1) מהו הספר האהוב עלייך?
אין תשובה נכונה לשאלה הזאת כי אני אוהבת המון ספרים, ומעדיפה ספרים שונים בתקופות חיים שונות. אבל בהחלט יש ספרים שאני חוזרת אליהם שוב ושוב ותמיד נהנית, כמו דיאנה ווין ג’ונס. אני קוראת עכשיו לילדים שלי את “חיי קסם” שלה, שקראתי לראשונה בגיל שבע, והוא עדיין ספר מצויין: מותח, מצחיק ומעורר מחשבה.
2) מהו ספר הילדים האהוב עליך?
במקרה שלי צריך לשאול להפך, מהו ספר המבוגרים האהוב עלי, כי ספרי ילדים הם לחם חוקי. תמיד אדבר על ספרי ילדים. האמת שאני מעדיפה לקרוא ספרי ילדים ונוער, וגם כשאני קוראת ספרי מבוגרים, אני הכי נהנית מספרים שהיו יכולים להתאים גם לנוער כגון ספריהם של סלינג’ר, ג’ון אירווינג או ברברה קינגסולבר. אני לא ממש מעודכנת בספרי מבוגרים.
3) מה הספר האחרון שקראת?
קראתי את הספר One More River מאת הסופרת הבריטית לין ריד בנקס, לצורך כתיבת עבודה לאוניברסיטה. הספר סיקרן אותי מאוד, כי הוא תיאר חוויה של עולה חדשה לישראל מנקודת המבט של העולה. גיבורת הספר היא בת עשירים יהודייה מקנדה, שאבא שלה עובר משבר גיל עמידה ומחליט לוותר על כל נכסיו ולהצטרף לקיבוץ בישראל. הוא גורר את משפחתו אתו, בניגוד לרצונה של הבת, והם מגיעים חודשים ספורים לפני מלחמת ששת הימים. מעניין שבארץ אף אחד לא שמע ולא מכיר את הספר הזה, שמעולם לא תורגם לעברית. התיאורים בו די אמינים (הסופרת עצמה התגוררה פה בקיבוץ 9 שנים), אבל יש משהו לא ישראלי בעצם הגישה של הספר. כאמור, מסקרן. (ולמי שמתעניין, אני ממליצה לקרוא את הגרסה הראשונה של הספר, שראתה אור ב-1973, ולא את הגרסה המקוצרת שמתפרסמת מאז שנות התשעים.)
4) איזה ספר גרם לך לתהות ‘על מה המהומה’?
לא הצלחתי להתלהב מהספר “קורליין” מאת ניל גיימן, אף שהוא כביכול אמור להתאים לי בדיוק. זהו ספר פנטזיה לילדים (מה שנקרא בארה”ב middle grade, כלומר קצת יותר צעיר מנוער), שמוצג ככתוב במסורת של “אליס בארץ הפלאות”. אבל לטעמי היתה בו יותר מדי בניית אווירה וסמלים רבי משמעות ופחות מדי היגיון סיפורי ברור שאפשר לעקוב אחריו. אני יודעת שזה בכוונה, שזאת אווירת חלום, אבל בדיוק זה מה שלא אהבתי בו.
5) איזה ספר לא זכה למספיק הערכה לדעתך?
“הלב הקבור” מאת שמעון אדף. ספר נוער פשוט מצויין, בשפתו הנפלאה של אדף, שעושה סינתזה כל כך מוצלחת בין סיפורי התנ”ך והמסורת היהודית ותרבות פופולרית “נמוכה” של סרטי אימה, והוא יודע כל כך הרבה, ומצליח בו זמנית להיות מותח וכייפי ועם זאת לתת תחושה של עושר ומעמקים.
6) מיהו הסופר האהוב עלייך?
הזכרתי כבר את דיאנה ווין ג’ונס, אני חסידה עד כדי כך גדולה שלה שאני שוקלת לכתוב עליה ביגורפיה. אבל אני אוהבת ומעריכה המון סופרי נוער: פרנסס הרדינג, פיליפ ריב, ג’ונת’ן סטראוד. וכמובן אהוב ילדותי, פרנק באום.
7) ספר שנתן לך השראה?
