שלום לכולם,
היום פורסם הטור הספרותי השבועי שלי בוואלה – חיי מדף. מוזמנים לקרוא בלינק הבא:
http://e.walla.co.il/item/2826157
והשבוע בטור: הרפר לי מוציאה ספר המשך ל”אל תיגע בזמיר”, 55 שנה אחרי הקודם; שערוריה סביב הספד שפרסם עיתון אוסטרלי בעקבות מותה של הסופרת קולין מקלאוג (ציפורים מתות בסתר); סין מנחה סופרים להשתמש בשמם האמיתי כשהם כותבים ברשת; אתר חדש מאפשר להפוך את ציוצי הטוויטר לשירה; וולטר נכנס לרשימת רבי המכר בצרפת כ-250 שנה אחרי פרסומו של הספר, ועוד
נפל בעריכה
חנויות ספרים מקוונות ברחבי העולם משיקות שירותי מנויים המאפשרים לקוראים להינות ממבחר גדול של ספרים. הסופרים והמו”לים הותיקים מתנגדים לשירותים הללו אך נאלצים לשתף עמם פעולה
שירותי המנויים לספרים דיגיטליים צוברים תאוצה ברחבי העולם, כשהם מציעים מבחר עצום של ספרים תמורת סכום חודשי קבוע שעומד בדרך כלל על כ-10 דולר. מבחינת הקוראים מדובר בעסקה משתלמת, כיוון שהם יכולים לשאת איתם בתיק ספריה שלמה, מבלי שיצטרכו להחזיר את הספר שהם קוראים חזרה לספריה. עפ”י מחקר של חברת נילסן, כ-4% מרוכשי הספרים באמריקה כבר נרשמו לאחד משירותי המנויים הללו שמציעות חברות כמו אמזון, אוייסטר וסקריבד. שירותים דומים קיימים כבר בספרד, סקנדינביה וסין, ומספר המנויים גדל מידי שנה.
המודל הכלכלי של שירותי המנויים הוכיח את עצמו בתחומי המוסיקה והטלוויזיה, עם שירותים כמו ספוטיפי ו-נטפליקס; הנתונים מראים שהצרכנים מעדיפים את שיטת “אכול כפי יכולתך” על פני רכישת פריטים בודדים – לפחות בכל הקשור לצריכת מוצרי בידור ותרבות.
המגמה הזו כאמור מטרידה מאוד מו”לים ותיקים וסופרים, כיוון שרוב הכנסותיהם מגיעות עדיין מעסקאות בהן צרכנים קונים באופן ישיר עותקים בודדים של ספרים. עד עתה גישתם לשירותי המנויים התאפיינה בזהירות רבה – כשהם נמנעים מלהכניס את ספריהם החדשים ביותר או הפופלריים ביותר לתוכניות המנויים. עפ”י מגזין האקונומיסט, רק שלושה מחמשת המו”לים הגדולים באמריקה משתפים פעולה עם שירותי המנויים של אוייסטר וסקריבד. עוד מדווחים באקונומיסט כי התשלום למו”לים במסגרת תוכנית המנויים נעשה רק כשהקורא מתקדם בספר ומגיע לכ-10% מאורכו (כדי למנוע תשלום על ספרים שלא נקראים), וכי גובה התמלוגים שווה ערך לתמלוגים המשולמים כשמדובר בהורדה ישירה של הספר מהאתר. “המודל הכלכלי של שירותי המנויים לספרות דיגיטלית דומה לזה של מכוני הכושר,” אמר לאקונומיסט אנדרו רומברג, מומחה לספרות דיגטלית. לטענתו חנויות הספרים המקוונות שמאפשרות את השירותים הללו סומכות על כך שאנשים רבים ירשמו לשירות, אבל לא ישתמשו בו רבות, ומכאן שכמות התמלוגים שיצטרכו נותני השירות לשלם למו”לים תהיה נמוכה בהרבה מההכנסות.
בישראל על כל פנים לא נראה שציבור הקוראים יזכה בקרוב לשירותי מנויים דומים; שוק הספרים הדיגיטליים הישראלי קטן מידי, ולחברות כמו “אינדיבוק”, “מנדלי מוכר ספרים ברשת” ו”בוקסילה” אין מנוף לחצים שיכול להשפיע על המו”לים לנסות ולשתף פעולה עם תוכניות מנויים כאלה.
*
ספר נוסף בסדרת “מילניום” של הסופר השבדי המנוח סטיג לארסן יצא לאור באוגוסט ויכתב בידי הסופר והעיתונאי דיוויד לאגרקרנץ
הסופר השבדי סטיג לארסן (“נערה עם קעקוע דרקון”) מת מהתקף לב בשנת 2004, ורק לאחר מותו פורסמו ספריו וזכו להצלחה גדולה. לארסן תכנן להוציא 10 ספרים במסגרת סדרת “מילניום” אך עד מותו הספיק לכתוב רק שלושה.
באוגוסט הקרוב יצא לאור הספר הבא בסדרה שכתב הסופר והעיתונאי השבדי דיוויד לאגרקרנץ בהתבסס על העולם הספרותי שיצר לארסן בשלושת ספריו הקודמים. הספר הוא המשך רשמי בסדרת “מילניום” והוא אושר ככזה ע”י מנהלי עזבונו של לארסן.
“רציתי לעשות שימוש במיתולוגיה רחבת ההיקף שסטיג לארסן הותיר אחריו בעולם הספרותי שהוא יצר” אמר לאגרקרנץ לעיתון השבדי דאגנז ניהטר, והוסיף כי הוא נשאר נאמן לסגנון כתיבתו של לארסן ששוזר ביקורת חברתית ופוליטית בתוך עלילות פשע מותחות.
בהודעה לעיתונות צוטטו מנהלי עזבונו של לארסן כשאמרו כי בזכות נתינת האישור ללאגרקרנץ להמשיך ולכתוב את סדרת ‘מילניום’, הם “יכולים לשמור על הדמויות והעולם שיצר סטיג לארסן בחיים. הרומן החדש הזה יוצא מתוך שלושת הספרים הראשונים בסדרה ונאמן לדמויות שהופיעו בהם; מאידך, זה רומן חדש ועכשווי – הדרך המושלמת להמשיך את ההיכרות עם דמויותיהם של ליסבת ומיכאל.”
סדרת הספרים של לארסן נמכרה עד היום בכ-80 מיליון עותקים, והצפיות הן שפרסום הספר החדש ב-35 מדינות בעולם (ישראל ביניהן) יביא להצלחה מסחרית דומה לזו שזכה לה “צופן דה וינצ’י” בשנת 2003.
*
חדשות בשורה: הוצאת הארפרקולינס הודיעה שהספר הבא בסדרת “שיר של אש ושל קרח” (עליה מבוססת סדרת הטלוויזיה “משחקי הכס”) מאת ג’ורג’ ר.ר. מרטין, לא יצא לאור השנה. עם זאת, תצא לאור מהדורה מאויירת של שלושה ספרים קודמים בסדרה.
השאירו תגובה