למרות שכתבה עד היום 17 ספרים וזכתה לשבחים רבים על ספרה הקודם ‘ורד הלבנון’, זוהי הפעם הראשונה שאני קורא ספר של לאה איני. וכיאה לפעם הראשונה – התחלתי מספרה האחרון: ‘סוסית’.
ובכן ‘סוסית’, כפי שאולי אפשר היה לצפות מספר עם שם שכזה, הוא ספר משוגע, מופרע, קרנבלי, מלא דמיון, מצחיק, אבל גם ביקורתי.
גיבורת הספר היא אלכסנדרה זית, אישה צעירה בעלת מראה סוסי, שהתגוררה במשך שבע שנים באל-פאסו טקסס, עד שקיבלה הודעה על מות סבתא שהורישה לה, כך מסתבר, נחלה חקלאית גדולה במושב נוּב אשר בשפלת החוף.
כבר כשקראתי את שמה של הגיבורה גיחכתי קלות, כיוון שנזכרתי באלכסנדר זייד, ממקימי ארגון השומר, שבילדותי ביקרתי כמה פעמים באנדרטה לזכרו – אנדטרה ובה מוצב פסל בדמותו כשהוא רכוב על סוס. הגיבורה, אם כן, היא אולי מעין בת דמותו של זייד – וכמוהו היא מנסה לשמור על נחלתה כשהיא רכובה (לא פעם) על סוס. כמו כן, זייד היה נצר למשפחה של “סובוטניקים” – קהילה סלאבית-נוצרית שהתגיירה מסיבות שאינן ידועות ועלתה לארץ ישראל; כך גם הגיבורה – אלכסנדרה סשה זית – מגלה שהיא נצר למשפחה בעלת שורשים מפוקפקים ולא ממש נורמטיביים.
אבל הדמיון המושגי לא מסתיים בקרבה המסויימת בין הגיבורה לבין מייסד ארגון השומר. לאורך כל הספר שזורים רמזים אינטר-טקסוטאלים שמקשרים את הדמויות לתנ”ך, למיתולוגיה היוונית, למסעות גוליבר, לדון קיחוטה, לסיפורי אלף לילה ולילה ועוד. איני גם לוקחת את כל הביטויים והדימויים הסוסיים שקיימים בשפה ומלהטטת בהם לאורך הספר; “נגמר לו הסוס”, “אפשר להביא את הסוס לשוקת אי אפשר להכריח אותו לשתות ממנה”, “לעבוד כמו סוס מצאת הפרסה עד צאת הפרנסה”, “מגילת יוחסוסין”, “עוד לא נולד סוס שהימר על האדם הלא-נכון”, “כוחות סוס”, “הם יורים גם בסוסים” – כל אלה הם רק חלק מהביטויים שאורבים בכל פינה בספר.
הליהטוט הזה באבני השפה וביחסים בין הדימיון למציאות, הוא עיקר כוחו של הספר. איני לא מתחייבת לספר סיפור שמצוי בגבולות המציאות המוכרת לנו. בסיפור שלה יכולים להמצא המקומי (בדיחות על חשבונה של העיר רחובות) לצד הפלאי (כמו קיומו של קנטאור – יצור שחציו אדם וחציו סוס) והביקורת הפוליטית (המשתקפת מבעד לדמותם של מפיקי טלוויזיה רודפי בצע, מנהלי קרקס ופולטיקאים מקומיים חסרי עמוד שדרה) לצד סיפור אהבה הוליוודי (בין סשה זית להירון). אבל התחושה העיקרית שהספר נותן היא תחושת שחרור. בדיוק כמו דהירה פרועה על סוס, כך גם העלילה של איני מתפרעת ומבדרת את השיער תוך כדי ריגוש, הנאה וצחוק מתפרץ.
גם אם מידי פעם ההתחכמויות הלשוניות עולות על גדותיהן, וגם אם העלילה תופסת לפעמים תפניות של טלנובלה סוסית, הכתיבה של איני היא חגיגה אמיתית. התחכום שלה לא בא על חשבון הבהירות וקצב העלילה. להיפך, מדובר בעלילה שדוהרת קדימה (ולפעמים גם אחורה) בשטף ובקלילות.
