1) יריד הספרים ה-27 בגוודלחרה שבמכסיקו, בו ישראל היא המדינה האורחת, נפתח בנוכחות שמעון פרס, עדה יונת, ומריו ורגס יוסה, וכן בנוכחות הסופרים הישראלים דויד גרוסמן יהודית קציר ואשכול נבו. “ישראל היא אימפריה ספרותית”, אמר נשיא המדינה בנאומו (עברית)
2) שרי שביט (וואיינט), זנמצאת ביריד הספרים במקסיקו, מביאה קטעים מפאנל שבו שוחח דויד גרוסמן עם חתן פרס נובל לספרות מיו ורגס יוסה (עברית)
3) ובזמן שישראל מקבלת הוקרה ביריד הספרים במקסיקו, בעולם הספרות הערבי מוחים. כאן תוכלו לקרוא את טענות המוחים (וגם לקרוא מה בדיוק חושבים עלינו) (אנגלית)
4) השבוע פורסמה בדה מארקר כתבה שהתריעה על עליית מחירי הספרים בפברואר – כשחוק הספרים יכנס לתוקפו. הכתבה עוררה מחדש את הדיון בחוק הספרים וכמה מהדעות המייצגות לכאן ולכאן תוכלו לקרוא בעמוד הפייסבוק של הבלוג (עברית)
5) המשוררים לאה פילובסקי ואוהד וובר הם הזוכים בפרס הליקון על שם רמי דיצני שהוענק בפסטיבל “שער” לשירה (עברית)
6) הנשיא אובמה ערך קניות של ספרים בחנות עצמאית לכבוד “יום העסקים הקטנים” שחל בארה”ב בשבת האחרונה. בניו יורק טיימס מנתחים את רשימת הספרים שקנה. אתם מוזמנים כמובן להביע גם את דעתכם עליה (אנגלית)
7) האוניברסיטה העברית תשלם 300 אלף שקל על הפרת זכויות יוצרים השייכים להוצאות “מוסד ביאליק” ו”שוקן” (עברית)
8) עידן המז”לטים: מנכ”ל אמזון חשף בתוכנית “60 דקות” את הפרויקט החדש של אמזון, “פריים-אייר” – מזל”ט יקח את המוצר שקנית מהמחסן המקומי של אמזון ויביא אותו לדלת ביתך בתוך חצי שעה או פחות (וידאו, עברית)
9) סוף עונת הסיכומים: הספרים הטובים ביותר לשנת 2013 לדעת הגארדיאן הבריטי (אנגלית)
10) הספרים הטובים ביותר לשנת 2013 לדעת הניו יורק טיימס (עברית)
11) באתר Brain Pickings בחרו את 13 הביוגרפיות, הממוארים וספרי ההיסטוריה הטובים של 2013 (אנגלית)
12) ב-NPR החליטו שהם עייפים מרשימות. אחרי חמש שנים שבהן הכינו רשימות סוף שנה של “הספרים הטובים ביותר”, הם החליטו לזנוח את המספרים והדרוגים ופשוט להציג יותר מ-200 ספרים שהם אהבו השנה עם הסברים מדוע הם אהבו אותם. אפשר לשוטט ולשלב בין קטגוריות כדי להגיע לתחום שהכי מעניין אתכם. חוץ מזה, הם כתבו פוסט ובו 5 סיבות מדוע החליטו לשנות גישה (אנגלית)
13) וכסיכום לרשימות סוף השנה – בניו יורקר נותנים רשימה של סיבות שמסבירות מדוע המוח שלנו אוהב רשימות (אנגלית)
14) אחרי כל הרשימות האלה, אדם ודאי נזקק לטיפול: סמדר שטינברג מ”המרכז הישראלי לביבליותרפיה” מסבירה בפוסט אורח ב”רפובליקה הספרות” מהי ביבליותרפיה ואיך משתמשים בה בטיפול (עברית)
15) עיבוד אנימציה מרהיב (ולא ממוחשב – כלומר צוייר ביד) ל”זקן והים” מאת ארנסט המינגווי (וידאו, אנגלית)
16)סיכומון אחרון אבל הפעם לא של ספרים: תמי אילון-אורטל מסכמת בבלוג שלה (The Typewriter) את המילים החדשות באנגלית ובעברית שהופיעו בשנת 2013 (עברית)
17) [ויה עירית אלקבץ] אתר המוקדש כולו לנתן אלתרמן. אני לא בטוח אם הוא חדש, אבל אני לפחות לא הכרתי אותו ואולי גם אתם כמוני (עברית)
