1) מהו הספר האהוב עליך?

אנשים מחפשים את הנפש התאומה שלהם, שאמורה להיות מישהו ספציפי מתוך המיליארדים (אגב, זה לא רעיון ניו-אייג’י, כבר בתלמוד נכתב: “ארבעים יום קודם יצירת הוולד בת קול יוצאת ואומרת בת פלוני לפלוני”). יכול להיות שלכל אדם יש גם ספר אחד, שהוא הספר-תאום-הנפש שלו. אבל בכל הנוגע לספרים אני פוליאמורי. במדף האהובים עלי נמצאים אפלטון (“פיידרוס”), לאו טסה (“טאו טה צ’ינג”), צ’ואנג טסה (“קולות האדמה”), רבי נחמן (“סיפורי מעשיות”), רמקרישנה (הגוספל הנפלא שלו), קפקא (“מחברות האוקטבו”), פרויד (“פירוש החלום”) ואריך פרום (“בעלנות או מימוש עצמי”). באגף הרומנים, אם לקצר מאוד, אציין שלושה ספרים של ועל אהבה: “דון קישוט”, “אדם הראשון” (קאמי) ו”דקלי הפרא” (ואם כבר אז בכלל רוב מה שכתב פוקנר). ואם בכל זאת יצמידו לי מקלדת לרקה וידרשו לבחור אחד, אז מכיוון שהשאלה היא ספר “אהוב”, אז בחירת הלב היא “השמיים בתוכי”, של אתי הילסום, כלומר אתי.

L_276245
2) מהו ספר הילדים האהוב עליך?

אני לא קורא הרבה ספרי ילדים. שניים שקראתי יחסית לאחרונה והזכירו לי כמה נהדרים הם יכולים להיות הם “מומו” של מייקל אנדה, שאומר בכל ישותו “זמן הוא חיים, והחיים שוכנים בלב” ו”קמט בזמן” מאת מדליין ל’אנג’ל שם היא כותבת “נשלחנו הנה למטרה כלשהי, ואנחנו יודעים שהכל פועל לטובה עבור אלה שאוהבים את האל, אלה הנקראים לשרת את תכליתו”. יש אמירות שאפשר להגיד בספרי ילדים בפשטות ואצל המבוגרים נוטות להסתבך.

18279

3) מה הספר האחרון שקראת?

אני קורא עכשיו, לאט, במנות קצובות, ספר פיראטי שמצאתי ברשת והדפסתי וכרכתי לעצמי של 21 סיפורים קצרים של סלינג’ר שהוא כתב כבחור צעיר לכל מיני כתבי-עת אמריקאים בשנות ה-40 וסירב אחר-כך שיתפרסמו. קשה להאמין מה שהבנאדם הזה גנז. הסיפור שדרכו מצאתי את האוסף נקרא “וינה, וינה” (Wien, Wien). יש שם את אחד ממשפטי האהבה היפים בספרות. הגיבור רואה ממרפסת חדרו בחורה, ומתאהב בה מיד. הוא אומר עליה:

“She wasn’t doing a thing that I could see, except standing there leaning on the balcony railing, holding the universe together.”

(“היא לא עשתה שום דבר שיכולתי להבחין בו, מלבד לעמוד שם, נשענת על מעקה המרפסת, מחזיקה את היקום יחד.”)

 128616

4) איזה ספר גרם לך לתהות ‘על מה המהומה’?

שאלה טריקית. קראתי את “המסות” של מונטיין, שבאמת עשה מהומה, ובסך הכל בצדק, אבל יש בו משהו טרחני בעיני. אפשר לדעתי פחות או יותר להסתפק בקריאת המסה של מונטיין על חברותו, ואני הייתי אומר בלי היסוס, אהבתו, לאטיין דה לה בואטי. הוא כותב: “כל-כך הרבה צירופי מקרים נדרשים לבניית חברות כזו, שזה הרבה מאוד אם המזל יצליח לארגן זאת פעם בשָלוש מאות”. החברות הזו היא בעיני אחד מסיפורי האהבה הגדולים בהיסטוריה.

216310
5) איזה ספר לא זכה למספיק הערכה לדעתך?