נכון, לכאורה צריך יצר הרפתקנות מסוים כדי לקרוא ספר “אחר” כמו ‘סוסית’ שלא מתיישר עם כללי המציאות המוכרים. אבל כדאי מאד לצאת מהשמרנות ולהינות ממה שהדמיון יכול להציע, במיוחד כשהוא דמיון פורה ומונסח היטב כשל לאה איני. בסופו של דבר, גם אם עוד לא פגשנו סוסים שמדברים עברית, המציאות שלנו (מושג חמקמק בפני עצמו) מורכבת מלא מעט “אחרים” שאנחנו מתקשים לעכל את קיומם וליישב אותו עם המציאות המוכרת לנו. המפגש עם ‘סוסית’ מכריח אותנו להכיר בקיומם של האחרים האלה ואפילו להזדהות איתם.
אז כמו שסשה זית זועקת לקראת סוף הספר: “תנו לאחרים לחיות! כולנו אחרים!”.
מומלץ מאד.
ציטוט נבחר:
השנים הרבות שחלפו מאז הוכיחו שג’ו מקנמארה היטיב לבחור. סוכנת הבית תיחזקה בכוח אותו שילוב שלה, שבין נועזות (מוצ’אצ’וס אחדים קראו לזה שתלטנות), לבין נפש הנוצה שלה, את בית המידות של המקנמארים, ולא בחלה אף בנגרייה. היא פתרה מחלוקות קטנות כגדולות בין העובדים לבין עצמם, או בינם לבין הבוס, ולא-אחת גם איחתה את הקרעים שצצו בקרב המשפחה עצמה באותו חוט של עצמאות ונאמנות. אבל את חייה שלה, הפרטיים, היא קשרה באמת האחת והבלתי מעורערת, בדמיון.
ירין, מרגישים בכתיבה שלך שהתמסרת לספר ונתת לו להדהיר אותך… וזו יכולת שאינה מובנת מאליה. הארת לי שם כמה אלוזיות שלא עלו בדעתי (לבושתי, אפילו אלכסנדר זייד!) ומעניין יהיה לעקוב אחרי תגובותיך אם תלך עכשיו אחורה בספרים של איני. ואני עדיין מחכה להסבר איך עושים אהבה עם קנטאור! השאירה אותנו עם האוכף ביד זאתי :))
נ”ב לא ידעתי שיצא אלבום של שירים מולחנים שלה. ידה בכול. מעניין אם נכתבו במיוחד להלחנה או לא. (לאה?)
תודה, לי. מעבר לכל הרבדים של הספר – היה פשוט כיף לקרוא אותו (גם התיאורים על אל-פאסו… תמיד הייתה לי חיבה לדרום ומערב ארה”ב). אני לא יודע איך עושים אהבה עם קנטאור, שלחתי ללאה הודעה, נראה אם היא תבוא לפה לענות. אבל מה שכן, רחרחתי בויקפדיה וגיליתי שרוב הקנטאורים במיתולוגיה היוונית נחשבים לפראיים ואכזריים וסימלו הפקרות, תאווה חייתית והשתכרות. א-ב-ל, יש קנטאור ספציפי בשם כירון (שאצל לאה נקרא הירון) ש (אני מצטט מויקי):
היה שונה מחבריו. הוא היה חכם ונדיב וניהל מעין בית ספר, בו חונכו רבים מגיבורי המיתולגיה היוונית, בין השאר הרקולס, הרופא אסקלפיוס והגיבורים יאסון ואכילסעל כירון סיפרו שהוא גילה והורה את תורת הרפואה, בצד מדעים אחרים.
הוא נחשב לחכם שביצורים ומייסד תורת הרפואה, הנבואה (אותם למד מהאל אפולו) והציד (אותו למד מהאלה ארטמיס).
כיירון היה בן אלמוות ולמרות שהרקולס פגע בו בשגגה, הרעל לא המיתו, אבל היסורים גרמו לו למשאלת מוות. מותו סיים את סבלו של פרומתאוס, (מפני שהוא הקריב את חייו למענו). סיפורו זה של כיירון יצר את המושג “המטפל הפצוע”, בפסיכולוגיה המודרנית. משמעו – המטפל שדרך הכאב שלו והבנתו את הסבל יכול לעזור בסבלם של אחרים. מזל קשת מזוהה עם דמותו.
