1) סופר ספרי המתח והריגול האמריקני טום קלנסי הלך השבוע לעולמו בגיל 66, חודשיים לפני צאת ספרו החדש. סיבת מותו עדיין, כיאה לפועלו הספרותי, אפופת מסתורין (עברית)

2)  אנטוניה פרייזר, אלמנתו של הרולנד פינטר התפטרה מתפקידה כיועצת לפרס מאן בוקר הבינלאומי בתגובה לכך שלא התייעצו אתה לפני ההחלטה (עברית)

3) מיזם ספרותי חדש בשם בוקסילה ( Booxilla) עלה השבוע לאוויר והוא מצהיר על מטרתו לקדם תרבות עברית דיגיטלית (עברית)

4) סופר קנדי ופרופ’ באוניברסיטת טורנטו בשם דיוויד גילמור (לא ההוא מפינק פלויד) עורר סערה כשהצהיר שהוא לא ילמד באוניברסיטה ספרים שנכתבו על ידי נשים או על ידי סופרים סיניים כיוון ש”הוא מתעניין אך ורק בגברים רציניים והטרוסקסואליים” (אנגלית)

5) ראיון באתר פורטפוליו עם המאייר הותיק זאב אנגלמאיר, שבשבוע הבא תפתח תערוכה חדשה ומסקרנת במוזיאון הישראלי לקריקטורה ולקומיקס שבה הוא משתתף (פצעי בגרות –  קומיקס עברי בין השנים 1975 – 1995 , אוצרת: מיה דבש) (תמונות, עברית)

6) עדנה אברמסון (הרפובליקה הספרותית) סוקרת חמישה ספרי ילדים חדשים שיצאו לאחרונה (עברית)

7) בשבוע שעבר סיפרתי על אירועי “שבוע הספרים המוחרמים”. כאן יש עוד קצת מידע בנושא – ספרים והסיבות שבגללן הוחרמו (תמונות, אנגלית)

8)  מיה סלע (“הארץ) מביאה את סיפורה המעניין של עמותת “יונג יידיש”, שמפעילה ספרייה גדולה ומרכז תרבות בתחנה המרכזית בת”א, אלא שהעירייה תובעת ממנה ארנונה כאילו מדובר בעסק מרוויח. מייסד העמותה, מנדי קאהן, מתרוצץ כבר שלוש שנים במסדרונות הביורוקרטיה (עברית)

9) ראיון עם הסופרת ג’וייס קרול אוטס, אחת המועמדות המובילות על פי סוכניות ההימורים לזכות בפרס נובל השנה (ויש סיכוי גדול שאת פרסום שורות אלו הזוכה כבר יוכרז) (אנגלית)

10) [ויה דרור משעני] השבוע שודר הפרק האחרון שהסדרה המדוברת “שובר שורות”. ההערכה הרבה וחוצת הגבולות שזוכה לה הסדרה הזו, מעלה שוב את השאלה שעלתה לא מעט בשנים האחרונות וניצתה כבר עם שידורה של “הסופרנוס” המופתית – האם סדרות הטלוויזיה הטובות הן הרומנים המופתיים של המאה שלנו? המאמר הבא דן בשאלה הזו (מדובר במאמר ארוך אבל קריא ומעניין). ולמי שלא ראה “שובר שורות” ותוהה מה יש בה שכולם ממליצים לו עליה – הסרטון הבא חושף את האמת מאחורי ההייפ (אנגלית)

11) [ויה הרפובליקה הספרותית] איך לפתות ילדים אל השירה? אורית גידלי מציעה כמה דרכים (תמונות, עברית)

12)   ספרים לעתיד – 10 סופרים שעדיין ייקראו וידוברו גם בעוד 100 שנים (מוזמנים להתווכח בתגובות. נראה לי שהם נתנו ברשימה הזו סיבה טובה לויכוח) (אנגלית)

13) רשימה של 100 ספרי חובה לדעתו של דיוויד בואי (אנגלית)

14)  אמנם ביקורת על סרט תיעודי, אבל כשהסרט עוסק בג’יי.די סלינג’ר, יש לו מקום בבלוגנו. שרי שביט (וואיינט) צפתה ב”סלינג’ר” וחזרה מאוכזבת (עברית)

15)  מה מעניין ילדים? בכתב העת המקוון “הפנקס” מאפשרים לקוראים הצצה לעולמם התרבותי של שלושה ילדים שממליצים על ספרים, סרטים ותוכניות טלוויזיה שהם אוהבים (אנגלית)

16) איאן קראוץ’ מהניו-יורקר כתב מאמר שבו הוא מנסה להבין מה זה אומר בדיוק “להיות בעליו של ספר”? (To own a book). כלומר, מדוע אנחנו קונים ספרים מודפסים ולא שואלים מהספריה או קונים ספרים אלקטרוניים? (אנגלית)

17) הסופר והמשורר שמעון אדף כתב בוואלה! על הפחד של הספרות הישראלית מטכנולוגיה (עברית)

