הרשימה להלן נכתבה ע”י אסף מונד ופורסמה במדור “שפה זרה” ב-7 לילות של ידיעות אחרונות ב-24.6.2011


Monopoly: The World’s Most Famous Game – And How it Got That Way

by Philip E. Orbanes

מטבעם, משחקים מפשיטים את החוויה האנושית למסלולים מתנגשים של ניצחונות והפסדים. המהלכים משתנים – החל מהטלת קובייה, דרך זריזות ידיים וכלה בניהול אסטרטגי – אך המטרה זהה באופייה: להגיע ראשון לקו הגמר, להשמיד את כלי המשחק של היריב ולזכות בכל הקופה.

ההיסטוריון ההולנדי יוהאן הויזינחה היה הראשון להצביע במחצית המאה ה-20 על הקשר בין ה”משחק” להתנהלות האנושית, ובשנים האחרונים רבים המחקרים המצביעים על זליגה של עקרונות “משחקיים”, כמו צבירת נקודות ופעולה קבוצתית למען מטרה, מעולם המחשב אל החיים האזרחיים.

בתוך השיח הזה, נראה כי סיפורו של המשחק “מונופול” מצליח לחדד כמה תפיסות תרבותיות. המשחק המוכר לנו היום, שנמכר בארצות-הברית בתפוצה רחבה לראשונה בשנות ה-30 מוכות השפל הכלכלי, לא החל את דרכו כסמל הקפיטליזם שהוא היום. נהפוך הוא: המשחק נהגה כשלושים שנה קודם לכן על-ידי אישה בשם אליזבת’ מאגי ככלי להפצת עקרונות ה”ג’ורג’יזם”, תורה כלכלית היוצאת נגד המערכת הקפיטליסטית וטוענת שהמס הצודק היחיד הוא המס על התעשרות מקרקע.

הורד (1)

המשחק שבנתה מאגי, ושזכה בתחילה לפופולאריות רק בקרב קהילות ג’ורג’יסטיות ופקולטות לכלכלה שנטו לשמאל הרדיקלי, נועד להמחיש עיקרון שוק בסיסי לדידם: נכסי נדל”ן מצטברים אט-אט בידיהם של פחות ופחות בעלי הון, אשר מנצלים את המונופול שלהם על הקרקע כדי לעשוק את הציבור הקורס ממילא תחת נטל המיסים.

פיליפ אורביינס, המתפרנס מעסקי המשחקים, הצליח לחדור לנבכי העבר ולתאר בשליש הראשון של ספרו את הפיכתו של המשחק, שלב אחר שלב, ממניפסט פרוגרסיבי למוצר קפיטליסטי המפיק דיווידנדים לבעליו. אלא שבהמשך הספר, כאשר הצלחתו המסחררת של המונופול בארצות-הברית ובעולם מתוארת בפרטי פרטים, קשה שלא להרהר באירוניה ההיסטורית שייתכן כי חלפה מעל ראשו של אורביינס.

המחאה של מאגי לא עברה מטמורפוזה, אלא הושתקה. הניצול עליו הצביעה בשנים הראשונות של המאה ה-20 חי ובועט גם בראשית המאה ה-21. הסיפור של המונופול איננו אנקדוטה היסטורית משעשעת, אלא סיפור של מהפכה שדוכאה. במפגש הזה בין העקרונות המשחקיים לכלכלה האנושית הייתה דווקא ידה של האחרונה על העליונה. גם על הלוח הזה, יש מנצחים ויש מפסידים.           

_______________

Monopoly: The World’s Most Famous Game – And How it Got That Way / Philip E. Orbanes | Da Capo Press , 2006

*) הערה: הרשימה הנ”ל וכל הרשימות שיפורסמו כאן במסגרת הטור מובאות בגירסה הגולמית שלהן לפני עריכת העיתון. 

***

אסף מונד, 31, עורך ומבקר ספרות ב”ידיעות אחרונות” ודוקטורנט בבית-הספר להיסטוריה באוניברסיטת תל-אביב אשר חוקר את לונדון בזמן מלחמת העולם הראשונה.