היי יותם, נתחיל בהתחלה: מדוע תוכנית מנויים?

היי. המעבר למתכונת של מנויים בכתב העת המקוון “הפנקס” מסמל עבורנו במידה רבה הוכחה לכך שלפעמים חלומות באמת מתגשמים. מה שהתחיל כתערובת של רעיון ותשוקה של תמר הוכשטטר ושלי לפני כחמש שנים, הפך לפרויקט גדול דיו כדי לחייב אותנו לעבור ממתכונת חינמית למערך של מנויים משלמים. רצינו וקיווינו שמה שמעניין וחשוב לנו ייגע גם באחרים, ומשום שזה אכן קרה והיקף העבודה גדל מאוד, נוכח ההכרח להתקדם, לשפר ולהתפתח– החלטנו לנקוט בפעולה המרגשת אך גם המלחיצה הזו.

היא מרגשת משום שהיא מסמלת עבורינו הבעת אמון מצד קהילת הקוראים שלנו שהופכת, בכך, לקבוצה משפיעה שלוקחת חלק מעשי יותר במרחב הייחודי שהוא “הפנקס”. על-ידי הפיכה לאתר של מנויים נוכל לראשונה להתפרנס מעבודתינו וגם לשפר את העיצוב, את דרכי החיפוש באתר; לפתח אותו ולהוסיף “פיצ’רים” שלא קיימים כעת. נוכל לשלם עבור תכנים, ולממש פרויקטים ושיתופי פעולה רבים יותר. אנו מקווים גם שמועדון המנויים של “הפנקס” יאפשר לנו להתרחב למחוזות שקשה יותר להתייחס אליהם במתכונת הנוכחית, כמו קולנוע, טלוויזיה ועיצוב לילדים – שחשוב שיהיו חלק מהשיח הביקורתי העכשווי. אך זו גם פעולה מלחיצה, כיוון שבישראל תוכן אינטרנטי בתשלום עוד לא נפוץ כמו במקומות אחרים בעולם ועל אף המחיר הנמוך יש סיכוי שהגולשים לא ירימו את הכפפה.

איך נראתה העבודה שלכם עד עכשיו?

עד כה עבדנו – העורכים, כמו גם הכותבים הקבועים – בחינם. שעות אינספור של עריכה, איסוף חומרים, תִכנות, בחירת התכנים, עריכת פרויקטים, תפעול שוטף, עבודה מול יוצרים, ועוד. כתב עת מטבעו מפרסם טקסטים ויצירות מקוריות שנשלחים למערכת, אך יש לנו גם כותבים קבועים ורשימות ומאמרים יזומים, כמו גם עבודת ליקוט ועריכה שוטפת. כל אלו נעשו בהתנדבות ומתוך אהבה גדולה לתחום ספרות ותרבות לילדים.

יותם-ותמריותם שווימר ותמר הוכשטטר – עורכי “הפנקס”. איור: תמר הוכשטטר
 

האם תכננתם מההתחלה שביום מן הימים תנסו לגייס כסף, או שאלה צרכים שהתעוררו ככל שהתקדם תהליך העבודה?

“הפנקס” הוקם כיוזמה ללא מטרות רווח, ונותר כזאת. כמות העבודה רק הלכה וגברה, בין השאר משום שחשוב לנו להיות תמיד עם “האצבע על הדופק”, ובחזית השיח והעשייה בתחום. דחקנו הצידה את העניין הכספי שוב ושוב, בדקנו אפשרות של פרסומות וחסויות אך ללא הועיל. ההחלטה לעבור למתכונת של מנויים נבעה מההבנה שלנו כי על מנת להמשיך לקיים את “הפנקס” – לא רק באופן הבסיסי השוטף, אלא ככתב עת מתפתח ועדכני – ישנו הכרח לקבל סכום כסף מסוים, שיאפשר גם מימון של שעות העבודה וגם של הפרויקטים והיוזמות הנוספות.

למה לא לנסות להשתמש בפרסומות?