“מאקס האוולאר” של מולטאטולי. ספר אדיר אדיר אדיר, מרתק, מלא חוכמה, גדוש רעיונות, מצחיק נורא, מקורי מאוד. ולחשוב על זה שהוא נכתב תוך חודש, מתוך דלות איומה, בבית-מרזח. בהולנד מולטאטולי הוא גיבור לאומי, ובצדק. בארץ הספר נעלם, כבר אינו מודפס. הנה קטע יפה ממנו, אחד מרבים:

“טעות היא מצדנו לכעוס כל-כך על אדם רע מאוד, כי אפילו הטובים בינינו קרובים כל-כך אל הרוע! אם נגדיר את השלמות בתור נקודת האפס, ואת הרוע בתור מאה מעלות, איזה טעות זו מצידנו – אנחנו שמתנדנדים בין תשעים-ושמונה לתשעים-ותשע! – לקרוא בוז למי שנמצא במאה-ואחת! ואני מאמין שרבים לא מגיעים לדרגה מאה רק בגלל חוסר בתכונות טובות: למשל היעדר אומץ-לב להיות לגמרי מה שהם”.

122320

6) מיהו הסופר האהוב עלייך?

פנחס שדה. אם לא היה ישראלי בן תקופתנו אני מתאר לעצמי שהיה לנו קל יותר להכיר בגדולתו. “החיים כמשל” הוא יצירה כבירה. אני קורא עכשיו את היומנים שלו, גם כן לאט לאט, כמה קטעים כל לילה לפני השינה. אני אוהב לסמן בספרים שאני קורא משפטים יפים, וכאן התייאשתי אחרי כמה עמודים. גם רוב מה שהתפרסם בין “החיים” ל”היומנים” טובל בגאונות. “ספר האגסים הצהובים”, “נסיעה”, “הרהורים על אהבתו הנכזבת של אלוהים”. ואולי היצירה הגדולה ביותר שלו (אחרי “החיים”) היא הראיונות שנתן לאורך השנים – שכדאי מאוד לחפש ברשת – שמוכיחים שהיה בסופו של דבר איש של דיאלוג, באמת מין נביא מודרני.

2829524371

פנחס שדה. צילום: רחל הירש

7) ספר שנתן לך השראה?

“מסות של אהבה” של חוסה אורטגה אי גאסט. הספר הכי טוב על אהבה שקראתי, וספר שהזכיר לי שגם לכתוב על אהבה, שזה דבר שונה מאוד מלאהוב, הוא דבר בעל ערך. החדות והדיוק והרגישות שלו מעוררי השתאות. קוראים אותו ומשהו בתפיסת האהבה אכן משתנה. ואם תפיסת האהבה משתנה, אז גם האהבה עצמה משתנה בסופו של דבר. אני מעדיף לסמוך על הלב, אבל יש עוצמה גדולה גם לשכל. תראו למשל את התיאור שלו על ההבדל בין אהבה ותשוקה. קוראים אותו ומבינים:

“לתשוקה אופי סביל; כאשר אני משתוקק לדבר-מה אני משתוקק, למעשה, לכך שהדבר הזה יבוא אלי. כביכול, אני הוא מרכז-הכובד ואני מייחל שהדברים יימשכו לעבר המרכז הזה וייפלו לתוכו. האהבה, לעומת זאת, היא כולה פעילות. במקום לשאוף כי הדבר הנחשק יבוא אלי, אני הוא ההולך לעברו ומבקש להיות בתוכו. האדם האוהב יוצא מתוך עצמו; הרי זה הניסיון הגדול ביותר שעשה הטבע לאפשר לאדם לצאת מתוך סגירותו לעבר משהו השונה ממנו”.

file_0 (1)

8) ספר עיון מומלץ?

שני ספרים שהקריאה בהם שינתה את תפיסת העולם שלי הם “החיים המסתוריים של הצמחים”, ו”20 Cases Suggestive of Reincarnation”. “החיים המסתוריים” משנה את איך שרואים את הצמחים שמסביבנו, שהם עדים נוכחים תמיד לכל הקיום שלנו. הם חשובים וחושבים הרבה יותר ממה שנדמה לנו. אנחנו מתייחסים אליהם כאל מובנים מאליהם, אך זו טעות גדולה. אמנם יצאה נגד הספר לא מעט ביקורת, אבל אחריו התפרסמו עוד ספרים, יותר אמינים, שמציגים בסך הכל גישה דומה.