מבחינתי זה היה גילוי מעניין מאד, כך שמעבר לכל התחכום והכיף – גם למדתי דברים.
אה ואגב – מושב נוב שבו מתרחשת העלילה, לא קיים במציאות. יש מושב נוב ברמת הגולן (שבתקופת הצבא שימשתי חטוף באיזה תרגיל צבאי שהתנהל במקום. בסוף חילצו אותי), אבל הוא נקרא nov ולא nuv כפי שנקרא המושב בספר. זה הזכיר לי את תיאור המיקום של גן עדן שנמצא (כפי שמתואר בתנך) בנקודת המפגש של ארבע נהרות שבמציאות לא נפגשים. אז אולי מושב נוב, הוא מעין גן עדן (או גיהנום?) שנמצא בנקודת המפגש בין רמת הגולן לישובי גדרות.
למדת ועכשיו גם לימדת! היה נורא כיף לקרוא את התגובה הזאת.
“המטפל הפצוע”… זה מעורר מחשבה ורגש.
ויצא נורא מצחיק הרצף “אני לא יודע איך עושים אהבה עם קנטאור, שלחתי ללאה הודעה”, כאילו ברגע שהיא תבוא לכאן כבר עם הוראות ההפעלה, כולנו נתחיל להתעלס בפראות עם קנטאורים!
(זו יכולה להיות מוזיקת רקע טובה לזה
כן, לאה תהיה מורה לחינוך מיני קנטאורי.
מצד שני, אני לא יודע אם יש קנטאוריות (ואם ברגע שאתה שוכב עם יצור שמימי, משנה לך בכלל המין שלו).
מה שכן, אולי אפשר להגיד הרבה פעמים יינתיקנטאורזי, ואז זה יתגשם. מעין לחש כישוף.
אפילו הדימויים של לא הם משונים. רשמתי לעצמי את “הסתתמתי כמלחייה”. נורא אהבתי את זה, אבל אין לי מושג אפילו למה. אולי בגלל שזה מפתיע.
טוב, בינתיים נמתין ללאה שתלמד אותנו את סודות ההתעלסות עם קנטאור.
גם אני נהניתי מאוד מהספר הקרנבלי הזה שניכר שאיני נהנתה מאוד מכתיבתו. אני מאוד מעריכה סופרים שכותבים באופן שונה בכל פעם, זה לא עניין פשוט ‘לשבור את התבנית ולצקת חדשה’ כמו שחיים באר קרא לזה באחת מהרצאותיו.
כן, זה ספר כיפי. אני חושב שהיה לי יתרון על אחרים דווקא בגלל שזה הספר הראשון של לאה שאני קורא. אני חושב שמי שהתאכזב ממנו, התאכזב בגלל הציפיה לורד הלבנון 2 (למרות שלא קראתי אותו, אבל הבנתי שהוא שונה לגמרי, הרבה יותר ריאליסטי ואוטוביוגרפי). אז לפעמים זה טוב שאין למה להשוות:)
ורד הלבנון הוא לא ספר, הוא פיסת חיים שננעצת בגרון. כשתקרא תבין 🙂
“הסתתמתי כמלחייה” באמת נפלא. גם מקורי וגם מביע תחושה בדיוק.
ויופי של לחש קסמים המצאת, ירין. גם כיוון המחשבה שהמעשה מתבצע במילים, מתאים מאוד לעולם של “סוסית” ולבלוג הזה ובכלל.
[…] מופתי של קלריס ליספקטור הברזילאית. לטעמי גם "סוסית" של לאה איני הוא ספר שלא קיבל מספיק ממה שמגיע לו, זה […]
[…] איני כתבה עד היום, קראתי רק את ספרה האחרון – סוסית (כאן אפשר לקרוא את מה שכתבתי על הספר בזמנו). כשאיני הוציאה […]
[…] ביקורת של ירין כץ בבלוג "קורא בספרים". […]
[…] סוסית מאת לאה איני (הוצאת כנרת זמורה ביתן) […]