18) השבוע פרסמתי בבלוג פרשנות של יואב איתמר לסיפור הראשון שכתב ביאליק “אריה ‘בעל גוף'”. יואב התעכב על הסלנג של ביאליק שמופיע כבר במשפט הפתיחה כמו למשל בשימוש במילה “תחתונים” במקום “בגדים תחתונים” שהיה הביטוי המקובל באותה תקופה. בגארדיאן הבריטי כנראה קראו את הפוסט של יואב, כי הם החליטו להרים את הכפפה ולפרסם מאמר על “תחתונים” בספרות (אנגלית)
19) דורית רביניאן כותבת טור שבועי נפלא ב”הארץ” ואין טעם לקשר אליו בכל שבוע (פשוט תעקבו אחריו). אבל הפעם אני בכל זאת מקשר כי מדובר בטור מאוד אישי שמספר על ספר שעבדה עליו במשך חמש שנים עד שיום אחד החליטה לגנוז אותו. מעבר לסיפור עצמו, יש פה גם עצות לכותבים צעירים (ולכותבים בכלל) שהשורה התחתונה שלהן היא – עדיף כשלון על גניזה, או כמו שאומר דודו טסה “עדיף כשלון מפואר מחלומות במגירה” (עברית)
20) עוד קצת מיריד הספרים במקסיקו – מסמכים נדירים של אלברט איינשטיין הוצגו ביריד ופרופ’ חנוף גוטפרוינד דיבר על חשיבותו והישיגו (עברית)
21) 2 כתבות ספרותית של נטע הלפרין מ”ישראל היום” בדף אחד: ראיון עם הלן וקר מחברת הספר “הגולם והג’יני” וסיפור על פרשת גניבת ספרים שמרעישה את איטליה (עברית)
22) כרמית ספיר-ויץ ראיינה את הסופר הספרדי קרלוס רואיס סאפון (צילה של הרוח) (עברית)
23) [ויה הרפובליקה הספרותית] מצילים את הספרייה הציבורית של טורונטו שבקנדה –בהמשך לקריסתן של ספריות עירוניות ברחבי העולם, גם הספרייה בטורונטו סובלת מקיצוצי תקציב בלתי נסבלים שמביאים לסגירת מחלקות, פיטורי עובדים ומתן שירות להרבה פחות מבקרים. מדובר באחת מהספריות הגדולות בעולם, שמשרתת יותר מיליון ומאתיים אלף המחזיקים בכרטיס ספרייה. הסרטון היפה הזה מסביר כיצד פוגעים הקיצוצים בפעילות הספריה (וידאו, אנגלית)
24) בועז כהן משתתף בפרוייקט בלוגרים לכבוד חנוכה ומספר על 10 ספרים שמהווים עבורו “תחנות ההשראה” (עברית)
25) אסף לבנון כותב בבלוג שלו באתר “הארץ” על חנות הספרים המשומשים “האחים גרין” (עברית)
26) חדשות ספרותיות מהעיתונות המקומית: רונית אידלמן החליטה להפתיע את תושבי הרצליה לכבוד חג החנוכה וחילקה לעוברי אורח שונים ספר קריאה ארוז עם הקדשה אישית (עברית)
27) עוד לינק (פרסמתי אחד כזה בשבועות הקודמים) שמציע שורה של גדג’טים ומתנות לאוהבי ספרים (תמונות, אנגלית)
28) לכבוד 80 שנה לחוק האיסור על מכירת אלכוהול באמריקה (Prohibition), הנה מבחן (אמריקאי) קצר שבודק את הידע שלכם בכל הנוגע לקשר בין אלכוהול לספרות (אנגלית)
29) [ויה תמי אילון אורטל] בעקבות חנוכה באקדמיה ללשון עברית החליטו להתעכב על המילה “נר” ומקורותיה (עברית)
30) [ויה אתגר קרת] ולסיום – סרט קצר לוקח קומיקס ישן של אתגר קרת ואסף חנוכה ו”מקים אותו לתחייה” (וידאו, אנגלית)
לפי ה-wayback machine, האתר של אלתרמן נשמר בפעם הראשונה במרץ 2010.
http://web.archive.org/web/20100615000000*/http://alterman.org.il
האתר לא השתנה יותר מדי:
http://wayback.archive.org/web/20100312092553/http://www.alterman.org.il/