הספר Don’t Tell the Grownups מאת אליסון לורי, ספר שמוסר רקע על סופרי ילדים אהובים ומתאר את הכתיבה שלהם כאקט חתרני. זה היה הספר הראשון שקראתי בתחום מחקר ספרות הילדים והנוער, ודרכו הבנתי שזה נושא שאפשר לחקור אותו ברצינות.
8) ספר עיון מומלץ?
Understanding Comics מאת סקוט מקלאוד. ספר קומיקס על קומיקס. נהיר, חכם, משכנע. אפשר ללמוד מהספר הזה כל כך הרבה, על אמנות באופן כללי, ועל האינטראקציה בין גרפיקה לטקסט, ועל מוסכמות של זמן וצורה… ספר נפלא. שמחתי מאוד לשמוע בהשקה של ספר הקומיקס “סנדמן” שנערכה לאחרונה שהוא עומד לראות אור בשיתוף פעולה בין כנרת לבין הקיבוץ המאוחד. (אגב גם “סנדמן” מומלץ מאוד, מאת אותו ניל גיימן שאת “קורליין” שלו לא כל כך אהבתי, אבל ב”סנדמן” הוא במיטבו. תרגם לעברית ידידי דידי חנוך, הרבה עבודה יצירתית הושקעה בגרסה העברית הזאת ואני מאוד מקווה שהיא תיקלט פה יפה.)
***
גילי בר-הלל סמו, 38, מייסדת הוצאת “עוץ” לספרי ילדים קלאסיים. מתרגמת ספרי ילדים ונוער, ובהם סדרת “הארי פוטר“, “פיטר פן – הנוסח המוער“, “הקוסם מארץ עוץ – הנוסח המוער“, “101 דלמטים“, “הטירה הנעה“, “אל תתנה ליונה לנהוג באוטובוס” ועוד.
הוצאת “עוץ” עושה את צעדיה הראשונים בימים אלה. מדובר בהוצאה עצמאית שמנסה לעקוף את הרשתות הגדולות וקיומה תלוי לחלוטין במדיה החברתית ובשמועות מפה לאוזן. ספריה לא יופיעו ב”שולחנות הכוח” של צומת ספרים וסטימצקי ולא תיתקלו בהם “במקרה”. לכן, אם אתם נלהבים מההוצאה רצוי שתשתפו ותפיצו את הבשורה הלאה כדי שההוצאה תוכל להמשיך ולהתקיים. וכך כותבת גילי באתר ההוצאה:
הוצאת “עוץ” נולדה מתוך אהבת ספרים ונוסטלגיה לספרים של פעם.
בתור ילדה, שפת הקריאה העיקרית שלי הייתה אנגלית, ואחדים מהספרים האהובים עלי מעולם לא תורגמו לעברית. “עוץ” היא בשבילי דרך להכיר לילדים אוהבי-קרוא בארץ את הספרים שכה אהבתי בילדותי.
בכוונתי להקפיד על מהדורות מושקעות, עם שימת לב לא רק לטקסט אלא גם לאיורים ולעיצוב, כדי שהספרים שאדפיס יהיו כאלה שתתגאו להעניק במתנה או לשמור על המדף עבור דורות העתיד. עם זאת אפשר יהיה להשיג את הספרים גם במהדורות אלקטרוניות זולות וזמינות שאינן תופסות מקום על המדף, למי שרוצה רק לקרוא.
קראתי להוצאה “עוץ” על שם ארץ הקסמים שהמציא הסופר פרנק באום בשנת 1900: מקום של קסמים ונפלאות, אוטופיה שבה הערכים העליונים הם אהבה לכל חי, דמיון, סובלנות ורוח שטות.
אפשר כעת לרכוש כאן את הספר הראשון, “ארץ עוץ המופלאה”. שימו לב: הספר נמכר לעת-עתה רק כאן באתר. על מנת שהוצאת הספרים תוכל להמשיך להתקיים, אנו תלויים בכם, המבקרים באתר: אנא הפיצו את הבשורה והזמינו את חבריכם לכאן.
גילי
לכניסה לאתר ההוצאה לחצו כאן.
לעמוד הפייסבוק של ההוצאה לחצו כאן.
לכניסה לבלוג של גילי לחצו כאן.
האהבה של גילי למה שהיא עושה, חיה ונושמת עולה מכל שורה 🙂