לאורך הדרך התנגדנו באופן נחרץ לשילוב פרסומות ייעודיות באתר (כלומר, פרסומות שפונות במישרין לקהל היעד; למשל, פרסומת על ספר חדש, הצגה, או סרט). חשוב לנו מאוד להיות בלתי תלויים ושקופים, ולא להכניס גורמים זרים למרחב המוגן שלנו. בשלב מסוים החלטנו להכניס מודעות פרסומת שרירותיות של Google, אבל הן לא הוכיחו את עצמן כלכלית, וגם לא אהבנו מה שהן עשו לעיצוב של האתר. כעת, כמובן, עם השקת מועדון המנויים, המודעות הללו יוסרו מהאתר.

איך קובעים את הסכום של 15 ₪ לחודש, ומה הוא אמור לכסות?

בראש ובראשונה, סכום זה אמור לאפשר לנו, העורכים, להתקיים ולקיים את “הפנקס”. ככל שמועדון המנויים יגדל כך נוכל גם לממש את הדברים הנוספים שברצוננו לעשות; כאמור, עיצוב מחודש של האתר, הוספת אלמנטים וויזואליים, תוכניים וטכנולוגים, ותשלום לכותבים. 15 ₪ לחודש (שהוא סכום ברוטו ולא הסכום המלא שנכנס לקופה) היה לדעתנו סכום הגיוני עבור מגזין נישה המעמיק בנושאים שמעניינים אוכלוסיה קטנה יחסית שחשוב לה לקחת בהם חלק ולשמר את קיומם.

על כמה מנויים אתם “בונים” כדי לכסות הוצאות?

בהערכה מחושבת ניתן לומר שכאלף מנויים (כשמינית מקהל הקוראים החודשי שלנו) הם המינימום ההכרחי להתקיימות שוטפת של המגזין ולהשאיר אותנו נמרצים ונלהבים כדי להמשיך להרחיב ולגוון את העשייה.

איורים: תמר הוכשטטר

 

 

האם יש פחד מאובדן קהל בעקבות תכנית המנויים?

ודאי, וזו אחת הסיבות שבעטיה דחינו את המהלך הזה עד שלא נותרה ברירה. אנו בעד החינמיות של האינטרנט, אבל מבינים שזה לא אפשרי לאורך זמן כשמתחייבים על פרסום שוטף ואיכותי של תוכן.

לאורך השנים הפך “הפנקס” למאגר התוכן המקוון הגדול ביותר בתחום ספרות ואיור לילדים, ובמידה רבה גם בתרבות לילדים, על מאות הרשימות, המאמרים, הביקורות, התערוכות, פרופילי האמן, הראיונות, היצירות והפרויקטים השונים, כך שאנו מאמינים שהרצון לקרוא טקסטים ישנים ולהתעדכן בפרסומים החדשים יהיה לטובתנו. אנו מקווים שהקהל הנאמן שלנו מזה 4 וחצי שנים, העוסקים בתחום מכל זווית שהיא, והקהילה הנהדרת שנבנתה סביב “הפנקס” – ימשיכו אתנו בדרך החדשה, מתוך הבנה שמדובר בהכרח קיומי עבורנו.

איך מתמודדים עם חוסר הרצון של אנשים לשלם על תוכן באינטרנט?

עוד קשה לדעת, כיוון שהמהלך טרי כל כך. אנחנו יכולים רק להציע את עצמנו: על הרצינות, ההשקעה וההתמדה שלנו. אני רוצה להאמין שאנשים מהתחום, כמו גם חובבי ומעריצי התחום, סטודנטים וספרניות, למשל, יהיו מוכנים לשלם 15 ₪ בחודש, כפי שכל בעל עניין עמוק בתחום אחר רוכש מגזין מודפס על אופנועים, גינון, אופנה וכו’, במחיר גבוה יותר. זה עניין של תפיסה בסופו של דבר. יש לזכור שהאינטרנט הוא רק סוג הפלטפורמה והתכנים יהיו אותם תכנים גם אם יופיעו במגזין מודפס בתשלום.

***

יותם שווימר, 29, מייסד ועורך שותף של כתב-העת המקוון “הפנקס“, לספרות ותרבות לילדים, עורך סדרת”הרפתקה ראשונה” בהוצאות אוקיינוס ומודן, כיום עורך ראשי של הוצאת “טל-מאי“. מבקר ספרות וכתב ראשי של מדור הספרות בYNET, ועורך עצמאי.

לכניסה לאתר “הפנקס” לחצו כאן

להרשמה לתוכנית המנויים של “הפנקס” לחצו כאן

להסבר של עורכי האתר על תוכנית המנויים לחצו כאן