שלום לכולם,

לפעמים אני מכין אייטמים לטור שלי בוואלה שלא יכולים להכנס מסיבות שונות (פרסמו משהו דומה, הם לא קשורים ישירות לספרות, הם לא מספיק מעניינים בשביל וואלה או כל דבר כזה). לכן, אני מפרסם פה אייטמים כאלה שנפלו בעריכה, בהנחה שאולי חלק מהם בכל זאת יעניינו את קוראי הבלוג. השבוע היו שלושה כאלה, ואתם מוזמנים כמובן גם להכנס לטור עצמו בוואלה ולקרוא את שאר האייטמים שהכנתי. 

תודה,

ירין


 

1) מחקר חדש הצליח לאפיין את ההבדל המוחי בין ילדים הלומדים לקרוא בקלות לבין אלה המתקשים לעשות זאת, ולגזור מכך משמעויות הניתנות ליישום בבתים ובמערכת החינוך

הניו יורקר מדווח על מחקר שנערך באוניברסיטת קליפורניה שבסן פרנסיסקו בראשות הפסיכאטרית ומדענית המוח פמיקו הופט, שניסה להבין את הסיבה המוחית להבדלים בין ילדים שלומדים לקרוא בקלות, לבין אלה המתקשים בלימוד הקריאה, והיכן בדיוק במוח מתרחש תהליך לימוד הקריאה. לאחרונה הופט ועמיתיה פרסמו את תוצאותיו של מחקר בן 3 שנים שנעשה על קבוצה של ילדים בני 5 ו-6 שהגיעו מרקעים שונים ומגוונים. הילדים עברו סריקת מוח ובדיקות קוגניטיביות כלליות, בנוסף למבחנים אחרים שבדקו את יכולות הביטוי שלהם ואת יכולתם לבצע הוראות. גם נתוני הרקע שלהם נבדקו בדקדקנות – באיזה אופן בילו את זמנם בבית, האם הוריהם קראו להם ספרים בתדירות גבוהה וכמה זמן הם צפו בטלוויזיה. לאחר שלוש שנים מוחם של הילדים נסרק שוב, והם נתבקשו לבצע מספר מבחני קריאה והבנת הנשמע.

כשהופט וצוותה ניתחו את התוצאות ושיכללו אותן עם כל גורמי הרקע הידועים ביחס לכל ילד, הם גילו מאפיין אחד במוח שבאופן עקבי הראה עד כמה הילד מצליח לקרוא היטב. המאפיין הזה הוא מידת הגידול בכמות “החומר הלבן” במקום ספציפי באיזור הטמפורו-פריאטליהשמאלי של המוח. החומר הלבן, עפ”י ד”ר הופט, משמש כמעין תשתית שעל גביה עוברים הנתונים והזרמים החשמליים במוח. לפי תוצאות המחקר, כמות החומר הלבן איתה מגיע הילד לגיל לימוד קריאה אינה רלוונטית, אלא רק הגידול בכמות הזו מגיל גן ועד לכיתה ג’ הוא זה שקובע. ילדים שכמות החומר הלבן באיזור זה של מוחם לא גדלה בכמות מספקת, יתקשו ללמוד לקרוא וייחשבו ללקויי למידה.

במחקר קודם שערכה הופט היא הצליחה להוכיח כי מבחני אינטלגנציה ואיי קיו אינם יכולים לנבא הצלחה בלימוד קריאה, בעוד שבמחקר הנוכחי היא הצליחה להצביע על מאפיין שכן מנבא את אותה הצלחה, והוא כאמור הגידול בכמות החומר הלבן במקום ספציפי במוח ובשלב ספציפי בהתפתחות הילד. הופט מאמינה, כך על פי הניו יורקר, כי החומר הלבן והגידול בכמותו מושפעים הן מהסביבה והן מהתורשה. מלבד מבנה המוח השונה של כל ילד המושפע מהגנטיקה שלו, אומרת הופט, “התפתחותו של החומר הלבן גם מושפעת מהסביבה אליה הילד נחשף בין גילאי הגן לכיתה ג’, כמו הסביבה הביתית, סביבת בית הספר, אופן לימוד הקריאה אליו הוא נחשף וכו'”.

עפ”י הניו יורקר, המטרה של הופט חורגת מגבולות המחקר הנוירוכירורגי; היא מעוניינת להשתמש בממצאי חקר המוח כדי להבין באיזה אופן כדאי ללמד את הילדים לקרוא, ואילו דרכים חינוכיות כדאי ליישם כדי לשפר את יכולותיהם. במחקר אחר שלה התמקדה הופט בסוג מסוים של דיסלקציה שניתן להתגבר עליה ע”י מאמץ והשקעה; היא בחנה את שיטות הלימוד המקובלות והבינה היכן קיימים מכשולים עבור ילדים דיסלקטים שיכולים להתגבר על כך ולקרוא ללא כל בעיה. “זה אומר שבשלבים המוקדמים בהם הילד נפגש עם הקריאה, אנחנו צריכים לשים לב לתפקודו של הילד, ולא להסתפק רק בחשיפה לשיטת הלימוד המקובלת המציגה בפניו כרטיסיות עם אותיות או חוזרת על הגיית האותיות,” אומרת הופט. “אם ילד מתקשה בקריאה, כדאי לנסות ולהפעיל אצלו כישורים אחרים כמו דחיית סיפוקים ושליטה עצמית שמפתחים יכולות המשפיעות בעקיפין על הקריאה, כפי שהראיתי במחקרי הקודמים”.  

books (1)

2) ג’ימי פאלון אירח את כוכב הסרט “50 גוונים של אפור” ג’יימי דורנאן, וביקש ממנו לקרוא קטעים אקראיים מהספר במבטאים שונים

פאלון עצמו השתתף במשחק ונאלץ לקרוא קטעים אירוטיים מהספר במבטא רוסי, איטלקי ובמבטא דרומי של קאובוי, בעוד דורנאן קרא קטעים אחרים במבטא סקוטי, צרפתי ואירי.

מוקדם יותר השבוע החליטה בחורה בשם ליסה ווראיי ליצור מחולל טקסטים בסגנון “50 גוונים של אפור” על מנת ללעוג לשטחיות ולרדידות של הטקסטים בספר – טקסטים שלטענתה, גם אלגוריתם פשוט של מחשב יכול ליצור בלחיצת כפתור.

3) חברה אמריקאית המוכרת תערובות של קפה קלוי, החליטה להציע שתי תערובות מיוחדות שחלק מהרווחים ממכירתן יוקצו לתמיכה בספריות

חברה אמריקאית מקנזס בשם The Roasterie שעוסקת בקליית קפה ובשיווקו מציעה ללקוחותיה שתי תערובות קפה חדשות ש-10% מהרווחים עליהן ישמשו לתמיכה בספריות בקנזס סיטי. הרווחים מתערובת ה- Library Blend יוקצו לתמיכה בספריה הציבורית של קנזס סיטי, ואילו הרווחים מתערובת ה- Library Lovers Blendיוקצו לספריית Mid-Continent Public Library The.

IMG_1534-e1421337614988-1024x768