הרשימה להלן נכתבה ע”י אסף מונד ופורסמה במדור “שפה זרה” ב-7 לילות של ידיעות אחרונות 


 

“האם ימיה הטובים ביותר של אמריקה מאחוריה?”, שואל סטיבן קולבר בפתיחת ספרו החדש. “כמובן, וכך תמיד היה. יש לנו את ההיסטוריה הטובה ביותר בהיסטוריה של ההיסטוריה. אבל אל תשכחו, הימים הטובים ביותר שלנו גם הם לפנינו, ותמיד יהיו. מפני שלאמריקה יש את העתיד הטוב ביותר בהיסטוריה של העתיד. הבעיה היא בהווה… והיא תמיד כך”.

שמונה שנים עברו מאז עזב סטיבן קולבר את עמדת הכתב-קומיקאי ב”דיילי שואו” של ג’ון סטיוארט, כדי ליצור את אחת התוכניות המבריקות בהיסטוריה של ההיסטוריה של הטלוויזיה: “דו”ח קולבר”, מגזין חדשות לכאורה שבה הוא מגלם דמות בעלת שם זהה של פרשן ימני אמריקאי בסגנון ביל אוריילי מרשת “פוקס ניוז”. התרגיל כלל איננו פשוט: להציג באופן עקבי דעות שמרניות קיצוניות עד כדי גיחוך, ולהעביר באמצעותן מסרים ליברלים. אבל הביצוע המוצלח של סטיבן קולבר השחקן לסטיבן קולבר הדמות מציב אותו לצד סטיוארט כקול הבולט של השמאל האמריקאי השפוי, הן בתקשורת והן בציבור, וכאחד ממקורות המידע הפוליטי הבולטים לצעירים בארצות-הברית.

9780446583978_vert-46fa0d5183a794a6fe470420efd0f26c6a06865e-s6-c30

הספר America Again: Re-Becoming the Greatness We Never Weren’t, שומר על הדואליות גם מעבר לשמו. קולבר למעשה מצטרף לז’אנר הספרותי הפופולארי בימין האמריקאי בחודשים שקדמו לבחירתו מחדש של אובמה, ומציג הסברים לירידתה של ארצות-הברית מגדולתה. אלא שהפרקים השונים – למשל, “עבודה”, “ביטוח בריאות”, ו”וול-סטריט” – כוללים לכאורה בין השורות ביקורת חריפה על מצבה של התעסוקה האמריקאית (“מדריך לכתיבת רזומה כדי להשיג עבודות שממילא אין”), הרפואה (“אמריקה מוציאה על ביטוחי בריאות פי שתיים יותר מכל מדינה אחרת, ותמיד מה שהכי יקר הוא הכי טוב”) והכלכלה (“הקריסה ב-2008 הייתה מזימה של העניים לגרור את אנשי וול-סטריט לרמתם”). כמו ב”דו”ח קולבר”, גם כאן מנותח “החלום האמריקאי” באמצעות רכיביו הקטנים, ועובר הלכה למעשה פירוק לגורמים שמציג את רעיון “הייחודיות האמריקאית” בשטחיותו ובמערומיו. זה מצחיק, זה אינטליגנטי, זה מעורר מחשבה לפרקים – והדבר היחיד שאפשר לומר לגנותו הוא שתוכנית הטלוויזיה עצמה עדיין טובה יותר.

_______________________

America Again: Re-Becoming the Greatness We Never Weren’t / Stephen Colbert | Grand Central Publishers, 2012 

 *) הערה: הרשימה הנ”ל וכל הרשימות שיפורסמו כאן במסגרת הטור מובאות בגירסה הגולמית שלהן לפני עריכת העיתון. 

 

***

 

אסף מונד, 31, עורך ומבקר ספרות ב”ידיעות אחרונות” ודוקטורנט בבית-הספר להיסטוריה באוניברסיטת תל-אביב אשר חוקר את לונדון בזמן מלחמת העולם הראשונה.