1) מהו הספר האהוב עלייך?
אני אוהבת הרבה ספרים. מזל שזו השאלה הכי נשאלת, אפשר בכל פעם להניח את הכתר על אחד אחר… בדרך כלל מככבים בתצוגה מתחלפת מיכאל שלי של עמוס עוז, שתהיי לי הסכין של דויד גרוסמן, עין החתול של מרגרט אטווד ותוף הפח של גינטר גראס. אפנה, אם כן, מקום של כבוד לאהוב יקר שטרם נקבתי בשמו בשום ראיון: שדות התהילה של ז’אן רואו. פרק הפתיחה שלו הוא אחד היפים שקראתי, אני אוהבת להעתיק אותו ולתת במתנה.
2) מהו ספר הילדים האהוב עליך?
פיטר פן. פיטר הוא גיבור נפלא. הוא מצחיק ועצוב ובעיקר מראה מבהילה לכל כך הרבה דברים. הוא קצת מזכיר את אוסקר מתוף הפח, שניהם גיבורים-ילדים שהחליטו לא לגדול.
אני מאד אוהבת גיבורים ילדים. ההתמודדות עם חוסר האונים המובנה, מתוך ראשוניות נפשית ופיזית, היא תחילת הסיפורים כולם.
3) מה הספר האחרון שקראת?
קוראת עכשיו את שנת המבול של מרגרט אטווד, וכרגיל אצלה נהנית מכל מילה. אטווד היא אחת הסופרות האהובות עלי, הספרים שלה הם בעיני מה שספרות אמורה לעשות. היא עמוקה ורחבת יריעה, עם אמירות משמעותיות ועדיין בלי לקלקל את הכיף שבקריאה.
4) איזה ספר גרם לך לתהות ‘על מה המהומה’?
סטונר של ג’ון וויליאמס. חשבתי שהוא טוב, אבל הלסת שלי לחלוטין לא נשרה. אני לא חושבת שזה ספר שהוחמץ בשעתו, אלא שהוא בולט היום כי יוצאים המון ספרים גרועים.
5) איזה ספר לא זכה למספיק הערכה לדעתך?
מתקשה לנקוב בשם. כשאני קוראת ספר שמוצא חן בעיני, אני הולכת לספר עליו בפורומים ספרותיים, ומדברת עליו עם אנשים שקראו או מתעניינים. האינטרנט שינה את מיקום הדיון, אני כבר לא קוראת אדוקה של בקורות ספרים בעיתונים. אם ב”הערכה” אתה מתכוון יחס בעיתונות הכתובה, ובכן, אין לי מושג.
6) מיהו הסופר האהוב עלייך?
מרגרט אטווד. אליס מונרו. דויד גרוסמן. אני מייחלת לכל מילה שלהם בנפרד.
7) ספר שנתן לך השראה?
שתהיי לי הסכין. זו היתה הפעם הראשונה בה נתקלתי בעולם פנימי מזוקק בתוך ספר. זה היה מבחינתי רגע של התגלות. מישהו לקח את האינטואיציה הכי פנימית שלי, שבה העלילה היא לאו דווקא לב העניין, הקצין אותה וכתב ספר נהדר כל כך. הספר הזה משמעותי עבורי בהמון בחינות.
8) ספר עיון מומלץ?
‘שיח אהבה‘ של רולאן בארת. הגעתי אליו בעקבות ‘עלילת הנישואים‘ של ג’פרי יוג’נידיס, ואני ממליצה לקרוא את שניהם יחד. או לתת במתנה את שניהם. עכשיו כשאני חושבת על זה, אהפוך את זה למתנה בעצמי. אפשר להוסיף גם משהו של דרידה, למארז מושלם.
***
גילית חומסקי, 34, סופרת ומשוררת. לאחרונה יצא לאור ספרה “גחליליות” בהוצאת ידיעות ספרים. בין שאר ספריה: “הבוקר של כריסטופר” (גוונים),”אהבות של אתמול” (ידיעות ספרים), “צל התאנה” (עכשיו), “במדבר מלון אורחים” (ידיעות ספרים) ו”ניקולאס יוז חוקר בקוטב הצפוני” (עכשיו).
[…] זאת הסופרת והמשוררת גילית חומסקי, כשענתה על השאלון כאן בבלוג). למי שמסוגל להניח בצד את המהומה סביב הספר, […]
[…] הרביעית במספר על השאלון (בדיוק החודש לפני שנה) הייתה הסופרת והמשוררת גילית חומסקי, ולשאלה "מהו הספר האהוב עלייך" השיבה […]