הרשימה להלן נכתבה ע”י שחר אבן-דר-מאנדל ופורסמה במדור “שפה זרה” ב-7 לילות של ידיעות אחרונות
באחרית הדבר של How Markets Fail מתנצל ג’ון קסידי בפני קוראים שקיבלו את התחושה כאילו קראו שני ספרים נפרדים. ההתנצלות של קסידי מוצדקת בחלקה, אבל דווקא חוסר האחידות הוא שהופך את How Markets Fail לחריגה מרעננת ממבול הספרים שיצאו בעקבות המשבר הפיננסי הגדול של 2008.
שני חלקיו הראשונים של הספר, אלה שנולדו עוד לפני שהתבררו ממדי המשבר, הם קורס מזורז בהיסטוריה של המחשבה הכלכלית, ובעיקר בגלגוליו של רעיון השוק החופשי. קסידי בוחר לספר את ההיסטוריה הזו פעמיים, בשני נתיבים מקבילים שנפתחים עם רעיון “היד הנעלמה” של אדם סמית’.
בנתיב הראשון, זה שקסידי מכנה “כלכלה אוטופית”, הוא מתאר את ההתפתחות ההיסטורית שהובילה את רעיון השוק החופשי לדומיננטיות מוחלטת בקרב כלכלנים. לאמונה הבסיסית של סמית’, לפיה די בתחרות חופשית ובאנוכיות כדי להצעיד את האנושות קדימה, מצטרפים דורות של חוקרים מתחום הכלכלה והמתמטיקה שהצליחו, לכאורה לפחות, להעניק לאמונה הזו תוקף מדעי. קסידי נותן לכלכלני הזרם הזה את הכבוד הראוי להם, אבל מדגיש גם את היומרה הריקה שבנסיון לתאר מערכת כלכלית מורכבת ומסעופת באמצעות כמה כללים פשוטים והנחות יסוד בעייתיות.
בנתיב השני, זה של “כלכלה מבוססת-מציאות”, הוא עוקב אחר הביקורת המתמשכת על רעיון השוק החופשי, ביקורת שנפתחת למעשה אצל אדם סמית’ עצמו, בהסבר כי המגזר הפיננסי, בניגוד לתחומים אחרים, אינו יכול להתנהל כשוק חופשי. גם במסלול הזה עובר הספר דרך לא מעט חוקרים – כלכלנים, מתמטיקאים ופסיכולוגים. קסידי מונה את הסיבות הרבות שבעטיין יכול התיאור הפשטני של חסידי השוק החופשי להיכשל, ומציע את מושג האי-רציונאליות הרציונאלית כתיאור למצב שבו דווקא השוק החופשי מוביל את עצמו לנפילה.
בחלקו האחרון הופך הספר להיות עוד כרוניקה עמוסת טריוויה של משבר האשראי של 2008. אחרי שהצליח להוביל את הקורא באופן בהיר ומרתק דרך מאתיים שנים של היסטוריה אינטלקטואלית ושל רעיונות מורכבים, הוא שוקע בבוץ הידוע מראש של ראשי תיבות סתומים, של מכשירים פיננסיים מעורפלים ושל תיאורים דרמטיים של כל תזוזה בשיעור הריבית הבין בנקאית. למרות שהוא מעניין פחות מהחלקים הקודמים ולמרות התחושה שאכן מדובר בשני ספרים נפרדים, מצליחים היסודות שהונחו בחלקים הקודמים להפוך אותו לאחד ההסברים המקיפים והנגישים יותר של המשבר ושל התהליכים הכלכליים והרעיוניים שהובילו אליו.
__________________
How Markets Fail: The Logic of Economic Calamities by John Cassidy | Picador, 2010
***
שחר אבן-דר-מאנדל הוא כותבו של הבלוג המעט אקלקטי “תודעה כוזבת“. מעת לעת הוא מפרסם גם טורי ביקורת במדור “שפה זרה” ב-7 לילות של ידיעות אחרונות. למען הדורות הבאים ולרגל מותו של הפרינט החלטנו לאסוף את הטורים האלה בבלוג.
לקריאה בבלוג “תודעה כוזבת” לחצו כאן.
השאירו תגובה