הרשימה להלן נכתבה ע”י אסף מונד ופורסמה במדור “שפה זרה” ב-7 לילות של ידיעות אחרונות 


 

ארבעה גברים צעירים עומדים זה לצד זה, ומביטים למצלמה. לשניים מהם זקן מכובד, שנראה כאילו טופח במשך זמן רב עד שהגיע למראה הלא-מטופח, ושני האחרים מסתפקים בשפמים. אחד מהם לובש חולצת פלאנל מכופתרת, דחוסה לתוך מכנסי הסקיני-ג’ינס בנקודה בה מתנוסס לו בגאון אבזם מוזהב, ושניים מהאחרים עוטים חולצות כפתורים ב-50 גוונים של אפור קומוניסטי. הארבעה שותים בירה זולה באופן אירוני למראה, ומקפידים שלא לחייך או אפילו לקרוץ מאחורי המשקפיים בעלי המסגרת העבה. חבורה של היפסטרים? לא בדיוק.

“אבות הם ההיפסטרים המקוריים”, הבלוג המצליח שהפך לספר, מציג באמצעות תמונות וכיתובים משעשעים רעיון חוזר אחד: כל מאפייניהם החיצוניים של ההיפסטרים, חברי תת-התרבות העירונית והצעירה המאופיינת בקידוש האירוניה ובחיבה לשוליים, הופיעו למעשה כבר בתמונות של האבות שלהם, אי-שם בשנות ה-70 וה-80. משקפי שמש גדולים? התייצבו על האפים עוד הרבה לפני שחשבתם בפעם הראשונה כמה זה יכול להיות מגניב; סוודרים מצחיקים וצמודים? הצחקתם את הדור שרכש השכלה אופנתית מביל קוסבי; תסרוקות מאלט? אבא שלכם כבר חגג איתן באייטיז, במיוחד אם אתם הבנים של אלי אוחנה או של הבחור השני מ”וואם”. וזה עוד לפני התחלנו לדבר על אוזניות גדולות, מחשבים של “אפל” או ניסיון להיראות כמו הומלס.

71tVmOrQeIL

הפואנטה הזו איננה באמת מתוחכמת. המאפיינים החיצוניים של תרבות ההיפסטרים מבוססים במידה רבה על עקרונות של רטרו וניסיון להחזיר לאופנה פרטי לבוש שנחשבים למיושנים, גם כמחאה נגד התרבות המודרנית – ולכן זה אך טבעי שהתוצאה הסופית תזכיר במידה משעשעת ומטרידה תמונות מסוימות מלפני שלושים שנה. אבל בכל זאת, אפשר להפנים שני מסרים בעקבות דפדוף ב”אבות הם ההיפסטרים המקוריים”: גם ההתנהגות המרדנית לכאורה ביותר תיראה בקונטקסט היסטורי שונה כמיינסטרימית להחריד, כלומר ההפך מהיסטרית – סחית; והמרחק בין דור הצעירים לדור של הוריהם אינו נמדד רק בשנים קלנדריות, אלא גם במרחק תודעתי – כך שהצפייה בגברים צעירים מפגינים מרד נעורים בז’קט ג’ינס ומשקפי ריי-באן מזוייפים מבעד לתמונות דהויות כמו בפילטר של אינסטגרם גורמת למרחק הזה להיראות פתאום קטן מאוד.  

__________________

Dads are the Original Hipsters / Brad Getty | Chronicle Books LLC, 2012

 *) הערה: הרשימה הנ”ל וכל הרשימות שיפורסמו כאן במסגרת הטור מובאות בגירסה הגולמית שלהן לפני עריכת העיתון. 

***

אסף מונד, 31, עורך ומבקר ספרות ב”ידיעות אחרונות” ודוקטורנט בבית-הספר להיסטוריה באוניברסיטת תל-אביב אשר חוקר את לונדון בזמן מלחמת העולם הראשונה.