18) וירג’ניה וולף נותנת גושפנקה למה שרוב מי שפתח איי פעם את “יוליסס” של ג’יימס ג’וייס חשב – “שום ספר מעולם לא שעמם אותי עד כדי כך,” כתבה הסופרת במכתב לג’וייס והפסיקה לקרוא אחרי 200 עמודים (אנגלית)

19) הרצאה בטד של רון מק’לום שמסביר כיצד הטכנולוגיה מאפשרת חוויות חדשות לקוראים העיוורים (וידאו, אנגלית)

20) ראשית, למי שלא מכיר את תוכנית הרדיו האינטרנטית (פודקאסט) “עושים היסטוריה” של רן לוי – כדאי שיתחיל לעשות זאת. שנית, השבוע הועלתה תוכנית מספר 133 והיא עסקה בהיסטוריה של השפה העברית, ניתן גם לשמוע וגם להוריד אותה למחשב כאן (שמע, עברית)

 

 

21)  15 שאלות למרגרט אטווד (והיא גם עונה עליהן) (אנגלית)

22) ראיון עם שלמה אלוף, המייסד והמו”ל של ספריית עופר – הוצאה לאור של ספרי ילדים (“שמלת השבת של חנה’לה”) לכבוד תערוכת מחווה למאיירת הוותיקה של ההוצאה – אוה איצקוביץ (עברית)

23) פורטרטים של סופרים כמו ג’יימס ג’וייס, וריג’ניה וולף וולטר בנימין שצולמו על ידי ג’יזל פרוינד (תמונות, אנגלית)

24) 30 פיסות חוכמה החבויות ברומנים של גבריאל גרסיה מרקס (העבירו את העכבר מעל התמונות, או לחצו על כל תמונה) (תמונות, אנגלית)

25) סטיבן פינקר, מחבר “האינסטינקט הלשוני” וחוקר בעל שם עולמי, קורא לעמיתיו ממדעי הרוח להפסיק להתנגד לעליונות המדע (עברית)

26) מאמר בהאפטינגטון פוסט תוהה – האם קריאה באמת כל כך חשובה? (אנגלית)

27) “בשביל אנשים בסין, מורקאמי הוא צוהר לעולם” – כך אומר מאו דאנקינג, פרופסור סיני מהאוניברסיטה הבינלאומית של קובה, יפן,  בראיון שפורסם ב-
“AJW” ( Asia and Japan Watch) (אנגלית)

28) סיפור קצר בשם “עולם המבוגרים (I)” מאת דיוויד פוסטר-וואלאס מובא השבוע בכתב העת אלכסון (עברית)

29)  שני ראיונות ספרותיים באתר goodreads: כאן אפשר לקרוא את הראיון עם הסופרות דונה טארט וכאן עם הסופרת ג’ומפה להירי (אנגלית)

30) אמנם הבלוג הזה לא עוסק בפיסיקה, אבל גם אנשי תרבות צריכים לדעת כיצד העולם עובד. אז בשביל כל חובבי התרבות – הנה ההסבר של סטיבן הוקינג לאופן בו היקום עובד ב-150 שניות של אנימציה (וידאו, אנגלית)

31) 10 הספרים הטובים ביותר לאירועים חברתיים שונים (תמונות, אנגלית)

32)  ראיון עם עדה בארבארו שכתבה ספר באיטלקית על ז’אנר המדע הבדיוני בספרות הערבית (אנגלית)

33) אם גם אתם אוגרים ספרים כפייתיים, הנה כמה עצות טיפוליות בשבילכם (אנגלית)

34) סקס, אלימות ושדים – 10 ספרים שזיעזעו את העולם (אנגלית)

35) שוב, אין כאן קשר ישיר לספרות, אלא לתרבות במובן הרחב – מחקר חדש ועצום בהיקפו בדק את השימוש בשפה באינטרנט ופילח את הנתונים לפי קטגוריות שונות (עברית)

36)  10 הספרים הפופלריים ביותר בקרב המנהיגים בסין (הספר המערבי היחיד ברשימה הוא “העולם שטוח” של תומס פרידמן) (אנגלית)

37)  אבי שילון הוציא בימים אלה את הספר הביוגרפי “בן גוריון, אפילוג” (הוצאת עם עובד) ומאמר המבוסס על הספר מפורסם כעת בכתב העת “אלכסון”. גם אלי, אגב, הגיע הספר, כך שביקורת עליו תופיע בעתיד בבלוג (עברית)

38) מהו הספר האירוטי ביותר שקראתם אי-פעם? (אנגלית)

39) ולסיום – סרטון אנימציה מבית היוצר של טד (Ted) שמתחקה אחר השפות המיוחדות המופיעות ביצירות מז’אנר הפנטזיה (כמו בספריו של טולקין, באווטאר, או במסע בין כוכבים) (וידאו, אנגלית)

*) לשליחת לינקים למדור (או לכל הערה אחרת) אתם מוזמנים לפנות אלי בכתובת המייל: yarinkat@gmail.com