הספר השני, של איאן סטיבנסון, חוקר בצורה מדעית את אחת השאלות הכי חשובות והכי לא מדוברות של הקיום האנושי – האם משהו מאתנו יכול להיוותר גם אחרי המוות? סטיבנסון חקר סיפורים של ילדים מרחבי העולם שטענו שהם זוכרים גלגולי חיים קודמים והממצאים שלו מדהימים (לעתים נדירות ראוי להשתמש במילה הזו; זה אחד מהם).

עוד שני ספרי עיון נהדרים, שנכתבו על-ידי ישראלים ושכיף לפרגן להם: “קיצור תולדות האנושות” של יובל נח הררי, שאין צורך להרחיב עליו, אבל מוכיח שאיכות לא סותרת הצלחה (ולהפך), ו”פילוסופיית האהבה של קירקגור” שכתבה שרון קרישק, שהוא הספר הכי טוב שקראתי על הפילוסוף הנפלא הזה, שכל מי שמתעניין אפילו קצת באהבה, ובחיים בכלל, כדאי לו להכיר. קרישק מציעה היכרות בתנאים משובחים.

 956330

9) ספר שירה מומלץ?

קטגוריה שאני מציע להוסיף לשאלון. למה ילדים ועיון כן ושירה לא? ואולי יותר פשוט מספר שירה אהוב – שיר אהוב.

רבים משירי האהבה של יהודה עמיחי נפלאים בעיני, השירים של צ’סלב מילוש מלווים אותי בבקרים כבר חודשים רבים ולפניהם היו אלה של אוה קילפי. אבל המשורר האחד, התאום, הוא רוּמי. אפשר להתאהב במשורר מוסלמי שנולד לפני יותר מ-900 שנה. אף אחד לא הצליח להגיד את הדברים טוב ממנו:

דרך האהבה אינה

טיעון מעודן.

הדלת שם

היא אבדון.

ציפורים מציירות מעגלי-שמיים אדירים

של חירותן.

כיצד הן לומדות זאת?

הן נופלות, ובנפילתן,

הן מקבלות כנפיים.

(תרגום שלי מהתרגום המעולה לאנגלית של קולמן ברקס)

RUMI-cover-web

***

ד”ר גדעון לב הוא פסיכולוג קליני מומחה, חוקר את ההיסטוריה והפילוסופיה של הפסיכואנליזה, פרסם מאמרים אקדמיים ולימד והרצה בנושא, בארץ ומחוצה לה. עוסק בכתיבה ועריכה בעיתונות המודפסת, מאז 1995. מפעיל את הבלוג “דברי אהבה” (wordsofllove.com) ועמוד פייסבוק תחת אותו שם. “אההבה” (הוצאת מטר) הוא ספרו הראשון.

לעמוד הספר “אההבה” באתר ההוצאה לחצו כאן

על הספר:

אהבה חשובה לכולם. מי אינו רוצה אותה, מאושר בה כשישנה, מחפש אחריה נואשות כשאיננה? הכמיהה האנושית העמוקה ביותר היא לאהוב אהבת אמת, אולם אם לא נדע מהו שאנו מבקשים – לא נוכל להשיגו. ספר זה מציע תפיסה חדשה של מהות האהבה. אהבות יכולות להיות שונות מאוד זו מזו במושאן, בעוצמתן, באיכותן, אבל כל אחת מהן נקראת “אהבה” כי יש בה משהו שהיא חולקת עם האהבה האחת, השלֵמה, שהיא לבדה משאת הנפש. אהבה זו מכונה כאן “אההבה”.

הספר כולל קטעים קצרים הדנים בנושאים כמו התאהבות, משיכה מינית, גבריות ונשיות, מכשולים בדרך לאהבה ואיתור הנפש התאומה. בספר מוצגים רעיונות מן הפילוסופיה, הפסיכואנליזה והפיזיקה לצד קטעי שירה ופרוזה, שמסייעים לבסס את תפיסת האהבה שלו. כמו כן משולבים בו תיאורים ממסורות דתיות ורוחניות שונות, שמאירים את האהבה כדרך רוחנית בפני עצמה.

הספר מבוסס על חווייתו האישית של המחבר, גדעון לב. אהובת-לבו, ליאת, נפטרה בשנת 2005 בגיל 32 והספר נכתב בשנים שאחרי מותה, פונה אליה כמעין מכתב אהבה לאישה שאיננה.

אההבה - עטיפה