הרשימה להלן נכתבה ע”י אסף מונד ופורסמה במדור “שפה זרה” ב-7 לילות של ידיעות אחרונות
קלישאה מספר 1: בכפר הגלובלי המודרני, עם שפע ערוצי התקשורת המסורתיים והחדשים, כבר לא נותרו סיפורים היסטוריים גדולים באמת שלא נחשפו עדיין. עיתונאים וחוקרים כבר הבינו שאם הם נתקלים בקצה חוט לסיפור מרגש או חשוב, סביר להניח שמישהו אחר כבר כתב עליו בעיתון או בפייסבוק. בטח אם מדובר בסיפור עם מוסר השכל קפיטליסטי, בטח אם מדובר באגדה מודרנית על בני אצולת הכסף, בטח אם מדובר בסיפור שמתרחש בניו-יורק. וזו הגדולה של “אחוזות ריקות”.
קלישאה מספר 2: גם במחקר אקדמי וגם בעיתונאות, אין תחליף לסקרנות הבסיסית. והסקרנות הזו היא שגרמה לעיתונאי ביל דדמן, שחיפש ב-2009 לקנות בית במדינת ניו-יורק, לבדוק מי הבעלים של הבית היקר ביותר – רק כדי לגלות לתדהמתו שמדובר באחוזת ענק בשווי של 34 מיליארד דולר, ששייכת למיליונרית העלומה יוג’ט קלארק, ושעל אף שהאחוזה שמורה ומטופלת היטב איש לא התגורר בה מאז שנרכשה ב-1951. דדמן המשיך לחקור ולבדוק, וגילה שזהו רק קצה הקרחון של הסיפור המטורף: יוג’ט, כך נחשף, היא בתו של וו.אי. קלארק, נער עני שהפך במו ידיו למיליונר בעסקי כריית הנחושת של אמצע המאה ה-19, ניצב בשורה אחת לצד גיבורי הקפיטליזם האמריקאי כמו אנדרו קרנגי וג’ון ד. רוקפלר, אך נשכח מדפי ההיסטוריה. היא עצמה חיה בבדידותה המזהרת, אספה בתי בובות יוקרתיים והחזיקה בדירות ובבתים בניו-יורק וברחבי ארצות-הברית ששוויים עשרות מיליוני דולרים – אך העדיפה לבלות את שני העשורים האחרונים לחייה בבית-חולים.
קלישאה מס’ 3: הסיפור של משפחת קלארק הוא התגלמות ההיסטוריה האמריקאית. לא רק מפני שהאב נולד חודשים ספורים לאחר סיום כהונתו של הנשיא הראשון ג’ורג’ וושינגטון, ואילו הבת האריכה ימים ומתה בימיו של הנשיא ה-44 ברק אובמה. הסיפור שלהם התגלמות החלום האמריקאי ושברו משום שהם היו שם בכל אחד מהצמתים החשובים: התנועה מערבה והבהלה לזהב שיצרו את אשליית שוויון ההזדמנויות, כניסת המיליונרים לפוליטיקה בימי “הברונים השודדים” שהמחישה את הסכנות הטמונות בקפיטליזם הבלתי-מרוסן, ולבסוף גם התנתקותם הפיזית והמוסרית של אנשי הממון משאר 99% האחוזים של החברה – שבאופן פואטי מומחשת בספר על ידי נדל”ן שאינו מנוצל למגורים, וניצב כעדות אילמת וריקה הן לכוחו האכזרי של הכסף והן לכוחו הקסום של סיפור טוב.
__________________
Empty Mansions: The Mysterious Life of Huguette Clark and the Spending of a Great American Fortune / Bill Dedman and Paul Clark Newell Jr.| Ballantine Books, 2013
*) הערה: הרשימה הנ”ל וכל הרשימות שיפורסמו כאן במסגרת הטור מובאות בגירסה הגולמית שלהן לפני עריכת העיתון.
***
אסף מונד, 31, עורך ומבקר ספרות ב”ידיעות אחרונות” ודוקטורנט בבית-הספר להיסטוריה באוניברסיטת תל-אביב אשר חוקר את לונדון בזמן מלחמת העולם הראשונה.
השאירו תגובה