הרשימה להלן נכתבה ע”י שחר אבן-דר-מאנדל ופורסמה במדור “שפה זרה” ב-7 לילות של ידיעות אחרונות
אם לשפוט על פי העלילה שלו, Crossbones של נור א-דין פרח מבקש להיות ספר מתח. ככזה, ראוי לציין, הוא פגום מאוד, אולי אפילו כושל, למרות זאת מדובר בספר שראוי שיימצא לו קהל רחב של קוראים במערב.
Crossbones הוא החלק השלישי, אך העצמאי, בטרילוגיה שבה מנסה פרח לעבד את רשמי הביקור הכושל שלו בסומליה ב-2006. באותו ביקור ביקש פרח לנצל את מעמדו כאחד הקולות האפריקאיים הבולטים במערב כדי לקדם את מאמצי השכנת השלום במולדתו. הפלישה האתיופית לסומליה והסכסוך בין פרח לבין התנועה האיסלאמית השלטת, קטעו את הביקור והפכו את פרח לפרסונה נון גרטה בסומליה.
שני אחים ממוצא סומלי, מאליק ואהל, חוזרים מארצות הברית למולדת שבה לא חיו מעולם, בחיפוש אחר בנו החורג של אחד מהם, שהצטרף לתנועה איסלאמית. מאמצי החיפוש של שני האחים, כך נדמה, מתרחשים בעצלתיים, ומתקדמים בעיקר דרך כמה צירופי מקרים לא סבירים או באמצעות דמויות שהקשר שלהן לסיפור נותר עמום. ההתפתחויות הדרמטיות בעלילה, ויש לא מעט מהן, נמסרות כמעט כולן בעקיפין ובאגביות, בשיחות טלפון בין שני האחים או בינם לבין המשפחה הממתינה בבית. אבל שני הפגמים האלה מתגמדים אל מול ההחלטה של פרח להעמיס על כל דיאלוג מזדמן הרים של מידע שאמור להיות ידוע לשני הצדדים, שאין לו רלוונטיות לשיחה, ושעלה כבר בשיחות קודמות בספר.
פרח, כך נדמה, מעוניין מאוד במסירה החוזרת הזו של מידע לקוראיו, עד שהוא מעדיף להקריב את העלילה לטובתה. כך אנחנו נחשפים לתיאורים מפורטים של השפעות החדירה של לעיסת הגת לסומליה, להסברים על האופן שבו השוק של מוגדישו מציע מחשבים, סמארטפונים וכרטיסי סים מוברחים, ולסקירות של היסטוריית המתיחות שבין סומליה לבין אתיופיה. דרך הביוגרפיה של חלק ניכר מהדמויות נחשף הקורא המערבי להתרפקות על עבר קוסמופוליטי תרבותי בחסות הקולוניאליזם האיטלקי שמלווה את אלה שממשיכים לנהל חיים כפולים תחת שלטון איסלאמי.
המשימה המרכזית שלקח פרח על עצמו בספר, זו שגם העניקה לו את השם, היא הבאת הסיפור האמיתי של תופעת הפיראטים הסומליים. מתוך כמה ראיונות במסגרת עבודתו העיתונאית של מאליק עולה תמונה כמעט אידאלית של הפיראטים הסומליים כמשמר חופים מאולתר שאינו מאיים על אף אחד. לא צריך לקבל את התיאור הזה כפשוטו, אפשר וראוי להמשיך מ-Crossbones לדו”חות הרלוונטיים של האו”ם ושל ארגוני זכויות אדם. כל אלה יאשרו לפחות את ראשית הסיפור של פרח, סיפור על חמדנות מערבית שבחרה לבזוז את חופי סומליה בדיג לא חוקי ובהשלכה של פסולת רעילה בשנות התשעים עד שהולידה את הפיראטים.
הקריאה ב-Crossbones היא הזדמנות טובה להיאחז בה כדי להתנער מהציווי הבסיסי של תרבות המערב להמשיך ולהדחיק את הפשע המתמשך שלה כנגד אפריקה.
______________________
Crossbones By Nuruddin Farah | Riverhead Books, 2011.
***
שחר אבן-דר-מאנדל הוא כותבו של הבלוג המעט אקלקטי “תודעה כוזבת“. מעת לעת הוא מפרסם גם טורי ביקורת במדור “שפה זרה” ב-7 לילות של ידיעות אחרונות. למען הדורות הבאים ולרגל מותו של הפרינט החלטנו לאסוף את הטורים האלה בבלוג.
לקריאה בבלוג “תודעה כוזבת” לחצו כאן.
השאירו תגובה