1) מהו הספר האהוב עלייך?

עיין ערך אהבה” / דויד גרוסמן. “האחים קראמזוב” / פיודר דוסטויבסקי.  בדרך אל החתולים / יהושע קנז.

עיין ערך אהבה הוא יצירת מופת. ההתמודדות של גרוסמן עם הנושא החשוב ביותר לדעתי בספרות המאה ה-20, השואה, מעוררת השתאות. התהייה חסרת הסיכוי אחר מקור הרוע בנפש האדם דרך מפגשיהם של סופר הילדים היהודי למפקד מחנה ההשמדה היא לא פחות מגאונית. בתור סופר שאינו דור שני לשואה, הרומן הזה הביא אותי הכי קרוב להבנה (שלא ניתן להבין), את הטירוף האנושי הכי גדול בהיסטוריה. ישנם עוד ספרים בנושא שקראתי כמובן, אולם אף אחד מהם לא הותיר בי את החותם כמו “עיין ערך אהבה”.

2) מהו ספר הילדים האהוב עליך?

התרנגולים והשועל / ח.נ. ביאליק. האריה שאהב תות / תרצה אתר.

התרנגולים והשועל הוא יצירה נפלאה. יחד עם העלילה המבריקה שילדים נבלעים לתוכה ולא משים ממנה עד סופה, יש ביצירה גם את הסמלים היהודיים היפים ואת השאיפה התמידית לשוב אל הארץ שהובטחה לעם.

3) מה הספר האחרון שקראת?

אמן הסיפור הקצר” /מאיה ערד.  הנעדר / פרנץ קפקא.

4) איזה ספר גרם לך לתהות ‘על מה המהומה’?

גטסבי הגדול“.

5) איזה ספר לא זכה למספיק הערכה לדעתך?

ריקוד האדמה” / הארוקי מורקמי.

אחרי שקראתי כמה רומנים של מורקמי ניגשתי את הסיפורים הקצרים במעט חשש, שכן איך יצמצם האיש את רוחב היריעות העצום של עלילותיו לתוך מספר עמודים. ובכן הוא מצליח. בדיוק של מנתח הוא טווה עלילות נקודתיות שבתוכן עולם ומלואו, וכל זאת על רקע אסון טבע שפקד את יפן.

6) מיהו הסופר האהוב עלייך?

דויד גרוסמן, שמואל יוסף עגנון, יצחק בשביס זינגר, הארוקי מורקמי (אם רק אחד אז את הראשון).

7) ספר שנתן לך השראה?

וזרח השמש” / ארנסט המינגווי. רופא כפרי / פרנץ קפקא. ספר המעשים / שמואל יוסף עגנון. שפינוזה מרחוב השוק / יצחק בשביס זינגר. האמן ומרגריטה/ מיכאיל בולגקוב.

“וזרח השמש”, הוא רומן תקופתי נפלא. חבורת הגולים שבורא המינגווי כה אנושית, בעיקר על רקע העולם שאחרי מלחמת העולם הראשונה. הייאוש, הטירוף, פשיטת הרגל המוסרית ואבדן התמימות. כל אלה באים לידי ביטוי על הגיבורים, וכמו נייר שקוף ניתן להביט דרכם גם את ההיסטוריה של אותה תקופה, ובחזרה.

8) ספר עיון מומלץ?

ששה מסיפורי המעשיות של רבי נחמן מברסלב/עדין שטיינזלץ

אכסיסטנציאליזם המשך ומיפנה בתולדות התרבות המערבית / רן סיגד

האר”י – סיפורה והגותה של מהפכת הקבלה בצפת / ד”ר שרון שתיל  

בספר “ששה מסיפורי המעשיות של רבי נחמן מברסלב”, מסביר הרב עדין שטיינזלץ את פירוש הסמלים בסיפורי המעשיות הבולטים של רבי נחמן מברסלב. יחסו אל הזמן, אל מהות החיים, אל האומנות ועוד.

***

אילן גופר, 44. סופר ועיתונאי.  עובד באמצעי התקשורת השונים כבר 17 שנה בתפקידים שונים: היה כתב הערוץ הראשון בחיפה והצפון;  ערך, שידר, ביים וקריין בתחום עיתונות הספורט; כתב טור קבוע בעיתון “העיר”; ובשנים האחרונות מילא משרות עריכה שונות באתרי אינטרנט גדולים. 

לאחרונה יצא לאור ספר הביכורים שלו, “טרמינל“, בהוצאת הקיבוץ המאוחד. הספר, שהעבודה עליו ארכה כ-10 שנים, כולל 11 סיפורים.

הנה דברים שגופר אמר על הספר:

“בעיני עלילה סיפורית היא דבר חשוב, ותחת אמונה זו העלילות בסיפורים מורכבות, סבוכות ומפתיעות. הדמויות בסיפורים קיצוניות, כמו גם המצבים אליהם הן מגיעות. העלילות הנטועות במציאות הישראלית על שלל גווניה הן ריאליסטיות, אך יש שילוב של פנטזיה בתוך הריאליה. התמה המרכזית בספורים היא קצוות וגבולות. טירוף מול שפיות, שליטה מול איבוד שליטה, אובססיה שיוצאת משליטה.”

לקריאה על הספר “טרמינל” באתר של הוצאת הקיבוץ המאוחד, לחצו כאן.