1) מהו הספר האהוב עליך?

זאת שאלה קשה. בכל מה שקשור לספרים, אני מאמין גדול ביחסים פתוחים. אמה גולדמן, סימון דה בובואר, אייריס מרדוק ופילוסופים רבים במאה העשרים תמכו ביחסים פתוחים מתוך אמונה שביטול המונוגמיה תשחרר בראש ובראשונה את הנשים. אני לא בטוח שהן צודקות בהקשר של מערכות יחסים, אבל נראה לי נכון לאמץ את הרעיונות שלהן בתחומים אחרים. אני יכול לומר בוודאות שמעולם לא פגשתי ספר קנאי. יכול להיות שקראתי כמה ספרים שהצמיחו לי קרניים (וכנראה גם לאחרים). אולי כדאי לסיים את התשובה באזכור מתוך סנוורים מאת אליאס קנטי. פרופסור קין, גיבור הספר, מעיד על עצמו שהוא מעדיף ספרים על בני אדם בגלל שספרים לעולם לא יתייחסו רע לאנשים כמו שאנשים מתייחסים לאנשים.

2) מהו ספר הילדים האהוב עליך?

ספרי הילדים האהובים עליי הם הרוזן ממונטה כריסטו, הרפתקאותיו של טום סוייר, הרפתקאותיו של האקלברי פין ואלופי וילובי. הרוזן ממונטה כריסטו הוא גם הספר האהוב ביותר על גרסיה מרקס – אחד הסופרים האהובים עליי.

3) מהו הספר האחרון שקראת?

קראתי אתמול חלקים מתוך דת ופילוסופיה באשכנז מאת היינריך היינה שמצוטטים בקובץ וקדיש הם לא יגידו. אילו הייתי רואה את התשובה הזו בריאיון אחר בוודאי הייתי מגחך ואומר שהסופר הנפוח מנסה להראות כמה שהוא משכיל וחכם. זאת חולשה של רוב הסופרים (גם שלי) אבל לא במקרה הזה. חזרתי אל הספר לצורכי עבודה. כשהרומן שכתבתי, עלילות פרומות, ראה אור לפני כמה חודשים, הציעה לי, שירלי יצחקי, היח”צנית של ההוצאה, לכתוב המלצה על רומנים שקשורים בלידה ובאימהות עבור אחד ממדורי התרבות. באותו זמן לא הצלחתי למצוא חמישה ספרים שאני יכול לכתוב עליהם דברים אינטליגנטיים. לאחרונה, לקחתי על עצמי אתגר חדש, לכתוב על חמישה ספרי פילוסופיה מצחיקים. פילוסופיה היא דבר מצחיק מאוד כל עוד לא לוקחים אותה ברצינות מוגזמת. ברטרנד ראסל הגדיר את הסוליפסיזם (המחשבה שרק אני קיים) כרעיון כל כך אווילי שרק פילוסוף יכול להעלות על הדעת. באופן אישי, אני מעדיף לצחוק עם פילוסופים מאשר לצחוק עליהם. במיוחד כשארוחת הצהריים מתקרבת. הבטן כבר מקרקרת, נראה שהגיע הזמן לפנות את הבמה להיינה – משורר דגול, פילוסוף גדול וחובב טשולנט יהודי עתיק-יומין נלהב:

 “המאכל הזה הינו באמת מצוין, ויש להצטער עד כאב שהכנסייה הנוצרית ששאלה מן היהדות כל-כך הרבה דברים טובים לא אימצה את הטשולנט. אולי היא שמרה זאת לעצמה לעתיד, וכאשר אי פעם מצבה יהיה בכי רע, כשיאבדו לה סמליה הקדושים ביותר, ואפילו הצלב יאבד כוחו, תאחז הכנסייה הנוצרית במאכל הטשולנט והעמים שחמקו להם יידחקו אליה בתיאבון מחודש היישר אל חיקה. היהודים בכל אופן יצטרפו אז מתוך שכנוע לנצרות… רק הטשולנט קושר אותם בברית הישנה… אפילו הכופרים שעברו לברית החדשה רק צריכים להריח את הטשולנט, כדי להרגיש געגועים מסוימים לבית הכנסת, כי הטשולנט הוא מעין קריאת הרועה להתכנסות היהודים” (התרגום הנפלא של דוקטור יהודה אילוני)

4) איזה ספר גרם לך לתהות “על מה המהומה”?

עם כל הכבוד וההערכה לפרס ספיר. המהומות הגדולות ביותר התרחשו סביב ספרי קודש. חלק מספרי הקודש מזכירים שילוב בין פרוזה רשלנית ותסמונת טורט. מלחמות מיותרות, עינויים, שריפת מכשפות וכו’ – כל כך הרבה סבל נגרם בגלל השילוב הקטלני הזה.

5) איזה ספר לא זכה למספיק הערכה לדעתך?

אבימלך עולה בסערה השמימה מאת עמי דביר. רומן פנטסטי, פראי ומצחיק בצורה יוצאת דופן, אשר מעולם לא זכה במקום הראוי לו (גילוי נאות: אבי, אריה ניר, ערך את הספר). במובן מסוים מדובר באי-צדק היסטורי כלפי רומן אשר מבקש לעשות צדק היסטורי: אבימלך, גיבור הספר, מצליח בעסקים, רוכש את אושוויץ והופך אותה ללונה פארק כדי שהגרמנים יוכלו לשלם ולחוות את חווית השואה של יהודי אירופה.

שלושה ספרים נוספים שמאוד הרשימו אותי ומעולם לא זכו בהכרה שמגיעה להם הם: אהבת נפש מאת יהושע בר יוסף, קרקס הפרעושים מאת מרדכי הורביץ ושידה ושידות מאת רחל איתן.

6) מיהו הסופר האהוב עליך?

אני לא מכיר אף סופר באופן אישי. אני מעריך הרבה מאוד סופרים. סאלינג’ר כתב שסופר טוב הוא סופר שאתה רוצה להרים אליו טלפון כשאתה גומר לקרוא את הספר שלו. אני לא בטוח שהוא צודק. היום כבר לא צריך להרים טלפון. מספיק להציע חברות או לעשות לייק.

7) ספר שנתן לך השראה?

כל אחד מהספרים שציינתי בריאיון הזה, וכמובן, רשימה ארוכה מאוד של ספרים נוספים.

8) ספר עיון מומלץ?

קשה לבחור. כנראה שבהתאם לעונות השנה. ספרים על גרניום מבשילים באביב.

***

ינון ניר, 37, סופר ובנו של המו”ל המנוח אריה ניר. בוגר המרכז הבינתחומי בהרצליה במנהל עסקים ומוסמך אוניברסיטת תל-אביב בהיסטוריה ופילוסופיה של המדעים והרעיונות. ספרו הראשון, קובץ הסיפורים פעמיים קברו את ברטה ראה אור בשנת 1998 וזכה בשבחי הביקורות. ספרו השני,  התקופה הכחולה, ראה אור ב-2003. לצד ביקורות נלהבות אשר השוו את הרומן לתפסן בשדה השיפון התפרסמו ביקורות אשר האשימו את ניר בשחיטת כל הפרות הקדושות ובהסתה לרצח פוליטיקאים. לאחרונה יצא ספרו השלישי,  עלילות פרומות , שעוסק באימהות, זוגיות, אמנות ותקווה.